Soğuk havalar aktarlara rağbeti artırdı

arşiv
arşiv

Son günlerde soğuk havanın etkili olması hastalıklara davetiye çıkarırken vatandaşlar gribal enfeksiyonlara karşı aktarlara akın ediyor.

Sıcaklıkların hissedilir derecede azalması hastalıklara davetiye çıkarırken, aktarlar kış sezonunda yoğun talep görüyor.

Soğuk algınlığına yakalanmamak için yaklaşık 23 çeşit şifalı bitki karıştırılarak hazırlanan kış çayının tüketilmesini öneren aktarlar, şifalı bitkilerin bilinenin aksine hasta olunmadan önce tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

Soğuk havanın iyiden iyiye kendini hissettirdiği yerlerden biri olan Van’da, aktarlar özellikle içerisinde ıhlamur, zencefil, adaçayı, ekinezya, havlıcan ve meyan kökü gibi bitkisel ürünleri barındıran kış çayının gribal enfeksiyonlara karşı kalkan görevi gördüğünü ifade ederek, kışın günde 2-3 bardak içilmesini öneriyor.

Tarçın, zencefil, havlıcanın 40 lira, kuşburnunun fiyatının ise 10 lira olduğu belirtiliyor.
Tarçın, zencefil, havlıcanın 40 lira, kuşburnunun fiyatının ise 10 lira olduğu belirtiliyor.

Ihlamurun fiyatı cep yakıyor

Soğuk algınlığına yakalanan vatandaşların en çok başvurduğu ıhlamurun kilogram fiyatı ise dudak uçuklatıyor. Kalitesine göre ıhlamurun kilogram fiyatının 150 ile 180 lira arasında değiştiğini söyleyen aktarlar, fiyatının yüksek olmasının sebebini işçiliğin zor olmasına bağlıyor.

Van’da, yaklaşık 20 yıldır şifalı bitkilerle uğraştığını ifade eden Ebubekir Kaya isimli aktar, havaların soğumasıyla birlikte işlerinde hareketliliğin yaşadığını belirterek, “Bitki satışlarını geçen yıl ile kıyaslayacak olursak işlerimiz hemen hemen aynı.

Vanlı aktar Ebubekir Kaya
Vanlı aktar Ebubekir Kaya

Çok fazla bir değişiklik olmadı. Fiyatlarda bir değişiklik oldu, o da çok ciddi bir artış değil. Özellikle yurtdışından gelen bitkilerin fiyatında artış oldu” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >