Örtünün altındaki detay: Yerli otomobilde 'ayna' sürprizi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yerli otomobil paylaşımı vatandaşları heyecanlandırdı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yerli otomobil paylaşımı vatandaşları heyecanlandırdı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 27 Aralık'ta ön gösterimi yapılması planlanan yerli otomobilin brandalı fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştı.

Varank'ın paylaştığı fotoğrafta araçların dikiz aynasının olmaması dikkati çekti. Farklı modellerde de karşımıza çıkan 'aynasız' modellerin yerli otomobil için de kullanılmış olma ihtimali kuvvetlendi.

Yakın tarihe kadar konsept araçlarda karşımıza çıkan kameralı aynalar, elektrikli otomobil sektörüne 'pratik ve teknolojik' manifestosuyla tanıtılan Honda E, Audi'nin elektrikli SUV modeli e-tron ve BMW'nin İ8 modelinde tüketiciye tanıtılmıştı. Varank'ın paylaştığı fotoğrafın ardından benzer bir sistemin yerli otomobil için de kullanıldığı düşünülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli otomobilin öngörülen tanıtım tarihini 27 Aralık Cuma olarak açıklamasının ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da otomobilin brandalı fotoğrafını Twitter hesabından paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya'da gazetecilere yaptığı açıklamada, yerli otomobilin ön gösteriminin 27 Aralık Cuma günü Gebze'de yapılmasının planlandığını ifade etti.

Bu açıklamanın ardından Bakan Varank da sosyal medya hesabından ön gösterim araçlarının brandalı fotoğrafını paylaştı.

Dikiz aynası detayı heyecanlandırdı

Paylaşımında yerli otomobilin prototipinin tanıtılmasının planlandığı tarih ile "TOGG", "Bilişim Vadisi" ve "Milli Teknoloji Hamlesi" etiketlerine yer veren Varank, iki fotoğraf kullandı. Fotoğraflarda otomobile dair detaylar görünmezken, araçların üzerinde dikiz aynası olmadığı görüldü.

Yeni nesil elektrikli otomobillerde karşımıza çıkan ve güvenli sürüş için sürücünün arkadaki trafiği kontrol etmesini sağlayan dikiz aynalarının yerini alan dijital aynalar, geçmişte yalnızca otomobil üreticilerinin konsept araçlarında görülebiliyordu. Bugün ise BMW'den Audi'ye Honda'dan Lexus'a kadar birçok modelde tüketicilerin beğenisine sunuldu.

Audi e-tron böyle görüntülenmişti.
Audi e-tron böyle görüntülenmişti.
  • Yeni nesil dijital aynaların seri üretim otomobillerde de kullanılmaya başlanmasıyla ortalama 100 yıllık bir gelenekte yavaş yavaş şekil değiştirmeye başlamıştı.

27 Aralık Cuma günü tanıtılması beklenen yerli otomobilin brandalı halinde yan dikiz aynalarının görülmemesi, 'dijital ayna' yorumlarını da beraberinde getirdi.

Kameradan gelen görüntü sürücü kapısının ayna hizasındaki ekranlardan görülebiliyor.
Kameradan gelen görüntü sürücü kapısının ayna hizasındaki ekranlardan görülebiliyor.

Audi'nin elektrikli SUV modeli e-tron, Lexus'un yeni ES sedan modeli ve BMW'nin İ8 modelinin yanı sıra Honda E'de de görülen dijital aynalar 'opsiyonel' yani seçilebilir özellik olarak müşterilerin tercihine sunuluyor.

Araçların yan aynalarına yerleştirilen küçük kameralar ile sürücünün çok daha geniş bir açıyla trafiği kontrol etmesi hedefleniyor. Bazı modellerde kameralardan alınan görüntü kabinin ön sütunlara yerleştirilen ekranlara yansıtılırken, Audi e-tron'da kameradan elde edilen görüntüler ön kapıların içine yerleştirilmiş durumda.

Honda'nın elektrikli modelinde de dijital ayna kullanılmıştı.
Honda'nın elektrikli modelinde de dijital ayna kullanılmıştı.

Yerli otomobilin üzeri örtülü fotoğrafı vatandaşların heyecanlanmasına neden olurken, yeni nesil bir elektrikli SUV ile gelme ihtimali kuvvetli dijital aynalar insanların merakını artırıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >