Foça'da mutlaka gezilmesi gereken 11 yer

Foça'da gezilecek yerler.
Foça'da gezilecek yerler.

Foça'da mutlaka görülmesi gereken 11 yeri sizler için hazırladık. Yolunuz Foça'ya düşmeden bu önerileri şimdiden listenize kaydedin.

İÇİNDEKİLER

İzmir'in bir ili olan Foça, Antik Çağ'da İyon yerleşimi olarak kullanılmıştır. O dönemlerde ise Foça adı yerine Phokaia adı kullanılırmış. Foça, coğrafyasıyla pek çok turistin odağında olan, yeşil ve maviyi buluşturan bir yerdir. Foça gezisi ile Foça'nın tarihini, doğal güzelliklerini keşfedebileceğiniz birçok bölge bulunmaktadır.

Beş Kapılar Kalesi

Dış Kale ya da Ceneviz Kalesi olarak da bilinen ve Foça'nın etrafını çevreleyen kale duvarları, yıllar içerisinde devamlı olarak restore edilmiştir. Son dönem olarak Osmanlı'da düzenlemelerin yapıldığı kalenin 5 farklı giriş noktası bulunmaktadır.

Foça Kybele Açık Hava Tapınağı

Beş Kapılar Kalesi'nin yakınlarında bulunan Foça Kybele Açık Hava Tapınağı, Foça'nın dikkat çeken tarihi dokuları arasında yer almaktadır. Kybele Açık Hava Tapınağı'nda ki yapıda, farklı boyutlarda beş nişte uygarlıkların taptığı ve adaklar adadığı tanrıça Tanrıça Kybele'nin heykelleri ve kabartmaları yer almaktadır. Yeldeğirmenli Tepe ile İncir Adası'nda da Tanrıça Kybele için adanmış kutsal alanlar vardır. Tapınakta ise kayaya oyulmuş bir adak havuzu da bulunmaktadır.

Pers Mezar Anıtı
Pers Mezar Anıtı

Pers Mezar Anıtı

Foça'nın 7 kilometre doğusunda yer alan Pers Mezar Anıtı, kuru bir dere yatağı kenarındadır. Lykia geleneğinde, Pers etkisi altında kalınarak yapılmış bir mezar anıtı olduğu düşünülmektedir. Yapı, büyük bir kayaya oyularak yapılmış bir mezar anıtıdır. İki katlı olan Pers Mezar Anıtı'nda, mezar odası alt katta bulunmaktadır. Foça için sembolik bir kapı olan bu yapı, görülecek yerler arasında bulunmalıdır.

Foça Adaları

Foça'da birçok ada bulunmaktadır. Bu adalarda ise yerleşim yoktur. Adalar efsanevi hikayeleri, doğallıklarıyla görülmeye değer yerler arasında bulunmaktadır. Foça Adaları; Fener Adası, Atatürk Adası, İncir adası, Aslan Burnu Kayalığı, Pita Adası, Metalik Ada, Orak Adası, Eşek Kayalığı şeklindedir.

Foça Yel Değirmenleri

İzmir yönün girişinde, Foça'da bulunan Yel Değirmenleri, buraya gelen misafirlerin uğradığı bir noktadır. 18. ve 19. yüzyıllarında Rumlar ve Türkler tarafından kullanılan Yel Değirmenleri, günümüzün yakın bir geçmişinde restore edilmiştir. Yel Değirmenlerinin bulunduğu Top Dağı üzerinde farklı tarihi yapılar ile karşılaşmak da mümkün.

Foça Su Kemeri.
Foça Su Kemeri.

Su Kemeri

Tarih boyunca farklı medeniyetleri barındıran Foça bölgesinde birçok tarihi yapı da yer almaktadır. Foça gezisi ile görebileceğiniz tarihi kalıntılardan biri de Foça Su Kemeri'dir. Kesme taş ve moloz taştan yapılan Su Kemeri yapısının büyük bir kısmı günümüze kadar ulaşmıştır. 20. yüzyılın başlarına kadar kullanılan kemer, Foça şehrinin su ihtiyacını karşılamıştır.

Foça Şeytan Hamamı

Foça'da Çan tepesinin eteğinde bulunan Şeytan Hamamı, iki mezardan oluşmaktadır. Antik Çağ'da kayaların oyulmasıyla yapıldığı düşünülen yapının, yapılan araştırmalar ile aile mezarı olduğu belirtilmiştir. M.Ö. 4. yüzyıla ait olan Şeytan Hamamı, ilginç yapısıyla görülecek yerler arasında bulunmaktadır.

Frigya Tepesi

Tarihiyle olduğu kadar doğal güzellikleri ve manzaralarıyla da görülmesi gereken noktalara sahip Foça'da, gün batımı manzarasının seyri için Frigya Tepesi tercih ediliyor. Foça'yı, tepe bir noktadan tüm güzellikleriyle görmek isteyenler için Frigya Tepesi ideal bir yerdir.

Athena Tapınağı

Tarihinin en eski tapınaklarından biri olan, Phokaia Antik Kenti ve İon Kenti'ne ait olan Athena Tapınağı, Foça'da görülecek yerler arasında mutlaka bulunması gereken bir yapıdır. Tapınak, Zeus'un kızı Athena için inşa edilmiştir. Kybele adak nişleri de Athena Tapınağı'nın bulunduğu bölgeden, yapılan kazı çalışmaları sonucunda çıkarılmıştır.

Sazlıca Koyu

Sakinlik ve sessizlik arayanlar için uygun bir gezi noktası olan Sazlıca Koyu, Foça'ya 15 dakikalık bir uzaklıktadır. Denizin keyfini çıkarmak, doğaya yakın olmak isteyenler için Sazlıca Koyu gidilmesi gereken bir yerdir.

Kozbeli Köyü

Foça’nın şehir merkezine 15 kilometre mesafede bulunan Kozbeli Köyü, tarihi taş evlerinden oluşmaktadır. Kozbeyli Köyü'nü rotanıza eklerseniz köyün tepesinde bulunan caminin avlusundan deniz manzarasını seyredebilir, caminin yakınlarında bulunan Kuzubeyi Kulesini de ziyaret edebilirsiniz. Foça gezisi için Kozbeli Köyü, görülmesi gereken noktalar arasındadır.