Son düzlüğe girildi: Volkswagen fabrikası Türkiye'de açılacak mı?

Volkswagen'in Doğu Avrupa'da kuracağı fabrika için Türkiye öne çıkıyor.
Volkswagen'in Doğu Avrupa'da kuracağı fabrika için Türkiye öne çıkıyor.

Alman otomotiv devi Volkswagen, bu yılın başında Avrupa’daki emisyon sınırlamasına bağlı olarak Almanya’daki fabrikalarında elektrikli araç üreteceği için Doğu Avrupa’da yeni bir fabrika kuracağını duyurmuştu. Bazı önemli modellerinin konvansiyonel motorlu (benzin/dizel) versiyonlarını bu fabrikada üreteceğini açıklayan Alman devi, aday ülke sayısını 5 ülkeden 2'ye kadar düşürdü. Türkiye ve Bulgaristan arasında bir tercih yapacak olan şirket görüşmeleri sıklaştırmış durumda. 1,3 milyar dolar yatırımla gelmesi beklenen Volkswagen'in Türkiye'de yatırım ihtimalini derledik.

2002-2018 yılları arasında 154,6 milyar dolarlık uluslararası yatırım çekmeyi başaran Türkiye, yabancı şirketler için güçlü bir yatırım ülkesi olarak öne çıkıyor.

Alman otomotiv devi Volkswagen'in Türkiye veya Bulgaristan'a kurmayı düşündüğü üretim tesisinde Türkiye bir adım önde görünüyor. Yatırım 1,3 milyar avro olarak belirlendi. Alman devinin kurulacak üretim tesisi için Türkiye'ye daha yakın olduğu iddia edilirken, Volkswagen'in Türkiye'ye gelmesi halinde Türk otomotiv sektöründe son 22 yılın da en büyük yatırımının önü açılmış olacak.

Volkswagen'in Türkiye'ye gelmesi ne anlama geliyor?

2022 yılında faaliyete geçmesi beklenen fabrikada 4 bin ila 5 bin arasında bir istihdam olması bekleniyor. Fabrika üretime başlarsa, yine Volkswagen grubuna bağlı Skoda ve Seat marka otomobiller de burada üretilecek.

Volkswagen neden Türkiye'yi seçmeli?

Otomotiv sektöründe büyük bir ivme yakalayan Türkiye, dünyanın önde gelen otomotiv şirketlerine de ev sahipliği yapıyor. Türkiye'de, Fiat, Renault, Mercedes-Benz, MAN, Otokar, Anadolu Isuzu, Honda, Hyundai, Toyota gibi dünyanın otomotiv markaları için otomobilden ticari araçlara kadar üretim yapılıyor. Deneyim ve kalifiye eleman yönünden sıkıntı yaşamayacak olan Türkiye'nin bir başka kozu ise otomotiv sektöründe yan sanayinin oldukça gelişmiş olması.

Alman devinin Türkiye'de üretime sıcak bakmasının bir başka nedeni ise, Türkiye'nin fabrika kuracak olan şirketlere sunduğu teşvikler ve işçi maliyetlerinin Avrupa ülkelerine kıyasla düşük olması.

Fuarda yer alan bir Volkswagen marka otomobil böyle görüntülendi.
Fuarda yer alan bir Volkswagen marka otomobil böyle görüntülendi.

Türk otomotiv sektörü ne durumda?

Geçtiğimiz yılı 31,6 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ihracat rakamıyla kapatan Türk otomotiv sektörü, 39 ülkeye 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerinden derlenen bilgilere göre, otomotiv sektörü geçen yıl ihracatta yüzde 11'lik artışla 31,6 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek dış satımını gerçekleştirdi.

  • Geçen yıl 207 ülke, serbest bölge ve özerk bölgeye ihracat yapan sektör, yıl bazında ihracatta üst üste 13'üncü kez birinci oldu.

Milyar doların üzerinde ihracat yaptığı ülke sayısını 7'den 9'a çıkaran Türk otomotiv sektörü, geçen yıl en fazla ihracatını 2017'ye göre yüzde 8,8'lik artışla 4 milyar 752 milyon dolarla Almanya'ya yaptı.

Almanya'yı sırasıyla 3 milyar 268 milyon dolar ihracat ile İtalya, 3 milyar 235 milyon dolarla Fransa, 2 milyar 941 milyon dolarla İngiltere, 1 milyar 785 milyon dolarla İspanya ve 1 milyar 409 milyon dolarla Belçika izledi.

Volkswagen fabrikasında bir işçi son dokunuşları gerçekleştiriyor.
Volkswagen fabrikasında bir işçi son dokunuşları gerçekleştiriyor.

Fabrikanın Türkiye'de kurulması halinde muhtemel şehirleri hangileri?

Volkswagen CEO’su Herbert Diess’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi ve yatırımın Türkiye'ye gelme ihtimali de aynı oranda artış kaydetti.

Türkiye'ye kurulması muhtemel fabrikanın nerede kurulacağı ise herkes tarafından merak ediliyor. Farklı illerin yetkili isimleri yatırımı kendi şehirlerine getirmek adına açıklamalarda bulunurken, Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey de konu ilgili bir dizi açıklamalarda bulunmuştu.

Sektörün lokomotif illerinden olan Kocaeli de kon hakkında açıklamalar yaparken, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; “Sakarya bu dev yatırım için en uygun il olarak öne çıkıyor. Bir çok dünya markası ilimizde üretim yapıyor. Konuyla ilgili bir çalışma yaptık ve Volkswagen tarafında sunumu gönderdik." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Alman basınından ziyaret

İzmir, Mersin, Balıkesir ve Zonguldak'tan da yatırım için çağrılar yapılırken Alman basını Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdi.

Türkiye'ye gelen Alman basın mensupları, Bursa, Kocaeli ve İstanbul'daki otomotiv fabrikaları ile Ar-Ge merkezlerini ziyaret ederek Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde yakaladığı ivmeyi yakından inceledi.

Volkswagen Grubu'nun yönetim kurulu başkanı ve CEO'su Herbert Diess
Volkswagen Grubu'nun yönetim kurulu başkanı ve CEO'su Herbert Diess
  • Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneğinden (TAYSAD) yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin, Volkswagen’in yeni fabrika yatırımı için en güçlü aday olarak gösterildiği bugünlerde, Alman basın mensupları da Türkiye’ye önemli bir ziyarette bulundu.

TAYSAD ve İstanbul Ticaret Odası ( İTO) iş birliğiyle Türkiye’ye gelen Alman basın heyeti, Bursa, Kocaeli ve İstanbul’da yer alan birçok otomotiv fabrikası ile Ford Otosan, Coşkunöz, Mako, Benteler, Takosan, Maysan Mando gibi tedarik firmalarını ziyaret ederek Türk otomotiv sektörünün geçmişten günümüze yakaladığı ivmeyi yakından takip etme imkanı elde etti.

Türk otomotiv sanayinin elde ettiği başarılar konusunda bilgilendirilen Alman ekonomi gazetecileri, otomotiv tedarik sanayi konusunda Türkiye’nin geldiği noktayı da yakından görme imkanı buldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >