ABD'nin vermediği silahlara karşılık Türkiye neler üretti?

Yerli ve Milli İHA
Yerli ve Milli İHA

'Kötü komşu insanı ev sahibi yapar' derler ya Türkiye olarak tam da öyle bir noktadayız. İstedik türlü bahanelerle vermediler pes etmedik daha iyisini yaptık.Neyden mi bahsediyoruz. ABD, Avrupa ve İsrail'in türlü oyunlarına ilişkin Milli cevaplarımızdan. Şimdi detaylı bir şekilde ABD ve diğer ülkelerin vermediği silahlara karşılık yaptığımız Milli gururlarımız Kasırga, Canik, SOM, ve İHA'larımıza göz atalım..

Öte yandan F-35 krizine ilişkin Türkiye'nin hamlesi ilk zamanlarda başka ülkeler olacaktır.Fakat Savunma Sanayimiz muhakkak buna da süresi yıllar alsa da bir çözüm arayacaktır.

Geçmişten günümüze kadar alamadıklarımız ve yaptıklarımıza bir göz atalım;

ABD yapımı Sig Sauer'in yerine kullanılacak yerli Canik

Yıl 2017

ABD ve Türkiye arasında gerilimin artmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Güvenlik Teşkilatı, ABD yapımı Sig Sauer marka silah kullanmayı bıraktı.Yerine Canik'i ürettik.

Milli Silah Canik
Milli Silah Canik

Yıl 2017

ABD yapımı kamikaze Drone'ları yerine Alpagu

ABD yine türlü bahanelerle vermediği kamikaze drone'larına karşılık Alpagu'yu geliştirdik. Başta Güney Kore olmak üzere çok sayıda ülkeden yoğun talep oluştu.

ALPAGU
ALPAGU

İsrail yapımı Heron yerine Milli İHA

Hatırlanacağı üzere, Türkiye'nin 2000'li yıllarda PKK'ya karşı kullanabilmek üzere İsrail'den aldığı Heron'lar kriz üstüne kriz çıkarmıştı. Teslimat süreci çeşitli bahanelerle ertelenen ve kimi dönemlerde bozuk motorlarıyla teslim edilen Heron'lardan sonra Türkiye 2007'de kolları sıvadı.

Milli İHA
Milli İHA

Yıl 2016

ABD yapımı Himars yerine yerli Kasırga'yı ürettik

2016 yılında güney sınırımızı korumak için ABD'den Himars talep ettik. Ancak yine bir türlü gelmedi. Ona karşılık ise Kasırga'yı ürettik.

Kasırga
Kasırga

Tomahawk yerine Milli SOM

ABD yine Tomahawk (Seyir füzesi) taleplerini üretim ve ihracat kısıtlamaları nedeniyle iptal etti.Türkiye buna Milli SOM ile cevap verdi.

Milli seyir füzesi SOM
Milli seyir füzesi SOM
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >