Trump, Muelller'in Rusya raporunun açıklanmasını engelleyecek

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

● Amerika Birleşik Devletleri'nde son başkanlık seçimlerinde Rusya'nın müdahalesini inceleyen özel yetkili savcı Robert Mueller'in araştırmasını tamamlayarak Adalet Bakanlığı’na sunmasının ardından tartışmalar son bulmadı.

● Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu daha önce redakte edilmiş hali kamuoyuyla ve Kongre ile paylaşılan Mueller raporunun tamamının paylaşılmasını talep etmişti.

● ABD Başkanı Donald Trump Özel Savcı Robert Mueller’ın Rusya raporunun tamamının yayınlanmaması için ‘yürütme ayrıcalığını' kullanma kararı aldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde son başkanlık seçimlerinde Rusya'nın müdahalesini inceleyen özel yetkili savcı Robert Mueller'in araştırmasını tamamlayarak 448 sayfalık soruşturma raporunu Adalet Bakanlığı’na sunmuştu.

ABD Adalet Bakanı Barr, Kongre üyelerine Rusya soruşturması raporuna ilişkin gönderdiği 4 sayfalık bilgilendirme metninde ABD Başkanı Donald Trump veya başkanlık seçimleri kampanyasında görevli herhangi bir kimsenin seçimle ilgili olarak Rusya ile iş birliği yaptığının tespit edilmediğini bildirmişti.

 Özel yetkili savcı Robert Mueller
Özel yetkili savcı Robert Mueller

Temsilciler Meclisi raporun tamamını görmek istiyor

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu daha önce redakte edilmiş hali kamuoyuyla ve Kongre ile paylaşılan Mueller raporunun tamamının paylaşılmasını talep etti; ancak Adalet Komisyonu Başkanı Nadler Adalet Bakanlığı'nın bu konudaki çağrıya uymayacağını belirtti.

ABD Adalet Bakanı Barr'ın 'Mueller raporu'na ilişkin Temsilciler Meclisi'nin Adalet Komisyonu'nda ifade vermesi bekleniyordu; ancak ABD Adalet Bakanı William Barr Temsilciler Meclisi'ne gelerek Kongre üyelerinin sorularını oturumda yanıtlamadı.

William Barr'ın aldığı bu karar "Kongre'ye meydan okuduğu" şeklinde yorumlandı.

Demokrat Parti'nin sayıca üstün olduğu Temsilciler Meclisi'nde özel savcı Mueller'in 2016'daki Amerikan başkanlık seçimlerine Rus müdahalesini incelediği 448 sayfalık soruşturma raporunun tamamının açıklaması ısrarı sürerken Beyaz Saray'dan kritik bir hamle geldi.

ABD Adalet Bakanı William Barr
ABD Adalet Bakanı William Barr

Trump raporun tamamının açıklanmasını ‘yürütme ayrıcalığı'nı kullanarak engelleyecek

Beyaz Saray, Özel Savcı Robert Mueller’ın Rusya raporunun tamamının yayınlanmaması için ‘yürütme ayrıcalığını' kullanma kararı aldı.

Beyaz Saray’dan gelen bu hareketin Demokrat Parti'nin kontrolundaki Temsilciler Meclisi’yle Başkan Donald Trump arasında anayasal çatışmayı arttırması bekleniyor.

Trump'a en sert tepki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'den geldi. Pelosi Trump’ın kendisini azledilebilir duruma getirmekte olduğunu söyledi.

'Yürütme ayrıcalığı' nedir?

"Yürütme ayrıcalığı" Başkan'ın iç idari müzakerelerle ilgili bilgileri yönetimin diğer bölümlerinden saklama hakkı olarak tanımlanıyor.

Demokrat Partililer, Beyaz Saray’ın yürütme ayrıcalığını, Adalet Komisyonu'nun raporla ilgili celplerini geri çevirmesinde araç olarak kullanmakla suçluyor. Beyaz Saray ise Demokrat Partililer'in tavırlarının kendisini buna zorladığını kaydediyor.

  • Nadler, Mueller’la Beyaz Saray eski hukuk danışmanı Don McGhan’in de komisyonda ifade vermesini istiyor; ancak Trump bu isimlerin de ifade vermesini istemiyor.

Mueller'in raporunda neler yazılı?

Mueller raporunda, Trump'ın adaleti engellediği konusunda bir suçlama yöneltmemiş ancak temize de çıkarmamıştı.

Mueller'in raporunda Trump ile Rusya arasında bir komplo yapıldığına dair bulgular yer almazken, Başkan'ın soruşturmayı durdurmaya yönelik attığı bazı adımlar da sıralanmıştı.

Raporda, "Olgularla ilgili yaptığımız kapsamlı soruşturmanın ardından Başkan'ın adaletin tecellisini engellemeye açık bir şekilde çalışmadığını net bir şekilde ifade edebiliyor olsaydık, bunu söylerdik… eldeki olgular ve buna ilişkin yasal standartlara baktığımızda bu muhakemeyi yapamadığımızı görüyoruz" denilmişti.

Raporda ayrıca, "Aynı şekilde, her ne kadar bu rapor Başkan'ın suç işlediği sonucuna varmıyor olsa da, Başkan'ı aklamış da değil" ifadesi yer almıştı.

Raporda yer alan diğer bulgular şöyle:

  • Trump, Beyaz Saray'da görevli bir avukata, Mueller'in "çıkar çatışması" iddiasıyla görevden alma girişimi başlatması talimatı verdi ancak söz konusu avukat, bu talimatı yerine getirmeyi "planlamadığını" belirterek istifa etti.
  • Trump'ın soruşturma açıldığını duyduğunda ayıp kelimeler kullanarak, "Aman Tanrım. Bu korkunç. Bu, başkanlığımın sonu" dediği bildirildi.
  • Mueller, büyük oranda "kamuoyunun gözleri önünde cereyan ettiğini" söylediği, Başkan'ın adaletin tecellisini engellemek için yaptığı 10 eylemi inceledi.
  • Raporda, Başkan'ın adaletin tecellisini engelleme girişimlerinin sadece yönetimdeki isimlerin "talimatları yerine getirmeyi" kabul etmemesinden kaynaklan belirtildi.
  • Soruşturmayı yürütenler, Başkan'ın sorularına verdikleri yanıtları "yetersiz" olarak nitelendirdi; ancak ifadesini sözlü almak için çok uzun sürmesi muhtemel hukuki süreci başlatmamayı tercih etmedi.

Mueller, Barr'ın 4 sayfalık özetini eleştirmiş

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Mueller Barr’a gönderdiği bir mektupla Barr’ın Rusya soruşturmasının sonuç raporundan yayınladığı dört sayfalık özetini eleştirdi.

Mektubun Washington Post gazetesinin yayınladığı içeriğine göre Mueller, Adalet Bakanı’nın yayınladığı özetin, rapordaki tespitlerin hassas noktaları konusunda kamuoyunda kafa karışıklığı yarattığı görüşünü dile getirdi.

  • Kongre’deki oturum sırasında Mueller’ın Barr’a gönderdiği bu “şikayet” mektubu sık sık gündeme geldi. Barr, Mueller’ın mektubunu aldıktan sonra kendisini telefonla aradığını ve şikayetlerinin raporun yanlış aktarıldığı anlamına gelmediğini söylediğini belirtti.

Barr, Mueller’ın basının özete çok takıldığını ve kamuoyunun Başkan Donald Trump’ın adaleti engelleyip engellemediği konusundaki soruya yanıt vermemesinin ardında yatan mantığı görmesini istediğini söylediğini bildirdi.

5 Mart’ta yapılan bir toplantıda Mueller’ın ve ekibinin planlarını kendisiyle paylaştığını belirten Barr, Mueller’ın başkanın azledilmesini önermeyeceğini söylediğini de kaydetti

Barr ayrıca Mueller’ı raporu Adalet Bakanlığı’na sunarken büyük jüriye sunulan materyalleri tanımlamayarak raporun kamuoyuna açıklanan versiyonunun gecikmesine neden olduğu gerekçesiyle eleştirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >