Ayda 150 bin lira kazanmak ister misiniz?

Ayda 150 bin lira kazanmak ister misiniz.
Ayda 150 bin lira kazanmak ister misiniz.

O zaman vinç operatörü olun. Evet, böyle hesaplar var. Size yatırım yaptırarak 150 bin lira kazandırmaya çalışıyorlar. Hepsi yalan, bulaşmayın onlara…

* Ama vinç operatörü olursanız, gerçekten ayda 150 bin lira kazanabilirsiniz. Ve şu anda o kadar büyük bir vinç operatörü talebi var ki. Sadece o alanda mı? Mesela kurgucu olursanız, mesele Rusça bilen bir fizyoterapist olursanız, mesela bir boyacı olursanız çok para kazanabilirsiniz.

* Bizim çelişkimiz şu: Prestijli bazı meslekler var. Garanti meslekler var. Ne deniyor mesela? “Memur ol, mühendis ol ya da avukat ol evladım!” Tamam da artık piyasanın beklentisi bu alanlara değil ki? Bir de neden avukat olmak, boyacı olmaktan daha prestijli? Bugün bir boyacı iyiyse onu hepimiz talep etmiyor muyuz? Herkes iyi bir berber peşinde değil mi?

* Şu an gittiğim berberde sıra bulamıyorum, çok ciddi para kazanıyorlar. Aynı şekilde boyacılar işini iyi yapıyorlarsa herkes duyuyor ve bu boyacılar ayda 80-100 binin altında kazanmıyorlar. Günde 4 bin lira kazanan insanlardan bahsediyoruz. Prestij nerede? Hem işini iyi yapıyor hem de insanları mutlu ediyor hem de iyi para kazanıyor.

* Öbür tarafa baktığınızda o kadar çok avukat var ki bugün asgari ücretle çalışan… Hatta asgari ücretin altında çalışan avukatlar var. Neden herkesi tek bir alana yığdık? Neden herkes uluslararası ilişkiler okuyor, işletme, ekonomi okuyor? Bazı gençlerimiz var, bu alanlara hiç bulaşmamalılar.

* Bu yüzden özellikle gençlere söylüyorum. Başka fırsatlar var gençler, onları değerlendirmeli. Özellikle de ailelere söylüyorum: Gençlerin üzerindeki bu “memur ol, mimar ol, avukat ol!” baskısını artık kaldırın lütfen. Çünkü iyi bir sıvacı, o evin mimarı kadar para kazanıyor. Hatta daha fazlasını kazanıyor.

* Eğer hayatı idame ettirmekse mesele, başka mesleklere de yönelmemiz gerekiyor. Ve tabii ki meslek liselerimizin itibarını hep birlikte artırmamız gerekiyor.