Rusya ve İngiltere arasında 'Kornet' gerilimi

Rusya yapımı 'Kornet' isimli tanksavar.
Rusya yapımı 'Kornet' isimli tanksavar.

2018'de dünya gündemini sıkça meşgul eden Rusya ve İngiltere arasındaki gerilimde son perde; Rusya Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı 2019 takviminde İngiltere'ye atıfta bulunuldu. Rus yapımı 'Kornet' isimli tanksavar sisteminin görüntüsünün yanında, İngiliz ordusundaki en düşük subay rütbesi olan 'Cornet' kelimesine gönderme yapılarak, 'Kornet bir rütbe değil, bir görevdir.' ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz yılın başında Rusya ve İngiltere arasındaki ‘Rus ajan’ geriliminde sular durulmuyor. Rusya Savunma Bakanlığı’nın 2019 yılı takviminin yayımlanmasının ardından iki ülke arasındaki gerilim yeniden tırmanacak gibi duruyor.

  • Takvimin her sayfasında Rus yapımı füze savunma sistemleri,savaş helikopterleri, uçaklar, makineli tüfekler ve diğer silahların tanıtımına esprili bir dille yer verildi.

Takvimde yer alan kasım ayı sayfası dikkati çekti.
Takvimde yer alan kasım ayı sayfası dikkati çekti.

İki ülke arasında 'Kornet' gerilimi

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan 2019 takviminin kasım sayfasında ise dikkati çeken bir detay ortaya çıktı. Rusya yapımı 'Kornet' isimli tanksavar sisteminin görüntüsünün yanında, İngiliz ordusundaki en düşük subay rütbesi olan 'Cornet' kelimesine gönderme yapılarak şu ifadelere yer verildi:

"Kornet bir rütbe değil, bir görevdir."

İngiltere'den bir yanıt gelmedi

Rusya’nın İngiltere’ye takvim üzerinden atıfta bulunması sosyal medyada büyük yankı uyandırırken, İngiltere'nin nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor.

Dışişleri eski Bakanı Boris Johnson ile Rus mevkidaşı Lavrov bir araya gelmişti.
Dışişleri eski Bakanı Boris Johnson ile Rus mevkidaşı Lavrov bir araya gelmişti.

Rusya ve İngiltere arasındaki gerilim

Eski ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia'ya İngiltere'de düzenlenen suikast girişiminin ardından İngiltere ve Rusya arasında başlayan diplomatik gerilimde, Moskova İngiltere'nin Rusya'daki 50'den fazla diplomatik ve teknik personelini geri çekmesi gerektiğini açıklamıştı.

Rusya, daha önce de İngiltere'nin Rus diplomatları sınır dışı etme kararına misilleme olarak 23 İngiliz diplomatı ülkeden gönderme kararı almıştı.

"Rusya'yı tecrit etmek amaçlanıyor"

Londra Skripal ve kızı Yulia'ya yönelik suikast girişiminden Moskova'yı sorumlu tutulmuş, suçlamayı reddeden Rusya ise, suikast girişiminin Doğu-Batı ilişkilerini sabote edip, Rusya'yı tecrit etmeyi amaçlayan bir Batı komplosunun parçası olduğunu savunmuştu.

Emekli Rus Albay Sergey Skripal'e bir alışveriş merkezinde suikast düzenlenmişti.
Emekli Rus Albay Sergey Skripal'e bir alışveriş merkezinde suikast düzenlenmişti.

Sergey Skripal fenalaşmıştı

Emekli Rus Albay Sergey Skripal'in İngiltere'nin Salisbury kentindeki bir alışveriş merkezinde bir anda fenalaşarak hastaneye kaldırılması üzerine Londra alarma geçmişti.

Uzun yıllar İngiltere'nin dış istihbarat servisi MI6 için gizli ajan olarak çalışan Sergey Skripal, Rusya'da casusluktan yargılanarak hapse mahkum edilmiş ve 2010 yılında ABD ile Rusya'nın takas ettiği casuslardan biri olarak İngiltere'ye sığınmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >