Poğaça ve börek sevenleri üzecek haber!

Hamur işlerinde bulunan karbonhidratın fazlası vücudu olumsuz etkiliyor.
Hamur işlerinde bulunan karbonhidratın fazlası vücudu olumsuz etkiliyor.

Psikolog Nejla Avcı, Bağcılar Belediyesi´nin düzenlediği seminerde çoğu çocuk olmak üzere toplumun yüzde 50´sinden fazlasında hiperaktive bozukluğu olduğunu söyleyerek anne-babalara uyarılarda bulundu.

Son zamanlarda özellikle okul çağındaki çocuklarda artış gösteren dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) Bağcılar'da düzenlenen bir programda ele alındı.

Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi´nde düzenlenen "Dikkat Eksikliği-Hiperaktive Bozukluğu" isimli seminere anne ve babalar çocuklarıyla katıldı.

Psikolog Şenay Avcı, tanımından belirtilerine ve tedavisine kadar dikkat eksikliği-hiperaktive bozukluğunu detaylarıyla anlattı.

Psikolog Nejla Avcı
Psikolog Nejla Avcı

  • Avcı, yaptığı konuşmada, "Dikkat eksikliği genetik ve kalıtsal bir zemin üzerinde oluşan biyolojik ve psikiyatrik bir bozukluktur. Dikkat eksikliği ruhsal değildir. Dikkat eksikliği doğuştan gelen bir bozukluktur ve teşhisini mutlaka psikiyatri koyar. Çocuklar sonradan buna yakalanmıyor. Çevre faktörleri etkiler ama tamamen beyinden gelen dalgalarla ilgili bir problemdir. Aşırı hareketlilik anne karnından itibaren başlar. Hiperaktif çocuklar hep hareketlidir. Buna bağlı olarak başlarına kazalar gelir" dedi.

"Hiperaktif çocuklar zeki olur diye bir şey yok"

Çocukların birinde varsa yüzde 70 diğerlerine de bulaşma ihtimali olduğunu söyleyen Avcı, "Erkek çocuklarda hiperaktive çok görülürken kız çocuklarda ise dikkat eksikliği daha fazladır. Çünkü aralarındaki elektriksel iletim birbirlerine tam olarak geçmeyebiliyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktive bozukluğunda ilaç tedavisi uygulanıyor ancak tam olarak bir tedavisi yok. Çünkü genetik ve temelden geliyor. Siz istediğiniz kadar uğraşın tamamen geçiremezsiniz. Ömür boyu sürecek bir bozukluk" diye konuştu.

Hiperaktivite ve dikkat eksikliği bozukluğuna tavan yaptırıyor

Çoğu çocuk olmak üzere toplumun yarısından fazlasında hiperaktive bozukluğu olduğunu söyleyen Avcı, şu uyarılarda bulundu: "Aşırı şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler beyin gelişimini kötü etkiler. Her türlü poğaça ve börek gibi yiyecekler hiperaktive ve dikkat eksikliği bozukluğuna tavan yaptırıyor. Şeker de verdiği aşırı enerji nedeniyle beyni olumsuz etkiliyor. Zaten beyin hareketliyken ekstra bir şey verdiğiniz zaman ya kilo yapacak yada çocuklarınızı hareketli yapacak. İki şekilde de zarar verecek."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >