Ayaklarımızı yerden kesen moda

Kıyafetten tutun da takıya, çantaya ve ayakkabıya kadar her üründe 2000’lerden kopamıyoruz.
Kıyafetten tutun da takıya, çantaya ve ayakkabıya kadar her üründe 2000’lerden kopamıyoruz.

Sandalet ya da ayakkabı seçmenin en güzel tarafı “Bana hangisi yakışır?” diye düşünme derdinin olmayışı bence. Yüzümüzden oldukça uzak oldukları için kombinimize uyması yeterli. Tabii yine de bir ayakkabının gücünü asla hafife almamak gerek.

Piknikte giyebileceğiniz hafif bir sandalet ya da bir yakınınızın düğününde giyebileceğiniz açık, tek bantlı bir ayakkabı... Kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? Yazın en sevdiğim yanı, kıyafetleri taşımıyor olmamız. Hafif kıyafetler, terlik ya da platform topuk da olsa hafif sandaletler... Günlerin uzamasıyla daha uzun saatler dışarıda ve dolayısıyla ayakta kaldığımızdan tercih edeceğimiz hafif ayakkabılar, ayaklarımızın dostu olacaktır. Gelin 2022 yaz trendlerine birlikte göz atalım. Bakalım bu yazın modası ayaklarımızı yerden kesecek mi?

İyi ayakkabı iyi hissettirir. Bu yaz moda tamamen cesaretinizle sınırlı ve oldukça da eğlenceli. Sarı, pembe, yeşil... Modeli ne olursa olsun rengi canlı tonlardan seçerek kombinine hareket katabilirsin. Hem enerjini yansıtır hem de kendini iyi hissettirir.

Espadril ayakkabı olarak bildiğimiz üstü keten altı hasır ayakkabılar, hem kızlar hem de erkekler için yazın olmazsa olmazı diyebiliriz. Arkası kemerli, burnu açık modellerin ve çeşitli renklerin bulunduğu ayakkabı, yazın şehirde günlük kullanım için ideal bir tercih.

Kafesli sandaletler bu yıl da çok sevimli. Kıyafetimize uydurmak için ekstra efor sarf etmeye gerek olmayan bir ayakkabı modeli. Ayaklarımızın gün boyu nefes almasını sağladığı gibi şık görünümü ile de dikkatleri üzerine çekecek. Yazın sıcağında özellikle elbiselerin altında çok şık görünecektir.

2000’li yıllara dönüş modasını her üründe görmek mümkün. Kıyafetten tutun da takıya, çantaya ve ayakkabıya kadar her üründe 2000’lerden kopamıyoruz. Nostaljik parçalar her zaman dolabımızda kurtarıcı olarak bulunmalı. Modası geçmediğinden ve bir kere alınınca yıllarca kullanılacağından doğru bir yatırım. Kapsül dolaplarda mutlaka bulunması gereken bir parça. Tek bantlı sandaletler de Y2K’ye bir örnek. Zaman geçiyor ama tek bantlı sandaletlerin modası bir türlü geçmiyor.

Yazın, tartışmasız en rahat terlikleri düz deri terlikler. Evde ayağınıza terliği geçirip dolaşıyormuşçasına rahat diyebilirim. Kotla, etekle, kumaş pantolonla kısacası neyle giyersen giy, uymayacağı hiçbir kombin yok bu terliklerin. Sevin bu terlikleri.

Bağcıklı sandalet nam-ı diğer gladyatör sandalet. İster düz taban, istersen de biraz yüksek. Bileğini saran bağcıklar seni olduğundan daha zarif gösterecek. Hem çok rahat hem de çok kullanışlı. Elbiselerle, şort ya da kapri pantolonlarla kombinlenebilecek harika bir tasarım.

Platform tabanlı terliklere de bu yaz sıkça rastlamak mümkün. Yüksek ama rahat. Bu yıl farklı olarak yastıklı bantları ve tabanları da moda. Henüz ülkemizde çok yaygın olmasa da yastıklı modelleri seneye yazın caddelerde ve dolaplarımızda yerini alır. Pofuduk bağları, yumuşacık tabanlarıyla vazgeçemediklerimizden biri olacağa benziyor. Platform tabanlı terlikler arasında en rahat olan modellerden biri de tek kalın bantlı model.

Daha zarif bir görünüm için iddialı ayakkabıları büyük beden bir gömlekle, kot pantolon ve kalın takılarla tamamlayabilirsin.

Gelelim bu yazın en çirkin moda sandaletine; deri balıkçı sandaleti. Bunu söylerken “Bir çirkin ayakkabı trendi daha modaya dönüştü.” diyen İngiliz moda editörlerinden güç almıyor değilim. Yazlıktaki bakkal abinin tüm gün ayağında olan sandalete çok benziyor. Belki farklı renklerde daha giyilesi olabilir ama bilemedim. Hem kızlar hem de erkekler için uygun. Prada, Versace gibi markalar podyumlarında bu sandalete yer verdiler. Ne diyebiliriz ki; moda modadır ve görecelidir.

Ne giyersen giy, modaya uysun uymasın; içinde kendini iyi hissediyorsan moda odur. Yani en güzel moda sana en yakışanı ve giydiğinde kendini iyi hissettiğindir. Yazın, güneşin, denizin, kumsalın kısacası her anın tadını çıkarmayı, bol bol kitap okumayı ihmal etme. Unutma ki bu güzel günlerimiz geri gelmeyecek ve hep özlemle hatırlanacak.

İclal Şahin Bayındır / Yazar