Türkiye-Libya anlaşmasında detaylar ortaya çıktı: İşte sınırları değiştiren harita

Türkiye'nin Libya ile imzaladığı Doğu Akdeniz'de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen haritanın detayları ortaya çıktı.
Türkiye'nin Libya ile imzaladığı Doğu Akdeniz'de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen haritanın detayları ortaya çıktı.

Türkiye, Libya ile imzaladığı 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası' ile Doğu Akdeniz’deki hukuki ve siyasi argümanlarına önemli bir destek sağladı. Anlaşma dün Meclis’in onayına sunuldu. Böylece başta komşular ve AB’nin 'Metni açıklayın' dediği anlaşmanın ayrıntıları gün yüzüne çıktı. Anlaşma, Yunanistan'ın Girit Adası'nın güneydoğusunda Türkiye ile Libya arasında 18.6 millik bir deniz sınırı öngörüyor.

Türkiye'nin Libya ile imzaladığı Doğu Akdeniz'de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen ve özellikle komşu ülkeleri panikleten haritanın detayları hükümetin anlaşmayı TBMM'ye taşımasıyla ortaya çıktı. Yunanistan'ın Libya'ya nota verdiği, AB'nin 'Açıklayın' dediği anlaşma, Yunanistan'ın Girit Adası'nın güneydoğusunda Türkiye ile Libya arasında 18.6 millik bir deniz sınırı öngörüyor.

Kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge sınırları belirlendi

Anlaşma metnine göre, Libya ile Türkiye arasında 18.6 millik (29.9 km) bir sınır çizgisiyle kıta sahanlığı (KS) ve münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırları belirlendi. Libya mutabakatı, Türkiye'nin KKTC ile 2011'de yaptığı Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'ndan sonra bölgede yaptığı ikinci deniz yetki sınırlandırma anlaşması. Ancak Türkiye, Akdeniz'de henüz MEB ilan etmedi. MEB sınırları balıkçılık sektörünü içerdiği için ilgili kurumlar arasında çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.

Türkiye-Libya arasındaki anlaşma metninde yer alan harita
Türkiye-Libya arasındaki anlaşma metninde yer alan harita

"Ankara Doğu Akdeniz'de tansiyonu yükseltme amacını taşımıyor"

  • Mutabakatın içeriği ve hedefleri hakkında Hürriyet'e bilgi veren Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Libya Anlaşması'nın ardından Ankara'nın Doğu Akdeniz'de tansiyonu yükseltme amacını taşımadığını, Türkiye'nin bölgedeki diğer ülkelerle de deniz yetki alanları sınırlandırılması anlaşmalarını yapmaya açık olduğunu vurguluyor. Ancak Ankara, resmen tanımadığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) olası diyalog sürecinin dışında tutuyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >