Yeni Delhi halkı 'nefes' almak istiyor

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de hava kirliliği tehlikeli seviyeye yükseldi.
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de hava kirliliği tehlikeli seviyeye yükseldi.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de nefes almak göründüğü kadar kolay değil. Son 5 yılın en yoğun hava kirliliğinin yaşandığı kentte bazı önlemler alınsa da hava kalitesi istenilen noktaya gelemedi.

Hava kirliliği nedeniyle alınan karara göre, plaka numarası tek sayıyla biten özel araçlar tek sayılı günlerde, çift sayıyla bitenler de çift sayılı günlerde trafiğe çıkamıyor. İki hafta sürmesi beklenen uygulama ile trafiğe kayıtlı 1,2 milyon aracın trafiğe çıkması engellenmek isteniyor.

Hava kirliliğine motorlu taşıtların yanı sıra anız yakılması da büyük bir 'katkı' sağlıyor. 'Gaz odası' olarak tanımlanan kentte hava kalitesi acil durum seviyesine düşmesiyle okullar tatil edilmiş ve çocuklara maske dağıtılmıştı.

Agra kentinde bulunan Tac Mahal'in kapısına, hava kirliliğiyle mücadele kapsamında iki hava filtresi kurulduğu bildirilmişti.

Hava kalitesinin acil durum seviyesine düştüğü Hindistan çözüm arayışlarına devam ediyor. Başkent Yeni Delhi'de okulların tatil edilmesinin ardından öğrencilere maske dağıtıldığı bildirildi.

Hindistan basınındaki haberlerde, Hava Kalitesi ve Hava Tahmini ve Araştırması Sistemi'ne (SAFAR) göre, başkentteki hava kalitesinin ocak ayından bu yana ilk kez acil durum seviyesine düştüğü vurgulandı.

Başkentteki 37 hava kalitesi izleme istasyonunun tamamı hava kalitesi indeksini 400'ün üzerinde gösterirken, bazı bölgelerde bu seviyenin 700'ün üzerine çıkarak tehlikeli seviyeye geldiği kaydedildi.

En yüksek seviyenin neredeyse 30 katı olan seviyenin ardından havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM (Partikül Madde) 2,5 oranının Gaziabad bölgesinde 480'in üzerine çıktığı aktarıldı.

Hava kirliliğinin hangi boyutta olduğunu gösteren bir fotoğraf.
Hava kirliliğinin hangi boyutta olduğunu gösteren bir fotoğraf.

Hava kirliliği oranları ne anlama geliyor?

Hava kirliliğinin ne boyutta olduğunu gösteren hava kalitesi indeksine göre 201-300 düşük, 301-400 çok düşük, 401-500 arası şiddetli ve 500'ün üzeri tehlikeli seviye olarak belirtiliyor.

Okullar tatil, öğrencilere maske dağıtıldı

Delhi Eyaleti Başbakanı Arvind Kejriwal, çevre eyaletlerde yakılan anızlar sebebiyle başkentteki hava kirliliğinin iki katına çıktığını belirterek, özel ve devlet okullarındaki öğrencilere maske dağıtıldığını bildirdi.

Başkentteki hava kalitesinin son 5 yılın en düşük seviyesinde olduğu bilgisini paylaşan Kejriwal, "İnsanlar nefes almakta zorlanıyor. Onları rahatlatmak için özel okullar ve devlet okullarındaki tüm öğrencilere maske dağıtıyoruz." demişti.

Maskeyle görünen Hindistanlı böyle görüntülendi.
Maskeyle görünen Hindistanlı böyle görüntülendi.

Hava kirliliği neden oluyor?

Haryana ve Pencap eyaletlerinde yakılan anızlara, Işık Bayramı Diwali Festivali sırasında yoğun olarak patlatılan havai fişekler ve yakılan kutlama ateşleri eklenince, Yeni Delhi'deki hava kalitesi çok düşük seviyeye inmişti.

Motorlu taşıtlar da hava kirliliğine neden olan bir diğer etken olarak öne çıkıyor.

Hava kirliliğine plakalı önlem

Yeni Delhi'de hava kirliliğinin artması nedeniyle özel araçların iki hafta boyunca bir gün tek bir gün çift plaka esasına göre trafiğe çıkmasına izin verileceği bildirildi.

  • Hava kirliliği nedeniyle alınan karara göre, plaka numarası tek sayıyla biten özel araçlar tek sayılı günlerde, çift sayıyla bitenler de çift sayılı günlerde trafiğe çıkamayacak.

Yeni Delhi'de hava kirliliğinin önüne geçebilmek için 'plaka' önlemi alındı.
Yeni Delhi'de hava kirliliğinin önüne geçebilmek için 'plaka' önlemi alındı.

İki hafta sürmesi planlanan yeni uygulama çerçevesinde Yeni Delhi'de her gün kayıtlı yaklaşık 1,2 milyon aracın trafiğe çıkmasının önüne geçilmesi planlanıyor.

BBC'nin haberinin göre de tek çift plaka uygulamasını ihlal eden sürücülere yaklaşık 320 lira ceza kesilecek. Plaka uygulamasından acil durum araçları, iki tekerli araçlar ve yalnız başına araç kullanan kadın sürücüler muaf tutulacak.

Yeni Delhili yetkililer, plaka uygulaması süresince ek otobüs ve metro seferlerinin yapılacağını açıkladı.

Kente 'gaz odası' benzetmesi

Yeni Delhi Eyaleti Başbakanı Arvind Kejriwal sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kentin "gaz odasına" döndüğünü ifade etti. Dünya Sağlık Örgütünün geçen yıl yayımladığı verilere göre, dünyada hava kirliliğinin en fazla olduğu 10 şehir Hindistan'da bulunuyor.

Tac Mahal'e filtreli önlem

Hindistan'ın Agra kentinde bulunan Tac Mahal'in kapısına, hava kirliliğiyle mücadele için iki hava filtresi kurulduğu bildirildi.

Hindistan basınındaki haberlere göre, Agra Belediyesinde mühendis R.K. Rathi, Tac Mahal'in kapısına iki hava filtresi yerleştirdiklerini açıklayarak, "Hava kirliliğiyle mücadele etmek ve her gün burayı ziyaret eden turistlere yardım sağlamak için bu önlemleri alıyoruz." dedi.

Tac Mahal ülkeye her yıl milyonlarca turist çekiyor.
Tac Mahal ülkeye her yıl milyonlarca turist çekiyor.
  • Son birkaç gündür kuzeydeki eyaletlerde yaşanan hava kirliliğinden ötürü Agra yönetiminin böyle bir önlem aldığı belirtiliyor.

Ülkenin en önemli sembollerinden Tac Mahal'in kapısına yerleştirilen hava filtreleri aracılığıyla, anıt mezarın çevresindeki hava kalitesinin yüksek düzeyde tutulması hedefleniyor.

  • Babür Sultanı Şah Cihan'ın eşi Mümtaz Mahal'in ölümünün ardından inşa ettirdiği, yeryüzündeki en gözde anıt mezarlardan Tac Mahal, Hindistan'ın sembollerinden biri olmasının yanı sıra UNESCO dünya mirası içinde yer alıyor.
  • Ülkenin en çok yerli ve yabancı turist çeken cazibe merkezlerinden olan anıt mezar, Hindistan Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2018'de 6 buçuk milyon kişi tarafından ziyaret edildi.

Ülkeyi terk etmek istiyorlar

20 milyondan fazla kişi ülkeyi terk etmek istiyor
Hava kalitesinin düşmesi nedeniyle 20 milyondan fazla insan ülkeyi terk etmek istiyor. Ülkeyi terk etmek istediğini belirten Divyam Mathur, "Hayatımı ve kariyerimi geliştirme aşamasındayım. Buradan gitmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Hindistan'da binlerce kişi maskeyle dışarı çıkmak zorunda kalıyor.
Hindistan'da binlerce kişi maskeyle dışarı çıkmak zorunda kalıyor.

Solunum yolu hastalıklarında artış gözlemlendi

Yeni Delhi’de süren tehlikeli hava kirliliğinin solunum yolu hastalıklarında artışa neden olduğu belirtildi. Göğüs cerrahı Arvind Kumar, son yıllarda kritik boyutlara ulaşan hava kirliliği nedeniyle Hindistan’da yaşayan herkesin sigara içen bir kişiyle aynı rahatsızlıkları yaşadığını söyledi.

Hindistan’da her yıl 5 yaşın altındaki yüz binden fazla çocuğun hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiği iddia ediliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >