Trump, hükümetin kapanması nedeniyle konuklarına dışarıdan hamburger söyledi

ABD Başkanı Trump
ABD Başkanı Trump

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki bir kabulünde hükümetin 25 gündür kapalı olması nedeniyle yeterli mutfak personeli bulunmadığından konuklarına dışarıdan söylediği hamburger, patates kızartması ve pizza sundu. Hükümetin kısmen kapalılığı durumunda 25. güne girildiği ülkedeki son gelişmeleri aktardık.

ABD Başkanı Donald Trump, Ulusal Üniversitelerarası Futbol Şampiyonası'nın birincisi Clemson Tigers takımını Beyaz Saray’da kabul etti. Trump konuklarına 300'den fazla BigMac hamburger, patates kızartması ve pizza servis etti.

“Parasını ben ödedim”

Trump "Hükümetin kapanması nedeniyle çıktık ve parasını benim ödediğim Amerikan fast food'u söyledik" dedi.

Hükümetin kapanması nedeniyle, federal kuruluşların bir kısmı çalışmıyor.

Hükümetin kapatılmasından Beyaz Saray personeli de etkilendi

Hükümetin kapanmasının aralarında Beyaz Saray personelinin de bulunduğu 800 bin kadar kamu çalışanını etkilediği sanılıyor. Ocak maaşını alamayan ülkedeki kamu personeli 24 gündür ya zorunlu izinde ya da ücretsiz çalışıyor.

Trump, Meksika sınırına inşa etmeyi istediği duvar için 5,7 milyar dolarlık ödenek ayrılmadığı sürece federal bütçeyi onaylamayı reddediyor.

Clemson Tigers takımı, Beyaz Saray’da ağırlandı.
Clemson Tigers takımı, Beyaz Saray’da ağırlandı.

Bu nedenle federal kuruluşların dörtte biri kapılarını kapattı, hava trafik kontrolörleri ve gizli servis ajanları gibi kamu çalışanlarıysa bütçe üzerinde uzlaşılana dek ücretsiz mesai yapacak.

Trump kabulde yaptığı konuşmada "Pizzalarımız, 300 hamburgerimiz ve çok patates kızartmamız var, hepsi de en sevdiğimiz yiyecekler." dedi.

Trump'ın yiyecek siparişlerine ne kadar para harcadığı bilinmiyor; ancak başkan hükümetin kapanması nedeniyle kabulü ertelemek istemediğini söyledi.

Patates kızartmaları, başkanlık armasını taşıyan kaplarda servis edildi.
Patates kızartmaları, başkanlık armasını taşıyan kaplarda servis edildi.

Kapanmadan en çok hangi bölgede çalışanlar etkilendi?

Kısmi kapatmadan etkilenen işçilerin çoğu DC bölgesinde yaşıyor, ancak etkileri bölgenin ötesinde de iyiden iyiye hissediliyor.

  • Ulusal Park Servisine bağlı parkların birçoğu açık kalsa da ancak sınırlı personelle tesislere hizmet edilebiliyor. Ülke genelinde 737 parkın ve tarihi alanların 388'i için kapatmadan etkilendiği belirtiliyor.

Ortalama bir günde, milli parklardan 400.000 $ ücret geliri elde ediliyor. Kapanmanın başlamasından bu yana, Ulusal Park Koruma Birliği, Park Hizmeti'nin 6 milyon ABD Doları'ndan fazla ücret geliri kaybettiğini tahmin ediyor.

Trump, hükümetin bir süreliğine açık kalması önerisini reddetti

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi Seantör Lindsey Graham’ın hükümetin üç hafta boyunca açık kalmasını sağlayacak önerisini reddettiğini söyledi. Trump, Kongre üyeleriyle anlaşmaya varamaması halinde olağanüstü hal ilan etme seçeneğini saklı tutuyor; ancak Pazartesi günü yaptığı açıklamada bunu yapmayacağını söyledi.

Öte yandan hükümetin kısmen kapalılığı durumunda 25. güne girildi; ancak Başkan ve Demokratlar, Trump’ın Meksika sınırına örülmesini istediği duvarın maliyetinin bütçe tasarısında yer alması konusunda hala anlaşma sağlayamadı.

Trump yazdığı Twitter mesajında ‘‘Bütün haftasonu Demokratlar’ı bekledim. Demokratlar’ın artık çalışmaya başlaması lazım. Sınır güvenli hale getirilmeli!’’ dedi.

Trump ayrıca Kongre’deki üst düzey Demokratlar olan Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi ve Senato azınlık lideri Chuck Schumer gibi isimlerin kapanmayı 15 dakikada sona erdirebileceklerini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >