Siyanür tehlikesine devlet eli: Komisyon oluşturuldu

Antalya'da 4 kişilik ailenin ölü bulunmasının ardından olay yeri böyle görüntülenmişti.
Antalya'da 4 kişilik ailenin ölü bulunmasının ardından olay yeri böyle görüntülenmişti.

GZT'nin geçtiğimiz mayıs ayında işaret ettiği 'siyanür' satışı için devlet kurumları harekete geçti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı konunun incelenmesi için bir komisyon oluşturulduğunu bildirdi.

İzmir Bayraklı, Fatih, Antalya ve Bakırköy'deki intiharların ardından internet sitelerinde dahi bulunabilen 'siyanür'ün satışı tartışmalara neden oldu. Bayraklı'da anne ve babasını 'siyanür' ile zehirleyen üniversite öğrencisinin internet üzerinden sipariş verdiği öğrenilmişti. Bunun üzerine Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, GZT'ye siyanürün de benzin gibi bazı şartlar altında satılması gerektiğini açıklamıştı.

Türkiye siyanürü ilk olarak İzmir'in Bayraklı ilçesinde anne ve babasını hazırladığı 'şerbet' ile zehirleyen üniversite öğrencisiyle duydu. Ardından, İstanbul Fatih, Antalya ve son olarak Bakırköy'deki toplu intiharlarla gündemin en önemli maddesi haline gelen bu 'zehir' için devlet kurumları harekete geçti.

  • GZT, internet üzerinden satışlara dikkati çekmiş ve sipariş vermeyi denemişti. Tehlikeli bir kimyasal maddenin satışındaki ciddiyetsizlik ise karşımıza şöyle çıkmıştı; ulaştığımız bazı firmalar 'kaç ton' siyanür istediğimizi sorarken bazıları ise belli başlı prosedürlerin varlığına işaret etmişti.
Fatih'te siyanür ile intihar eden 4 kardeşin mezarı böyle görüntülenmişti.
Fatih'te siyanür ile intihar eden 4 kardeşin mezarı böyle görüntülenmişti.

Mayıs 2019'da İzmir'in Bayraklı ilçesinde yaşayan üniversite kimya bölümü öğrencisi Mahmut Can Kalkan (21) deney bahanesiyle internet üzerinden siyanür siparişi vermişti.

Siyanür, İstanbul Fatih'te 4 kardeş, Antalya'da yine 4 kişilik aile ve bugün İstanbul Bakırköy'deki 3 kişilik ailenin siyanürle intihar etmesi gündemin en önemli konu başlıkları arasında yer aldı.

  • Emniyet Genel Müdürlüğü, 22 Kasım tarihinde siyanürle ilgili toplanma kararı aldığını duyurdu.

Çalışma Bakanlığı komisyon kurdu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, siyanür ölümleriyle ilgili, "Söz konusu olayları ve etkilerini araştırmak üzere Bakanlığımız tarafından bir araştırma komisyonu kuruldu" açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın birkaç haftadır gündemde yer alan intihar vakaları karşısında derin üzüntü duyduğu bildirildi.

Siyanür başta altın ve gümüş olmak üzere çeşitli iş alanlarında kullanılıyor.
Siyanür başta altın ve gümüş olmak üzere çeşitli iş alanlarında kullanılıyor.

Rapor halinde kamuoyuyla paylaşılacak

Bu vakaların kamuoyuyla paylaşım biçimlerinin, durumu daha hassas bir noktaya çektiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu olayları ve etkilerini araştırmak üzere Bakanlığımız tarafından bir araştırma komisyonu kuruldu. Araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla detaylı bir rapor hâlinde paylaşacağız. Yaşanan bu üzücü olaylara ilişkin görüntüler mağdur aileleri olduğu kadar toplumu da defaatle yaralamaktadır. Bu nedenle vakalara ait görüntülerin paylaşılmaması konusunda tüm vatandaşlarımızdan duyarlılık beklemekteyiz. Derin üzüntü duyduğumuz bu süreçte basın mensuplarımızın da kullanılan dil, video ve fotoğraflarla ilgili üst düzeyde hassasiyet göstereceklerine inanıyoruz."

RTÜK 'haber' konusunda uyardı

İnternet siteleri satışı durdurdu

Habertürk'ten Ahmet Küçük'ün haberine göre, İstanbul Fatih’te, Antalya ve son olarak Bakırköy’de peş peşe gelen siyanür ölümleri dikkatleri siyanür satışlarına çevirmişti.

GZT'nin de satışına işaret ettiği 'siyanürle' ilgili popüler sitelerinde siyanür satışı ve siyanür tabelalarının satışları birbir kaldırılmaya başlandı.

İzmir Bayraklı'daki olayın ardından GZT'in ulaştığı Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Bu tür tehlikeli maddelerin satışlarında bir kısıtlama olmasına vurgu yapan Ağaoğlu, "Nasıl ki bazı uyuşturucu ilaçlar yeşil reçeteye bağlanmış, reçetesiyle tüketiciye verilebiliyorsa bu tür tehlikeli maddelerin satışı da aynı şekilde gerçekleşmeli." dedi.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu

Benzin gibi satılabilir

"Şuan da mesela araç dışında benzin satışı yok." diyerek tehlikeli maddelerden benzinin satışına dikkati çeken Ağaoğlu şöyle konuştu:

  • "Satılacaksa bile gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Nedir bu prosedürler dersek. Benzin almak isteyen kişi, arabasının ruhsatını, kimliğini ve benzin almasındaki gerekçesini beyan etmek durumunda. Ancak bu şekilde benzin verilebiliyor. Benzinden çok daha tehlikeli olan siyanürün piyasadan çok daha kolay bir şekilde temin ediliyor olması vahim bir durum.

"Bakanlık satışın nasıl yapıldığını tespit etmeli"

Tüketici kanununa göre tehlikeli sağlığa zararlı ürünlerin satışı yasaktır. Bu ürünlerin satışı için bakanlıktan izine tabidir. Bakanlık bu konunun üzerine gidip bu satışın nasıl yapıldığını tespit edip gerekirse savcılığa suç duyurusunda bulunmalı ve satışı önleyecek tedbirler almalıdır. Gerekirse o iş yeri de mühürlenmelidir."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >