Türkiye'nin kilitlendiği İstanbul'da son durum ne?

Arşiv
Arşiv

31 Mart Yerel Seçimleri’nde yaklaşık 10.5 milyon İstanbullu seçmen tercihini yaptı. 'İstanbul'da seçim sonuçları ne zaman açıklanacak?' sorusu gündeme gelirken YSK Başkanı Sadi Güven, İstanbul sonuçlarının netleşip netleşmediğine ilişkin 84 sandığın itirazdan dolayı sistemde taranmamış vaziyette olduğunu hatırlatarak itiraz takvimine ilişkin bilgi verdi. Seçimlerin kıran kırana geçtiği İstanbul’da dün geceden bugüne neler yaşandığını aktardık.

31 Mart Yerel Seçimleri'nde yaklaşık 10.5 milyon seçmen, 31 bin 186 sandıkta oylarını kullandı. İstanbul’da oy kullanma işlemi dün sabah 08.00’de başladı ve saat 17.00'de sona erdi. 10 milyon 570 bin 939 seçmenden 8 milyon 733 bin 387'i sandığa giderek önümüzdeki 5 yıl için yerel yöneticisini tercih etti.

En çok İstanbul seçimleri konuşuldu

Dün en çok İstanbul seçimleri konuşuldu. Açılan sandıklardan gelen ilk sonuçlara göre; Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım % 48.70, Millet İttifakı'nın adayı olan Ekrem İmamoğlu'nun % 48.65 oranında oy aldığı duyuruldu. İstanbul genelinde saat 3.00 itibariyle sandıkların yüzde 98.8'i açıldı. Anadolu Ajansı Seçim Yayın Sistemine sahadan veri akışı gerçekleştiremediğini açıkladı.

İstanbul sonuçlarının netleşip netleşmediği merak konusu oldu. Dün geceden bu yana İstanbul seçimlerine dair neler yaşandığını aktardık.

 8 milyon 733 bin 387 seçmen sandığa gitti.
8 milyon 733 bin 387 seçmen sandığa gitti.

Binali Yıldırım: İstanbul'da seçimi kazandık

AK Parti İstanbul Büyükşehir Başkan Adayı Binali Yıldırım, dün gece 23.25’te 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerini değerlendirerek, 'Bu saat itibarıyla İstanbul seçim sayıları, gayri resmi sonuçları 31 bin 124 sandıkta tamamlanmış bulunuyor. Bu sonuca göre İstanbul'da seçimi kazandık.' dedi.

İmamoğlu: 29 bin oy öndeyiz, sayılmamış oy bu farkı kapatamaz

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu Yıldırım'ın "Kazandık" açıklamasının sorulması üzerine şunları söyledi:

  • "Ben tebrik etmeyi bilirim, tebrik edilmeyi de beklerim. Bu da manipülasyonun bir ayağıdır. Kendilerini devlet adamı kimliğiyle sorumluluğa davet ediyorum. Süreç tamamlanmadan 'kazandık' demesini ayıplıyorum. YSK, Anadolu Ajansı ve tüm yetkilileri sorumluluğa davet ediyorum."

Ekrem İmamoğlu
Ekrem İmamoğlu

YSK Başkanı Sadi Güven’den yerel seçimlere ilişkin ilk açıklama

YSK Başkanı Sadi Güven’den yerel seçimlere ilişkin ilk açıklama sabah saatlerinde geldi. Sadi Güven şunları kaydetti:

  • “Salı günü itirazlar olacak. YSK'ya itiraz için gelen AA benim müşterim değil, benden veri almıyor. Nereden veri alıyor bilmiyorum. Benim üzerimden polemik yaratılmasın. Bugün itibariyle yüzde 80'inin üzerinde sayım tutanağını partilerle paylaştık. Şu an itibariyle 84 sandık itiraz nedeniyle taranmadı.
  • Bizim verilerimize göre, İmamoğlu'nun oy oranı 4 milyon 159 bin 650, Yıldırım'ın oy oranı 4 milyon 131 761...”

Sadi Güven, seçim sonuçlarına dair konuştu.
Sadi Güven, seçim sonuçlarına dair konuştu.

İtiraz süreci başladı

Güven, seçim sonuçlarında bu aşamadan sonra itiraz sürecinin başladığını ifade etti. Salı günü saat 15.00'e kadar ilçe seçim kurullarına itirazların yapılabileceğini belirten Güven’in, ilçe seçim kurullarının 2 günlük bir karar verme sürecinin olduğunu dile getirmesi İstanbul’da seçim sonuçlarının bir süre daha netleşmeyeceğini ortaya çıkardı.

İlçe seçim kurullarına karşı il seçim kurullarına itiraz edilebileceğini vurgulayan Güven, il seçim kurullarına itiraz sürecinin de 1 gün olduğunu aktardı.

İstanbul sonuçları netleşti mi?

Sadi Güven, "YSK verilerine göre İstanbul sonucu netleşti mi?" sorusu üzerine ise şunları söyledi:

  • "Ben netleşip netleşmediğini bilemiyorum. Çünkü bir itiraz süreci var. Şu an itibariyla benim sisteme taranan toplam 31 bin 186 sandıktan 31 bin 102 sandık sisteme tanımlandı, girdi.
  • 84 sandık itiraz nedeniyle şu anda sisteme taranmamış vaziyette. Sisteme yükleme devam ediyor."

“Biz burada sonuçlara itiraz gelirse bakıyoruz”

Bir basın mensubunun "İtirazı tamamlanan belediye başkan adayları mazbatasını alabilecek mi?" sorusuna Güven, "Tabii ilçeler veriyor, iller veriyor. Biz burada sonuçlara itiraz gelirse bakıyoruz. Onun dışında ilçe ve illerde sonuçlanan bir seçim süreci burası." dedi.

İtiraz süreci ne şekilde işliyor?

YSK’nın mevzuatına göre itirazlar sözlü veya yazılı olarak yapılıyor. Sözle yapılan itirazların gerekçesiyle birlikte tutanağa yazılması gerekiyor. İtiraz eden kişinin kimliği belirlenemezse, delil ve gerekçe gösteremediği durumlarda itiraz incelenmiyor.

Seçimlerde yapılan usulsüzlük iddialarına ilişkin itiraz yolu şöyle:

Yazılı itirazlarda da sözlü itirazlarda gösterilen şartlar aranıyor. Yazılı yapılan itirazların sonucunda “alındı” belgesi veriliyor. İtirazların seçim kurulu başkanına yapılması gerekiyor ancak seçim kurulu başkanı olmaması durumunda savcıya itiraz yapılıyor. Savcı, itiraz kaydını işleyerek seçim kurulu başkanına göndermekle yükümlü.

Şikâyet, kurulların veya kurul başkanlarının kesin olmayan kararlarına karşı seçme yeterliğine sahip yurttaşlar, siyasi partiler veya bunların tüzüklerine göre kuruluş kademelerinin başkanları veya vekilleri, müşahitler, adaylar ve Cumhuriyet Senatosu üyeleri ile milletvekilleri tarafından yapılabiliyor. Şikâyet kabul edildiği takdirde, şikâyete konu olan işlem veya tedbirler düzeltiliyorve kanuna aykırı hareketler önleniyor. Şikâyet kabul edilmediği takdirde, derhal tutanağa geçirilerek karara bağlanıyor. Bu kararın bir sureti şikâyetçiye veriliyor. Bu kararlara karşı kanunda ayrıca bir müddet tayin edilmemiş ise, kırk sekiz saat içinde itiraz olunabiliyor.

Şikâyetlerin reddine dair olan kararlara karşı, bildirilmesinden veya tebliğinden itibaren iki gün içinde il seçim kuruluna itiraz edilebiliyor. İl seçim kurulları, iki gün içinde kesin karar veriyor. İl seçim kurulunun vereceği karar kesin oluyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >