Yeni Zelanda'daki terörist neden canlı yayın yaptı?

Yeni Zelanda'da teröristin saldırı anını sosyal medya platformu Facebook üzerinden canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı.​
Yeni Zelanda'da teröristin saldırı anını sosyal medya platformu Facebook üzerinden canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı.​

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentinde cuma namazı sırasında iki camiye terörist saldırı düzenlenmesi sonucu 49 kişi şehit oldu. Avustralyalı teröristin saldırı anlarını Facebook üzerinden canlı yayın yaparak paylaştığı ortaya çıkarken, uzmanlar tüm dünyanın dikkatini çeken yayını analiz etti. Saldırının herkes tarafından görülmesi için bu yöntemin izlendiğine işaret eden Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Araştırma Merkezi'nden Doç. Dr. Levent Eraslan, "Silahların üzerindeki notlar ve teröristin kafasındaki kameranın konumu hemen herkesin bildiği PUBG oyununa çok benziyor" dedi.

Yeni Zelanda’nın Güney Adası’ndaki Christchurch’ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood'daki camilere cuma namazı sırasında silahlı terör saldırısı gerçekleştirildi. 49 kişi şehit oldu ve çok sayıda yaralı bulunuyor.

Saldırganlara karşı operasyonların sürdüğünü açıklayan Yeni Zelanda Emniyet Müdürü Mike Bush, saldırının ardından şehirde okullar tatil edilirken yolların kapatıldığını ifade etti.

Facebook'tan canlı yayın yaptı

Saldırganın saldırı anını sosyal medya platformu Facebook üzerinden canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı.

Görüntülerde saldırganın camiye giriş yaptığı andan itibaren ateş açmaya başladığı görüldü.
Görüntülerde saldırganın camiye giriş yaptığı andan itibaren ateş açmaya başladığı görüldü.

'Tüm dünyada görülsün istendi'

Saldırı kadar bu terör saldırısının yapılış şekli de dikkati çekti. Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Eraslan, teröristin canlı yayın yapma sebebinin temelinde ‘katliamın tüm dünyada görülmesini istemek’ dürtüsünün olduğunu söyledi.

Yaşananların ‘gözetleme toplumunun bir sonucu’ olarak ele alınması gerektiğine vurgu yapan Eraslan, “Dijital dünyanın getirdiği teşhir kültürü vahşetin duyurulmasında böyle bir yöntemin seçilmesinde tetikleyici rol oynadı” ifadesini kullandı.

 Levent Eraslan
Levent Eraslan

'PUBG oyununa çok benziyor'

Katilin davranışlarının da ayrıca incelenmesi gerektiğine işaret eden Eraslan, şöyle devam etti:

“Silahların üzerindeki notlar, sanki bir bilgisayar oyunundaymışçasına saldırıdan hemen önce canlı yayın açılması, hatta teröristin kafasındaki kameranın konumu dahi adeta bir bilgisayar oyunu gibi. Buradaki tüm yaklaşımlar hemen herkesin bildiği PUBG oyununa çok benziyor.

Mobil oyun PUBG'de oyuncu silahıyla bu şekilde hedefindeki düşmanları silahla etkisiz hale getiriyor.
Mobil oyun PUBG'de oyuncu silahıyla bu şekilde hedefindeki düşmanları silahla etkisiz hale getiriyor.

Katil, katliamını bu yayınla evrenselleştiriyor ve sosyal medya üzerinden, dijital imkanlarla mesajını milyarlarca insana gönderiyor.”

Müslüman ve İslam karşıtı oyunlar zemin hazırlıyor

Bilgisayar oyunlarında Müslüman ve İslam dünyasını hedef alan çok ciddi semboller ve alt mesajlar olduğuna da vurgu yapan Eraslan, “Bu oyunlarda ‘kötü’ ve ‘öldürülen’ algısı oluşturuluyor Müslümanlar için. Bunlar da teröristlerin motivasyonlarını artırıyor” şeklinde konuştu.

  • Avustralya Başbakanı kınadı
  • Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki camiye düzenlenen terör saldırısının faillerinden birinin Avustralya vatandaşı olduğunu söyledi. Morrison, kameraların karşısına geçerek saldırıyı kınadıklarını açıkladı. Scott Morrison

Kent çevresinde el yapımı bomba bulundu

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki iki camiye cuma namazı sırasında yapılan terör saldırısının ardından devam eden operasyonlarda kent çevresindeki bazı araçların altına yerleştirilmiş el yapımı bombaların bulunduğu bildirildi.

Yeni Zelanda Televizyonunun haberine göre saldırının ardından Christchurch kentinde düzenlenen operasyonlarda, arabaların altına yerleştirilmiş el yapımı bombalar güvenlik kuvvetleri tarafından imha edildi.

El yapımı olduğu belirtilen bombaların sayısı açıklanmadı ancak bomba uzmanları tarafından yerleştikleri yerlerden güvenli şekilde çıkartıldığı açıklandı.

Bangladeş Milli Takımı da oradaydı

Cuma Namazı için camiye giden Bangladeş Kriket Milli Takımı'nın da saldırı sırasında olay yerinde olduğu belirtilirken, takımın kondisyon antrenörü Mario Vallavarayen, oyuncuların saldırı sırasından otobüste olduğunu ve araç yanaşmaya çalıştığı sırada saldırı olduğunu söyledi.

Twitter hesabı askıya aldı

Bu arada katliamı düzenleyen ve üzeri yazılı mesaj dolu silahların görsellerini paylaşan Brenton Tarrant'ın Twitter hesabının kapatıldığı görüldü.

'Ardern'in açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz'

Dışişleri Bakanlığı tarafından Yeni Zelanda'daki cami saldırısına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde iki camiye gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu hunhar saldırıları şiddetle lanetliyoruz. Saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ve Yeni Zelanda halkına taziyelerimizi iletiyoruz. Yeni Zelanda Hükümeti’nin, İslamofobi motifli olduğu anlaşılan bu saldırılara ilişkin soruşturmayı etkin şekilde yürüteceğine ve failleri bir an önce adalet önüne çıkaracağına inanıyoruz. Bu bağlamda, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in yapmış olduğu açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerine yer verildi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >