Musul operasyonun ilk günü tamamlandı: 8 köy DAEŞ'tan alındı, 20 DAEŞ'li öldürüldü

Sabaha karşı başlatılan Musul'u DAEŞ'tan kurtarma operasyonunda ilk gün tamamlandı. Peşmerge güçlerinin DAEŞ'ten 8 köyü geri aldığı, 20 DAEŞ'li teröristin öldürüldüğü bildirilirken, çatışmada 4 peşmerge askerinin öldüğü, 10 peşmerge askerininde yaralandığı belirtildi.

Irak'ın Musul şehrinin DEAŞ'tan kurtarılması için ABD ve Peşmerge güçleri öncülüğünde geniş çaplı operasyonda ilk gün tamamlandı. DEAŞ hedeflerine yönelik 3 koldan başlatılan operasyonlarda Türkiye'nin Başika Kampı'nda eğittiği 2 bin asker de katıldı. Operasyonun ilk gün bilançosunda Peşmerge güçleri 8 köyü DEAŞ'tan aldı. 20 DAEŞ'li teröristin öldürüldü, yaşanan çatışmalarda 4 peşmerge askerinin öldüğü, 10 peşmerge askerininde yaralandığı belirtildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu.

Musul Koalisyonu, Musul operasyonunun haftalarca sürebileceğini açıkladı.



DAEŞ militanları ham petrolü ateşe verdi

DEAŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.

Türk askerinin eğittiği Ninova Muhafızları Musul operasyonuna katıldı

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerinin Musul operasyonuna katıldığını belirtti.

Nuceyfi, yaptığı açıklamada, Türk askerlerince eğitilen 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyledi. Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.

Öte yandan bölgedeki AA muhabirinin edindiği bilgilere göre Musul'un 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi'ndeki Zerdek Dağı'nda çok sayıda ABD askeri konuşlandı. ABD topçu birlikleri, Musul Ovası'nı ağır toplarla vuruyor. İnsansız hava uçakları da Musul Ovası semalarını gözetliyor.

4 bin Peşmerge Musul operasyonuna katılıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde Peşmergenin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun DEAŞ'e yönelik harekete geçtiği belirtildi.

Hazır Cephesi'nde üç koldan başlatılan operasyonlara 4 bin Peşmergenin katıldığı bilgisi aktarılan açıklamada, operasyonların IKBY Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre devam ettiği kaydedildi.

Peşmerge 8 köyü aldı

Irak'ın Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi'ndeki 8 köyü geri aldığı bildirildi.

Musul Operasyon Birimi basın sözcüsü Helgurt Hikmet, yaptığı açıklamada Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi'nde Hamdaniye ve Bartilla yolu üzerindeki Tercele, Basahra, Küçük Bedene, Büyük Bedene, Kebervi, Baskelan ve Şeyh Emir köylerini örgütten geri aldığını belirtti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'tan Musul operasyonuna dair değerlendirme



Başbakan yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin açıklama yaptı. Soruları yanıtlayan Kurtulmuş dün gece başlayan Musuloperasyonuna dair de değerlendirmede bulundu. "Musul, Musullularındır" diyen Kurtulmuş, "Musul'daki demografik dengeleri değiştirmek, vahim sorunları ortaya çıkarır" uyarısında bulundu.

Bölgedeki ikinci önemli şehir Musul'dur. Burada ortaya çıkacak sonuç, bölgedeki siyasi sonucu da etkileyecek olan önemli gelişmelerdir. Biz başından itibaren Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması için eğitilmesi ve Musul halkı tarafı tarafından yönetilmesinin altını çizdik.

Oradaki dengeleri de, mezhebik dengeleri de bozmamak bakımından hassas davranılması gereken bir yer. Türkiye, uluslararası koalisyonun destek vermesini, DEAŞ'a karşı savaşacak unsurların ağırlıklı olarak yerel unsurlar olmasını savunuyor

Baas rejimi askerlerinin oluşturduğu Nakşibendi Ordusu da DAEŞ'i hedef alıyor

Nakşibendi Ordusu, Musul'u savunmak için DAEŞ ve Şiilere karşı ayaklanma ve seferberlik çağrısı yaptı.

Musul'da Sünni silahlı grupların en önemlilerinden olan Nakşibendi Ordusu, otoritesini tanımayacağını açıkladığı DAEŞ ile çatışıyor.

Musul kentinde devrik lider Saddam Hüseyin'in yardımcısı İzzet İbrahim El-Duri'nin kurduğu Nakşibendi Ordusu ile DAEŞ militanları arasında uzun süre şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

Musul kentinin ileri gelenlerinden İbrahim Tayi, Nakşibendi Ordusu'nun DAEŞ halifesi Ebubekir el Bağdadi'ye biat etmeyeceğini açıklamasının ardından aralarındaki pragmatik işbirliğinin çöktüğünü belirterek, her iki taraf arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını söyledi.

Çatışmaların Musul kentinin doğusunda (Fırat Nehri'nin doğusu) yoğunlaştığını belirten İbrahim Tayi, Nakşibendi Ordusu'ndan 12 militanın öldürüldüğünü, DAEŞ militanlarından da ölü ve yaralananların olduğunu bildirdi.

ABD'den ilk açıklama

Operasyonun başlamasıyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, operasyonun, örgütün kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasına yönelik kampanyanın dönüm noktası olduğunu belirtti.

Carter, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu, IŞİD'in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması kampanyasında bir dönüm noktası. ABD ve uluslararası koalisyonun geri kalanı, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, Peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır. Iraklı partnerlerimizin ortak düşmanımızı yeneceklerine, Musul'u ve Irak'ın geri kalanını örgütün nefret ve gaddarlığından kurtaracaklarına inanıyoruz."

Barzani'den Musul Operasyonu açıklaması



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Musul Operasyonu hakkında "DEAŞ'a öldürücü darbe vuruldu. Musul'un Halep olmaması için her şey yapılacak" dedi.

"DAEŞ'e öldürücü darbe vuruldu." diyen Barzani, "Uzun sürecek, Bağdat ile koordianasyon da sürecek. Ne kadar uzun sürerse sürsün, biz mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, Musul Operasyonu hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sözlerine, "Bugün teröre karşı savaş için bir dönüm noktası." ifadeleriyle başlayan Barzani, "Musul'un Halep olmaması için her şeyi yapacağız. Operasyon ne kadar süreceğine ilişkin bir şey söyleyemiyorum ama devam etmeye hazırız. Yaklaşık 200 kilometrekarelik alan DEAŞ'tan temizledi. Operasyonun başarısında Bağdat ile yürüttüğümüz koordineli hareketin etkisi var." dedi

Gazetecilerden gelen Türkiye'nin konuya ilişkin yaklaşımına yönelik bir soruyu yanıtlayan Barzani; "Ankara ve Bağdat arasında karşılıklı anlayış olması gerektiğini düşünüyoruz. Irak ordusu ve Peşmerge arasında operasyona ilişkin bir görev dağılımı yapıldı. Bağdat ile koordinasyonu sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Galeri: Musul'u kurtarma operasyonu

Video: Musul operasyonundan ilk görüntüler


"Operasyonda da olacağız masada da"























Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >