Suudi Arabistan ve Kanada arasındaki kriz büyüyor

Suudi Arabistan ve Kanada arasındaki gerilim tırmanıyor
Suudi Arabistan ve Kanada arasındaki gerilim tırmanıyor

Riyad'da hapsedilen Suudi Arabistan asıllı Kanada vatandaşı muhalif blog yazarı Raif Badawi ve kardeşinin tutuklanmasıyla başlayan Suudi Arabistan ve Kanada arasındaki gerilim büyüyor. Suudi yönetimi tarafından Kanada'ya uçak seferlerinin dahi durdurulmasına neden olan kriz aslında ne?

Suudi Arabistanlı aktivistlerin Kanada tarafından tutuklanmasıyla iki ülke arasında başlayan gerilim, Suud yönetimine ağır eleştiri, diplomatik ve ticari hamlelerle karşılık bulunca iki ülke arasında siyasi bir kriz kaçınılmaz oldu.

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland
Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland

Kanada ve Suudi Arabistan arasındaki gerilim

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Riyad'da hapsedilen Suudi Arabistan asıllı Kanada vatandaşı muhalif yazar Raif Badawi ile onu ziyarete giden kız kardeşi Samar Badawi ve bir kadının daha tutuklanması üzerine sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından tutuklamaları kınadı. Kınamanın akabinde, Suudi Arabistan, Kanada ile tüm diplomatik ilişkilerini kesti ve Ottowa Büyükelçisini geri çağırdı.

Suud Havayollarının tüm Kanada uçuşları iptal edildi.
Suud Havayollarının tüm Kanada uçuşları iptal edildi.

Suudi yönetimi ticaret anlaşmasını feshetti

Suudi Arabistan’ın bu hamlesinin ardından bir hamle daha yapan Suudi yönetimi, Kanada ile ticaret anlaşmasını feshederek Kanada’da bulunan devlet varlıklarını satışa çıkaracağını açıkladı. Suud Havayollarının tüm Kanada uçuşları iptal edilerek, Kanada’da tedavi gören Suudi hastalar farklı ülkelere transfer edildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr

Suudi Arabistan özür bekliyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Kanada’nın içişlerine karıştığını gerekçe göstererek özür beklediklerini açıkladı. Buna karşılık Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Suudi Arabistan ile ülkesi arasında gerilime neden olan konuda özür dilemeyeceklerini ve geri adım atmayacaklarını ifade ederek: “insan haklarının savunucusu olmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

İki ülke arasındaki gerilimin geldiği noktada Suudi yönetimine BAE, Bahreyn ve Filistin destek verirken, Rusya ve ABD gelinen noktada tarafsız kalmayı tercih ediyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau
Kanada Başbakanı Justin Trudeau

20 milyar dolarlık tweet

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland'in, Suudi Arabistan güvenlik makamlarının başkent Riyad'da bazı insan hakları aktivistlerini tutuklaması üzerine Twitter'dan yaptığı paylaşım, ilk tespitlere göre Kanada'ya yaklaşık 20 milyar dolara mal oldu.

15 milyar dolarlık alım durdu

Suudi Arabistan'ın Kanada ile ticari ilişkilerin dondurulması kararı, Kanada'nın Suudi Arabistan'a satışına karar verilen ve halen üretim aşamasında olan toplam 15 milyar dolarlık 928 adet hafif ve ağır askeri zırhlı araç paketini de etkiledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >