Mısır'a Mursi için 2018'de uyarı gelmişti: Hapishanede hayati tehlikesi var

Eski Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, casuslukla yargılanıyordu.
Eski Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, casuslukla yargılanıyordu.

Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi (67) mahkeme salonunda şehit oldu. Mursi'nin hapishane koşullarına ilişkin tartışmalar 2018'de İngiliz Parlamento Heyeti'nin raporunun ardından yükselmişti. 'Hapishane şartları yakında Mursi’yi öldürebilir' ifadelerinin yer aldığı raporda karaciğer yetersizliği bulunan Mursi'nin yeterli tıbbi destek alamaması gerekçe olarak gösterilmişti.

Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi (67) mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Mısır devlet televizyonunun haberine göre, Mursi mahkeme salonunda geçirdiği baygınlığın ardından yaşamını yitirdi.

  • Yerel basında yer alan haberlerde de Mursi'nin duruşma esnasında hakimden söz alarak konuştuğu belirtildi. Duruşmanın sona ermesinin ardından mahkeme salonunda bayılan Mursi, yaşamını yitirdi.

Mısır yönetimine yakın El-Yevm es-Sabi gazetesi Mursi'nin naaşının gerekli işlemler için hastaneye sevk edildiğini aktardı.

İngiliz parlamenterler 2018'de uyarmıştı

Mursi'nin sağlık koşullarına ilişkin 2018 yılında yayınlanan rapor, bugün yeniden gündeme geldi.

İngiliz Parlamentosu milletvekilleri Crispin Plant, Lord Edward ve Dr. Paul Williams Folks, yayınlandıkları raporda, acil tıbbı müdahale yapılmaması halinde Mısır eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’in yakında hayatını kaybedebileceğine dikkati çekmişti.

  • Mursi hakkında hazırlanan raporda diyabet hastalığı nedeniyle sol gözünün görme yeteneğini kaybettiği, kan şeker düşüklüğünün şuur kaybına yol açtığı da ifadeler arasında yer almıştı.

Mursi’nin kötü şöhret ile anılan Tora hapishanesinde kaldığı belirtilen raporda, burada mahkumlara aşağılayıcı cezalar verildiği konusunda yüzlerce rapor yazıldığı, buraya girenlerin ancak ölüsünün çıkabildiğinin söylendiği kaydedildi.

İngiliz Parlamenterler hazırladıkları raporda, bütün müracaatlara rağmen Mısır hükumeti tarafından Mursi’nin durumu hakkında hiçbir bilgi verilmediğini belirtti.

Raporda, tıbbi destek alamaması sebebiyle Mursi’nin karaciğer yetersizliği riski ile karşıya kaldığı, hapiste tutulması ve tıbbı destek almamasının hem Mısır hem de uluslararası hukukun ihlali olduğuna vurgu yapıldı.

İngiliz Parlamento Heyeti, Abdulfettah Sisi’nin Mısırlıların menfaatine uygun olarak hareket etmesi, ülkedeki bölünmeyi ortadan kaldırması için yönetimini uluslararası statüye uygun hale getirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

  • Ne olmuştu?
  • Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Mursi, kamuoyunda "Hamas adına casusluk" olarak bilinen dava için bugün hakim karşısına çıkmıştı.
  • Muhammed Mursi, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i (1981-2011) istifaya zorlayan 2011 yılındaki halk devriminin ardından, 2012 yılında ülke tarihinde demokratik yollarla göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı olmuştu.
  • Mursi, 3 Temmuz 2013'te dönemin Savunma Bakanı ve ardından Cumhurbaşkanı olan Abdulfettah es-Sisi tarafından gerçekleştirilen askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı.

Mursi hakkındaki idam kararının üzerinden 4 yıl geçti

Darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin avukatları itiraz ederek idam kararını temyize götürdü. Mursi hakkında açılan diğer davaların duruşmalarına devam edilerek üç davada nihai karar çıktı.

Mısır Başsavcılığı, 3 Temmuz 2013 tarihindeki askeri müdahalenin ardından bilinmeyen bir yere götürülerek alıkonulan Mursi ve diğer 130 sanık ile ilgili dosyayı 21 Aralık 2013 tarihinde Kahire Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Başsavcılık sanıkları 25 Ocak Devrimi esnasında Vadi en-Natrun Hapishanesi’nden kaçmakla suçladı. Savcılık Mursi ve diğer sanıklara, “Ülkedeki 11 hapishaneyi basmak, 20 binden fazla mahkumu kaçırmak, 50’den fazla güvenlik görevlisini öldürmek ve polis karakollarına saldırmak” gibi suçlamalar yöneltti.

Suçlamalar arasında, “Hamas, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları ile işbirliği yaparak güvenlik birimlerini basmak” gibi Mısır dışındaki örgütlerle işbirliğini içeren maddeler de yer aldı.

  • 28 Ocak 2014 tarihinde görülmeye başlanan davada yargı heyeti, 16 Haziran 2015 tarihinde Muhammed Mursi hakkında idam cezası verdi.

Ancak yüksek mahkeme “Vadi en-Natrun Hapishanesi olayları” olarak ta bilinen davada yaklaşık bir buçuk yıl sonra 15 Kasım 2016 tarihinde Mursi ve diğer 26 sanık hakkındaki idam kararını bozarak, davanın başka bir yargı heyeti tarafından tekrar görülmesini kararlaştırdı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >