Almanya'da bisiklet: Achtung Fahrrad

Alman bisiklet rotaları hem şehirleri hem de kırsal alanları kapsıyor, bu nedenle işe ya da geziye gidip geliyor olun, bisiklete atlamamak için hiçbir mazeret yok.
Alman bisiklet rotaları hem şehirleri hem de kırsal alanları kapsıyor, bu nedenle işe ya da geziye gidip geliyor olun, bisiklete atlamamak için hiçbir mazeret yok.

Almanya, otomobil üretimi konusunda ünlüdür ancak özünde bisiklet severler ülkesidir. Bu yazımızda bisiklet yollarını, ulaşım olanaklarını, halkın bisiklet kullanım alışkanlıklarını ve daha fazlasını inceleyelim.

Almanya'da bisiklet sayısı

Almanlar 72 milyon bisiklete sahip. Bu nedenle, istatistiksel olarak, Almanya'nın 82 milyonluk nüfusunda neredeyse herkesin bir bisikleti var. Bunlar arasında en yaygın türler trekking ve şehir bisikletleridir ancak e-bisikletlerin sayısı genç nüfus arasında hızla artmaktadır. E-bisiklet sayısının şu an 2,5 milyonun üzerinde olduğu tahmin e diliyor.

2021 yılında Alman halkının bisiklete binme oranları

Almanya'nın tartışmasız bisiklet başkenti, Vestfalya'daki Münster'dir.
Almanya'nın tartışmasız bisiklet başkenti, Vestfalya'daki Münster'dir.

Her gün: %9.1

Haftada birkaç gün: %17.1

Haftada bir gün: %8.6

Ayda 1-3 gün: %9.7

Ayda 1-3 gün veya daha az: %18.8

Bisiklet rotaları

Almanya, ülkeyi bisikletle keşfetmeyi tercih eden ziyaretçiler için tasarlanmış 200 uzun mesafe bisiklet yolu sunuyor.
Almanya, ülkeyi bisikletle keşfetmeyi tercih eden ziyaretçiler için tasarlanmış 200 uzun mesafe bisiklet yolu sunuyor.

200'den fazla rota ile ülkenin bisikletle ulaşılamayan bir yeri neredeyse yok. Alman bisiklet rotaları hem şehirleri hem de kırsal alanları kapsıyor, bu nedenle işe ya da geziye gidip geliyor olun, bisiklete atlamamak için hiçbir mazeret yok. Ancak, genel olarak durum böyle değil, çünkü hâlâ önemli ölçüde iyileştirilmesi gereken bazı yollar var. Bunların çoğu, yolların dar ve sıklıkla parke taşlı olabileceği Doğu Almanya'dadır. Bisiklet yolları tüm yıl boyunca açık olmasına rağmen, hepsinin bakımı yapılmamaktadır. Mosel Vadisi, Baltık Sahili, Elbe Nehri bisikletliler için en güzel rotalardan bazılarıdır.

Bisiklet yolu projeleri

200'den fazla rota ile ülkenin bisikletle ulaşılamayan bir yeri neredeyse yok.
200'den fazla rota ile ülkenin bisikletle ulaşılamayan bir yeri neredeyse yok.

Metropol bölgelerde hızlı bisiklet yolları planlanıyor. Bu kapsamdaki bir proje, batıda Duisburg ve doğuda Hamm'ı birbirine bağlaması amaçlanan Ruhr Bölgesi'ndeki RS1'dir. Tamamlandığında, 102 kilometre uzunluğundaki güzergahın günde 55.000 araba yolculuğunun y erini alması planlanıyor ve proje yaklaşık 180 milyon avroya mal olacak.

Alman Ulaştırma Bakanlığının bir sonraki hedefi, yalnızca bisikletlere ayrılmış bir süper otoyol ağı geliştirmektir. Otoyolların, motorlu taşımacılığın gürültü ve emisyon gibi olumsuz etkilerini azaltması ve iklim değişikliğinin hafifletilmesine katkıda bulunması bekleniyor.

Şu anda Hamburg, Nürnberg, Frankfurt veya Münih gibi diğer büyük Alman şehirlerinde farklı tamamlanma aşamalarında birçok benzer proje var.

Almanya, ülkeyi bisikletle keşfetmeyi tercih eden ziyaretçiler için tasarlanmış 200 uzun mesafe bisiklet yolu sunuyor. Almanya genelinde 80 şehirde ofisleri bulunan Alman Bisiklet Derneği tarafından yapılan listede, bisiklet dostu konaklama da bulunuyor.

Şehirler

Almanya'nın tartışmasız bisiklet başkenti, Vestfalya'daki Münster'dir. Şehrin, sakinlerinin iki katı yani 500.000 bisikleti var. Burada her gün 100.000'den fazla insan bisikletle seyahat ediyor. Başka hiçbir Alman şehrinde bu kadar gelişmiş bir bisiklet yolu ağı yoktur. Bunun haricinde Münih, Frankfurt, Hamburg, Berlin bisikletliler için diğer önemli şehirlerdendir.

Bisiklete binme kuralları

Almanya'da kulaklıkla bisiklete binmek yasaldır. Fakat bisiklet sürerken sakin müzik dinlemek, telefon görüşmesi yapmak veya yol tarifi almak istiyorsanız, bunun yalnızca bir kulaklık ile yapılması önerilir. İki kişilik bir bisiklete binmiyorsanız, normal bir bisiklete yalnızca bir kişinin binmesine izin verilir.

Almanya'da bisiklet ehliyetine ihtiyacınız var mı?

Almanlar, yaz kış demeden bisiklet kullanabiliyor.
Almanlar, yaz kış demeden bisiklet kullanabiliyor.

Hayır, Almanya'da geleneksel bir bisiklet sürmek için ehliyete ihtiyacınız yok. Bununla birlikte, bir pedelec (Pedal Electric Cycle - Pedallı Elektrik Bisikleti) sürmek istiyorsanız, pedelec motorunun 250 watt'tan fazla olması ve 25 k m/s'den daha hızlı gitmesi veya e-bisikletin yalnızca e-bisiklet ile sürülebilmesi durumunda küçük bir motosiklet ehliyetine ihtiyacınız olacaktır.

Kask takmak zorunlu değil

Kask takmanın sürücülerin çevresinde farklı davranmalarına ve daha az özen göstermelerine neden olan bir görüş var. Kask takan bisikletçide yanlış bir güvenlik hissi oluşabilir, diye düşünülüyor.

Çocuklarla bisiklet sürmek

Almanya'da bisiklete binmeleri için teşvik edilenler sadece yetişkinler değil, bütün ailedir. Bu, küçük çocuklarınız olsa bile, iki tekerlek üzerinde bir gün geçirmemeniz için hiçbir neden olmadığı anlamına gelir. 10 yaşından büyük çocukların tıpkı bir yetişkin gibi yol veya bisiklet şeritlerini kullanmaları beklenir. Yetişkinler ve 10 yaşından büyük çocuklar kaldırımda bisiklet sürmemelidir. 8 yaşından küçük çocuklar ise kaldırımda bisiklet sürebilir.

Bisiklet turunda önemli noktalar

Almanya'da bisiklete binmeleri için teşvik edilenler sadece yetişkinler değil, bütün ailedir.
Almanya'da bisiklete binmeleri için teşvik edilenler sadece yetişkinler değil, bütün ailedir.

Almanya'yı bisikletle dolaşanlar şunları öneriyor: Her zaman nakit taşıdığınızdan emin olun, kart ödemelerini kabul etmeyen birçok yer var. Birçok mağazanın erken kapandığını ve pazar günleri açılmadığını unutmayın. Muhtemelen beklediğiniz kadar çok kamp alanı olmayacak. Önceden planlamak ve yer için rezervasyon yaptırmak tercih edilir. Kırsal alanlarda bazı temel Almanca cümleleri öğrenin, herkes İngilizce konuşmayacaktır. Rotanızın bir kâğıt haritasını alın. Bir kâğıt harita, mobil sinyal arızası veya pilin bitmesi durumunda bir yedeğiniz olduğu anlamına geldiği için yatırıma değer.

Bisikletler ve toplu taşıma

Toplu taşımayı kullanmak her zaman en iyi alternatiftir.
Toplu taşımayı kullanmak her zaman en iyi alternatiftir.

Bisikletle tüm ülkeyi dolaşmak tamamen mümkün olsa da, otobüs veya trenle seyahat etmeyi planladığınız zamanlar olabilir. Bisikletler toplu taşıma araçlarında büyük ölçüde hoş karşılandığı için bu bir sorun değil. Bilet almak şartıyla Alman trenlerine (sadece katlanır bisiklet kabul eden InterCity Ekspres trenleri hariç) binebilirsiniz. Seyahat e derken bisikletinizi muhafaza etmek için genellikle tren kapılarının yakınında ayrılmış alanlar bulabilirsiniz.

Bisikletinizi koruyun

İster şehirlere bağlı kalmayı, ister ülke çapında tur yapmayı planlıyor olun; bisikletinizi güvende tuttuğunuzdan emin olmanız önemlidir. Çünkü Almanya'da sürekli fırsat kollayan birçok hırsız var.

Bisikletle işi gelmenin artıları ve eksileri

Almanya'da Ulaşım ve Yaşam Memnuniyeti Raporu’na göre, bisikletle işe gitmenin artıları ve eksileri:

Artıları:

*Daha düşük maliyet

*Toplu taşıma ile uyumluluk

*Uygun yol ağları

Eksileri:

Stres faktörlerine maruz kalma: gürültü, kalabalık, kirlilik, hava koşulları…

Zaman: Almanya’da işe gitmek gereğinden fazla zamanınızı alabilir.