Şarbon neden yayılıyor?

Şarbon
Şarbon

Şarbon vakalarının hızla artmasının arkasında ne var? Tarım ve Orman Bakanlığın aldığı tedbirlere rağmen birçok şehirden şarbon hastalığı haberleri gelmeye devam ediyor. Peki şarbon hastalığı neden yayılmaya devam ediyor?

Şarbon hastalığı yakın zamanlarda ilk olarak Ankara’nın yakın ilçesi Ahiboz'da ortaya çıktı.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Talat Gözet, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya yaptığı açıklamalarda şarbon hastalığının Ahiboz'da birkaç kez görüldüğünü, üreticilere hayvanların itlaf edilip derilerinin gömülmesini istediklerini söyledi.

  • Şarbon hastalığından ölen hayvanların mümkünse yakılması ve en az 2 metre derinliğindeki çukurlara sönmemiş kireç dökülerek gömülmesi gerekiyor ayrıca hasta hayvanların temas ettiği her şeyin yakılması gerekiyor.

Şarbon aynı yerde tekrar ortaya çıktı

Ankara’nın yakın ilçesi Ahiboz'da görülen şarbon kısa bir süre sonra tekrar aynı yerde ortaya çıktı. Bunu nedeni hasta hayvanların doğru şekilde itlaf edilmemesiydi.

Talat Gözet'e göre üreticiler itlaf ettikleri hayvanları yeterli derinlikte olmayan, yüzeye yakın çukurlara kireç dökmeden gömdüler.

Hayvanların gömüldüğü yerlerde çıkan yeni otlar hastalığın taşıyıcısı olan sporları tekrar toprağın üzerine çıkardı.

Bu bölgede otlayan hayvanların, otlarla beraber hastalık taşıyan sporları da yemesi hastalığın Ahiboz'da tekrar ortaya çıkmasına neden oldu.

Hastalık neden diğer şehirlerde görülüyor?

Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Talat Gözet hastalığın diğer şehirlerde görülmesinin nedenini şöyle açıklıyor.

“Anadolu’da kurbanı nehir veya dere kenarında kesme alışkanlığının yarattığı yayılma…”

Gözet son şarbon vakalarına Kızılırmak ve Yeşilırmak’ın geçtiği yerlerde rastlandığını anımsatarak, 'hastalıklı hayvanın kanı veya sakatatını nehre veya dereye atarsanız, geçtiği her yere yayılmasını kolaylaştırırsınız …” dedi.

Son neden ithal ot

Başkan Gözet'e göre dere yataklarının olmadığı bölgelerde hastalığın artma nedeni ise ithal ot olabilir.

Çünkü bu yıl Güney Amerika ve Fransa’da da şarbon vakaları yaşandı. Yurt dışından özellikle ABD ve Fransa'dan ithal edilen otlarda şarbon hastalığının taşıyıcısı sporların bulunma ihtimali çok yüksek

İthal edilen otlarla şarbon hastalığının taşınabileceğini söyleyen Gözet'e hastalığın birçok bölgede aynı zamanda görülmesini izah edecek başka bir neden bulamadıklarını bildirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / HABERTURK.COM