Alışkanlıklarına göre kimsin?

Bu bilgilerin tümü genel sonuçları ortaya koyuyor ve bazı durumlar sizin için geçerli olmayabilir.
Bu bilgilerin tümü genel sonuçları ortaya koyuyor ve bazı durumlar sizin için geçerli olmayabilir.

Her gün üzerine düşünmeden uyguladığımız birçok küçük alışkanlık var. Mesela çantamızı nasıl tuttuğumuzu, tuvalet kağıdı rulosunu nasıl astığımızı veya mesaj atarken nasıl yazacağımızı bilinçli bir şekilde düşünmüyoruz. Peki, bu küçücük eylemlerin bizi fazlasıyla anlattığını, açığa çıkardığını biliyor muydunuz? Öyleyse alışkanlıklarımızın bizi nasıl tanımladığına birlikte göz atalım!

1. Yeme alışkanlıkları

Araştırmalara göre yeme alışkanlıklarımız kişiliğimiz hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Örneğin, yavaş yemek yiyenler, kendine güvenme, sakin kalma ve kontrollü olma eğiliminde. Hızlı bir şekilde yemek yiyenler ise öfkeli olmaya daha yatkın, aynı zamanda hedef odaklı, hırslı bir yapı sergiliyor. Yeni tatlar denemeyi çok sevenler, meraklı ve risk alma eğilimindeyken; fazla yemek seçen bireyler endişeli bir yapı sergiliyor ve ince detaylara fazlasıyla dikkat edebiliyor. Bu arada yemekleri ayrı tabaklarda yemeyi tercih edenlerin daha dikkatli ve inatçı olma olasılığı çok daha yüksek.

2. Alışveriş alışkanlıkları

Alışveriş yapma şeklimiz de yeme alışkanlıklarımız kadar açıklayıcı. Genel olarak iki tür alışveriş yapan tip var: Listeleyerek ihtiyacı kadarını alanlar ve spontane alışveriş yapanlar. Liste yapmayı seviyorsanız, muhtemelen pratik birisiniz, bütçe bilinciniz ve titiz olma olasılığınız da fazlasıyla yüksek. Bir şeyleri sırf o anda uygun bulduğunuz ya da gözünüzün önünde durduğu için satın alıyorsanız, daha dürtüsel hareket ediyorsunuz ve bu yüzden vitrin alışverişi bütçeniz için tehlikeli olabilir. Bu arada yine aynı araştırmaya göre, tüm etiketlere bakarak alışveriş yapıyorsanız, detay odaklı ve biraz takıntılı olma ihtimaliniz de hayli yüksek.

3. Selfie tarzı

Sosyal medya, bir kişi hakkında çok şey ortaya çıkarabilir. Peki çektiğiniz selfie’lerin yani özçekimlerin hakkınızda düşündüğünüzden daha fazlasını söylediğini biliyor muydunuz? Nanyang Technological University’deki araştırmalar, uyumlu bir yapıya sahip bireylerin, özçekimlerini daha alt bir açıdan çekme eğiliminde olduğunu söylüyor. Arka planı daha az açığa çıkaranlar daha vicdanlı olma olasılıkları yüksekken; sık sık kocaman bir gülümseme veya kahkaha gibi pozitif özçekimler yayınlıyorsanız, muhtemelen yeni deneyimlere açıksınız.

Bu çıkarımlar bize gösteriyor ki davranış bilimleri sayesinde insanların minik alışkanlıklarından bile tutarlı çıkarımlar yapabiliyoruz.
Bu çıkarımlar bize gösteriyor ki davranış bilimleri sayesinde insanların minik alışkanlıklarından bile tutarlı çıkarımlar yapabiliyoruz.

4. Çanta taşıma tarzı

Güney Kore’de yapılan bir araştırmaya göre, çanta taşıma şekliniz kişiliğinizi ele verebiliyor. Örneğin, bir sırt çantasını günlük hayatınızda çok sık takıyorsanız bağımsız ve özgürlüğünüze düşkün biri olma olasılığınız yüksek. Çanta askısını vücuduna dolayarak taşıyan biri, korumacılığı ve pratikliği ön planda tutuyorken; çantasını arkada tutarak taşımak rahat ve kendinden emin bir yapı sergilediğinizi gösterebilir. Çantasını elinde taşıyanların ise iddialı, düzenli ve verimli olma ihtimali oldukça yüksek. Bu yüzden sosyal statüye öncelik veren kişilerin çantalarını kollarında taşıma eğiliminde olduklarını söyleyebiliriz.

5. E- posta tarzı

University College London’da yapılan araştırma, gerçek hayattaki konuşma şeklimiz ile e-postaları yazma biçimimiz arasında muazzam bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Örneğin, kendini aşırı önemseyen kişiler “ben, bana, benim” gibi zamirleri çok fazla kullanıyor. Dışa dönük kişiler gündelik tonda yazmayı çok severken eğlenceli aktiviteler, ilgi alanları veya görüşmeler hakkında konuşmaya daha meyilli. Ancak bir şeyi nasıl söylediğiniz, ne söylediğinizden daha önemli olabilir. Yazım hatası yapmamaya dikkat etmeniz; mükemmeliyetçi, dikkatli hatta biraz da olsa takıntılı olduğunuz anlamına gelebilir. Kötü dil bilgisi ise dikkat ve akademik seviye düzeyini ortaya çıkarabilir. Ayrıca yazdığınız uzun bir mail, çok fazla enerjiniz olduğunu ve kusursuz bir iş yapmak istediğinizi gösterebilir. Ama dikkatli olun! Bu aynı zamanda karşı tarafa muhtaç olduğunuzu da hissettirebilir.

6. Tik şekli

Tırnak yemek veya deri kaşımak gibi beden odaklı tekrarlayan davranışlar da hakkınızda birçok şeyi ortaya koyuyor. Araştırmalara göre, bu tikler hayal kırıklığına uğramış, sıkılmış ya da tam tersi rahatlamış hisseden insanlarda sıkça karşımıza çıkıyor. Bir araştırmaya göre, saç çekme veya ayaklarını yere vurma gibi tekrarlayan davranışlarda bulunanlar, memnuniyetsizliklerini yatıştırmaya çalışan mükemmeliyetçi insanlar olabilirler. Ancak bu davranışlar işlevselliğinizi etkiliyor ve durdurulamıyorsa bir ruh sağlığı uzmanından yardım istemelisiniz.

7. Zamanlama tarzı

Her şeyi tam zamanında mı yapıyorsunuz, yoksa geç kalmaya meyilli misiniz? Gecikmeniz rahat bir insan olduğunuzu, özgüven eksikliğini ve karşı tarafa güven konusunda tereddütler yaşadığınızı gösterebilir. Dakik bireyler tüm detayları bilme ve herhangi bir engeli hesaba katabilme konusunda fazlasıyla başarılıdır diyebiliriz. Zamanından önce işlerini halledenler ise genellikle iyi hazırlanmış ve zorluklara göğüs germeyi başarabilen kimselerdir diyebiliriz.

8. Bildirim düzenleme şekli

Bazılarımız bildirim sayısını görmemek için tüm mesajları ve uygulamaları temizliyor; bazılarımız ise binlerce “okunmamış” bildirimi görmekten rahatsız olmuyor. Aslında bildirimlerinizi ve mail kutunuzu yönetme şekliniz kişiliğiniz hakkında çok şey söylüyor olabilir. Bildirimleri veya mailleri alır almaz dosyalayıp silenlerin ya da sadece bildirim sayısı görmemek için uygulamaya tıklayanların hayatlarında kontrol ve düzene daha fazla ihtiyacı olabilir. Okumadan bırakanlar ise bunalmış hissedebilir ve zamanını bir de bununla harcamak istemeyebilir. Elbette bu kişilik göstergelerinin her zaman %100 doğru olmadığını da ekleyelim. Bu bilgilerin tümü genel sonuçları ortaya koyuyor ve bazı durumlar sizin için geçerli olmayabilir. Ancak bu çıkarımlar bize gösteriyor ki davranış bilimleri sayesinde insanların minik alışkanlıklarından bile tutarlı çıkarımlar yapabiliyoruz.

Buğra Serdaroğlu / Klinik Psikolog