Ünlü yazardan 'Friends' yorumu: Okumuş düşmanlığı yaydı

arşiv
arşiv

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişinin izlediği Friends dizisinin ilk bölümünün yayınlanmasının üzerinden 25 yıl geçti. Amerikalı çizgi roman yazarı David Hopkins üç yıl kadar önce Friends ile ilgili makalesine "Batı medeniyetinin sonunu tetikleyen dizi" başlığını atmıştı. Makaleyi o günden bugüne 4 milyonu aşkın kişi okudu.

Efsane dizi Friends tutkunları bugün dizinin ilk bölümünün yayımlanmasının 25. yıl dönümünü kutlarken Amerikalı çizgi roman yazarı David Hopkins'in diziye dair üç yıl kadar önce kaleme aldığı Friends makalesi tekrar gündeme geldi.

Hopkins, Friends ile ilgili makalesine "Batı medeniyetinin sonunu tetikleyen dizi" başlığını atmıştı. Hopkins 3 yıl önce kaleme aldığı makalesindeki eleştirilerinde ısrarlı ve "Friends'de olanlar dünyada olacakların habercisiydi" ifadelerini kullanıyor.

'Ben gülemiyorum'

Hopkins "Friends'de olanlar" derken bilhassa dizideki bir çok kez boşanmış paleontolog Ross Geller karakteriyle, dizide çevresindeki bütün arkadaşları ve giderek diziyi izleyen milyonlar tarafından sürekli dalga geçilmesi üzerine kurgulanan senaryodan söz ediyor.

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişinin izlediği Friends dizisinin ilk bölümünün yayınlanmasının üzerinden 25 yıl geçti.

2004 yılında son bölümü yayımlanan dizinin her bir bölümü 10 yılı aşkın bir süre 23 milyon kişi tarafından izlenmişti, halen de tekrarları birçok dizi-film platformunda izlenmeye devam ediyor.

Amerikalı çizgi roman yazarı David Hopkins üç yıl kadar önce Friends ile ilgili makalesine "Batı medeniyetinin sonunu tetikleyen dizi" başlığını atmıştı. Makaleyi o günden bugüne 4 milyonu aşkın kişi okudu.

"Dizide bilgi ve tecrübeye dair yerleşik ölçütlerin reddedildi"

Amerikalı çizgi roman yazarı David Hopkins, diziye dair, "Bunu bir komedi olarak görebilirsiniz ama ben sizinle birlikte gülemiyorum. Bana göre Friends Amerika'da hızla yayılan acımasız aydın düşmanlığının simgesi. Yetenekli ve bilgili bir adam ülkesinin budala vatandaşları tarafından hedef alınıyor." ifadelerini kullanmıştı.

Hopkins, makalesinde programda Ross karakterinin diğer 5 arkadaşı tarafından alaya alındığı bölümlerden böyle bahsetmişti.

 David Schwimmer’in rol aldığı bu karakter, Monica’nın ağabeyidir. Ailede Monica’dan hep bir adım daha önde olmuştur ve bu hep kız kardeşinin canını sıkmıştır. Ross bir paleontologdur. Üniversitede öğretim görevlisidir. Bu sebeple dizinin bilimci kişiliğidir. Dinozorlara ayrı bir ilgisi vardır.
David Schwimmer’in rol aldığı bu karakter, Monica’nın ağabeyidir. Ailede Monica’dan hep bir adım daha önde olmuştur ve bu hep kız kardeşinin canını sıkmıştır. Ross bir paleontologdur. Üniversitede öğretim görevlisidir. Bu sebeple dizinin bilimci kişiliğidir. Dinozorlara ayrı bir ilgisi vardır.

Hâlâ haklı olduğunu ve o dalga geçişlerin Donald Trump'ın ABD başkanlığına yükselişi, İngiltere'de Brexit hareketinin zaferi gibi gelişmelerde rolü olan "aydın-okumuş düşmanlığı" olgusunun habercisi olduğunu düşünüyor.

Hopkins'e göre iki ülkede de siyaset dünyasını tamamen yerinden oynatan bu gelişmelerin temelinde "bilgi ve tecrübe"ye dair yerleşik ölçütlerin reddedilmesi de var ve Trump'un en önemli görevlere tecrübesiz kişileri getirmesi ya da rahatça iklim değişikliğinin bilimsel kanıtlarını sorgulaması bunun örnekleri.

Eleştiriler neye dayanıyor?

'2004 yılının Mayıs ayında yayınlanmış bir televizyon dizisinin Trump'ın seçimleri, Brexit'in kabul edilmesiyle ilgili suçlamak doğru mu?' sorusuna Hopkins şöyle yanıt veriyor:

"Friends'in ne kadar tutulduğunu ve bittikten sonra bile ne kadar çok seyredildiğini hatırlamamız lazım. Şov çok etkiliydi. Herkes seyrediyordu ve sürekli olarak Ross'un bu kadar kitabî-bilgili olmasının ne kadar gıcık olduğu mesajını alıyordu. Friends'in ekranlara gelmesinden sonra ülkede çocuğuna Ross adını koyan fazla anne-baba olduğunu sanmıyorum" diyor.

 İlk sezon başrol oyuncular her bölüm 22.000$ almıştı.
İlk sezon başrol oyuncular her bölüm 22.000$ almıştı.

Yazarın bu tespitinin, dizinin çok yaygın olarak izlendiği ülkelerden İngiltere için doğru olduğunu rakamlarla söyleyebiliriz.

  • İngiltere İstatistik Enstitüsü rakamlarına göre 1996 yılında en çok konulan bebek isimleri listesinde 68. sırada olan Ross, 2016 yılında 720. sıraya gerilemiş!

Friends'in Trump'ın yükselişindeki rolü

2016 yılında, Cumhuriyetçi Parti'den başkanlığa adaylığını koymuş olan Donald Trump'a popüler destek hızla yükselirken, CNN televizyonunun medya eleştirmeni Brian Lowry de bilhassa Friends dizisinin etkisine işaret etmişti.

  • Friends dizisi 2004 yılında resmen sona erdiğinde, NBC televizyonunun bir yöneticisi, Perşembe akşamları Friends'den boşalan "çok izlenen zaman aralığını" Donald Trump'ın yönettiği "Apprentice" -Türkiye'de de benzeri yapılan ve işadamı Tuncay Özilhan'ın sunduğu- (Çırak) isimli programa vermeye karar verdi.

Trump'ın sunduğu program aslında daha önce başlamıştı ama o yıl ABD'de yılın en çok izlenen 7. televizyon programı oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >