S-400'lerin getirildiği üssün adı neden Mürted?

Darbe girişiminin ana üssü olan Ankara'nın Kazan ilçesi sınırlarındaki Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın adı, Hava Kuvvetleri tarafından değiştirildi.
Darbe girişiminin ana üssü olan Ankara'nın Kazan ilçesi sınırlarındaki Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın adı, Hava Kuvvetleri tarafından değiştirildi.

Milli Savunma Bakanlığı bugün S-400 sisteminin birinci grup malzemelerinin Ankara'ya geldiğini duyurdu. Ardından S-400'ler Mürted Hava Meydanı'na intikal etti. Peki, S-400'lerin getirildiği üssün adı neden Mürted? Yanıtı haberimizde.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada"S-400 sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı'na intikaline bugün başlandı" denildi.Ardından vatandaşlar "Mürted Hava Meydanı nerede", "S-400'lerin getirildiği üssün adı neden Mürted" sorularını sormaya başladı. Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik

S-400'lerin getirildiği üssün adı neden Mürted?

Akıncı Hava Üssü, 1960’da hizmete girmişti. Başkentin savunması amacıyla üs Ankara’nın batısındaki Mürted Ovası’na inşa edilmişti. Bölge adını, 1402’de Osmanlı ile Timur’un ordusu arasındaki Ankara Savaşı’ndan almıştı. Savaş sırasında Osmanlı ordusunda yer alan Kara Tatarlar ve bazı Anadolu beyleri ihanet ederek Timur tarafına geçmişti. Bu savaşta Osmanlı ordusu yenilmiş ve padişah Yıldırım Beyazıd esir düşmüştü.

Eski adı Akıncı Üssü'ydü

15 Temmuz darbe girişiminin ana üssü olan Ankara’da Kazan İlçesi sınırlarındaki 'Akıncı' 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın adı, Hava Kuvvetleri tarafından değiştirildi. Üs, 'meydan komutanlığı' seviyesine düşürülürken Akıncı adının yerini 1995’e kadar kullanılan 'Mürted' aldı.

Mürted ne demek?

Savaş sonrasında bölge, ''İslam’da dininden ayrılan, dini reddeden'' anlamında ''Mürted'' olarak anılmaya başlanmıştı. Mürted ismi, 1995’te Akıncı olarak değiştirildi.

Türk Havacılık Sanayinin Merkezi

Üssün sınırlarında Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tesisleri bulunuyor. Akıncı'nın hava meydanı statüsüne çevrilmesiyle birlikte üssün aynı zamanda havacılık teknoloji merkezi olarak da geliştirilmesi, bir test merkezi haline gelmesi de planlanıyor. Halen TAI'nın tasarladığı Hürkuş, T-129 ATAK helikopteri ve ANKA İnsansız Hava Araçları'nın testleri burada gerçekleştiriliyor.Bölgede kurulacak havacılık organize sanayi ile burada imal edilecek parçaların Mürted üzerinden taşınması hedefleniyor.


  • Ne olmuştu?
  • Üssün hikâyesi darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da anlatıldı. Erdoğan, bunu duyunca "İkinci Mürted Vakası" benzetmesi yaptı ve bunu konuşmalarında kullanacağını söyledi. Erdoğan toplantıda olanlara "Siz de bunu vatandaşa anlatın" dedi. Erdoğan bazı konuşmalarında bu olaya yer verdi. Akıncı Üssü FETÖ’cülere, yapılan ihanete uygun şekilde 6 Eylül 2016 günü MÜRTED olarak değiştirildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >