Rakka'da 8 ayda bin 400 sivil öldürüldü

​Rakka'da 8 ayda bin 400 sivil öldürüldü
​Rakka'da 8 ayda bin 400 sivil öldürüldü

Suriye İnsan Hakları Ağı, Suriye'de son 8 ayda terör örgütü DEAŞ'in kontrolündeki Rakka iline düzenlen saldırılarda, 308’i çocuk, 203’i kadın, en az bin 400 sivil yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), asım 2016 ve Haziran 2017 arasında koalisyon ve terör örgütü PKK/PYD'nin Rakka'ya DEAŞ ile mücadele gerekçesiyle düzenlediği saldırılar ve taraflar arasındaki çatışmalarda hayatını kaybeden sivillere ve tutuklulara ilişkin bir rapor yayınladı.

Rapora göre, koalisyon ve PKK/PYD güçlerinin orantısız ve rastgele saldırılarında çok sayıda sivil yaşamını yitirdi.

Raporda, söz konusu 8 ay içerisinde, koalisyon, PKK/PYD ve DEAŞ’ın saldırılarında ve çatışmalarında 308’i çocuk, 203’i kadın, en az bin 400 sivil yaşamını yitirdiği bilgisi yer aldı.

SNHR’nin raporunda, koalisyon güçlerinin Rakka'ya düzenlediği hava saldırılarda 210’ı çocuk, 139’ı kadın, en az 731 sivil hayatını kaybettiği bildirildi.

DEAŞ'ın zulmüne rağmen PKK/PYD'ye karşılar

Rakka kent merkezinin kontrolünü elinde bulunduran DEAŞ da sivilleri hafif silahlarla tarayarak veya arazilere mayın döşeyerek 67’ı çocuk en 505 sivili öldürdü.

Raporda, DEAŞ'ın kontrol ettiği bölgelerden sivil halkın çıkışlarına izin vermeyerek onları canlı kalkan olarak kullanmaya devam ettiği bildirildi. Öte yandan raporda, Rakka sakinlerinin, DEAŞ'ın vahşetine ve zulmüne rağmen PKK/PYD’nın kente girmesini istemediklerine işaret edildi.

"SDG’ye silah desteği kesilmeli"

SNHR’nin raporunda, söz konusu süre içerisinde terör örgütleri DEAŞ ve PKK/PYD'nin, 5'i çocuk, 5’i kadın en az 504 sivili tutukladığına da değinildi.

Raporun tavsiyeler bölümünde, "SDG’ya silah desteği kesilmeli. SDG'nın kontrol ettiği bölgelerde işlediği hak ihlallerinin son bulması için baskı yapılması lazım." ifadelerine yer verildi.

Raporda, koalisyonun sivil merkezlere yönelik en az 73 saldırı düzenlediğine işaret edilirken, PKK/PYD'nin 6, DEAŞ'ın ise 11 defa sivil merkezlerini hedef aldığı bildirildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >