The Guardian'dan 'haber manipülasyonu'na tarih ayarı

1821'de kurulan İngiltere merkezli The Guardian gazetesi.
1821'de kurulan İngiltere merkezli The Guardian gazetesi.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan yalan haberlerin doğru haberlere oranla altı kat daha hızlı yayıldığı biliniyor. İngiliz menşeli The Gurdian gazetesi bu karmaşanın bitmesi için çeşitli önlemler aldığını duyurdu. Gazete, dijital mecralarda paylaşılan haberlerin girildiği tarihi başlığının hemen üstüne koyarak bilgi kirliliğinin önüne geçmeyi hedefliyor.

Fikirlerin yönlendirilmesinde ana temaların başında gelen basın, Televizyon, gazete ve son olarak İnternet üzerinden oluşturulan içerikler manipülasyon etkisi gösterebiliyor. Çok eski haberleri günümüzde yaşanmış gibi göstermek, sosyal medyanın da etkisiyle büyük kitlelere ulaşabiliyor, haberlerin düşüncelerin oluşmasında direk etki göstermesi hedefleniyor.

The Guardian, eski tarihli gazetelerin İnternet ortamındaki görüntülerinin de üzerine tarih yazacak.
The Guardian, eski tarihli gazetelerin İnternet ortamındaki görüntülerinin de üzerine tarih yazacak.

The Guardian 'sahte haber' için önlem aldı

1821'de kurulan İngiltere merkezli The Guardian gazetesi, sosyal medya üzerinden hızla yayılan sahte veya eski haberlerin önüne geçebilmek adına yeni bir adım attı.

"Sosyal medyada pek çok kişi yalnızca başlıklarımızı okuyacaksa, okudukları yere neden daha iyi bir bilgi vermeyelim?" fikriyle yola çıkan The Guardian, sosyal medyada dolaşıma sokulan eski haberlerin ilgili bağlantıya tıklamadan eski ya da yeni olup olmadığının anlaşılması için yeni bir uygulama başlattı.

The Guardian, başlığın hemen üstünde haberin tarihini yazma kararı aldı.
The Guardian, başlığın hemen üstünde haberin tarihini yazma kararı aldı.

"Virüs gibi yayılıyor"

The Guardian Editörü Chris Morgan önlemleri, "Bir süredir, özellikle sosyal paylaşım sitelerindeki bazı sorunların farkındayız. Haberin tarihi gibi konularda sıkıntı, doğru ve sorumluluk yanıltıcı olabiliyor. Örnek olarak, hemen hemen her şubat ayında ortaya atılan bir süpermarket haberi vardır. İnsanlar olayın olduğu tarihi hatırlıyor fakat yılını hatırlamıyor. Bir kişinin bu haberi yeniden keşfetmesiyle Facebook'da paylaşılmaya başlanıyor ve adeta bir virüs gibi yayılıyor" ifadeleriyle açıkladı.

Morgan, şeffaflığı arttırma ve gazeteciliğin platform dışında bile doğru bir şekilde bağlamsallaştırma çabasıyla iki özel değişiklik yaptıklarına değindi. Sitelerinde yer alan eski haberlerin tarihlerini daha görünür hale getirdiklerini ve bu hamle ile haberin bir kısmını bile okuyan okuyucuların haberin tarihini anlayacağının hedeflendiğini açıkladı.

Haberin tarihinin önemine işaret eden Morgan sosyal medya üzerinde geliştirdikleri sistemi şöyle anlatıyor:

  • "Bu bize mantıklı bir adım gibi geliyor, ancak sosyal paylaşım çağında bu hamle yeterli değil. Bu nedenle, birçok insanın sosyal medyada okudukları haberlerin kaynağından haberdar olmasını sağlayacak çalışmalar yaptık. Sosyal medya platformlarında logomuzu kullananları izlemeye aldık ve 12 aydan daha eski herhangi bir haberin başlığının üstüne tarihi görünür şekilde yerleştirdik."

'Yalan haberin' alıcısı çok

GZT olarak bizler de eski tarihli haberler üzerinden manipülatif hamlelere girişimleri önlemek adına tüm içeriklerimizde tarih bölümünü gün, ay ve yıl olarak üst kısımda belirtiyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >