Balkanlar’da bisiklet

Balkanlar’da bisiklet.
Balkanlar’da bisiklet.

Alpler, Adriyatik Denizi, Akdeniz, Ege ve Karadeniz arasındaki bu bölgenin otantik, dokusal açıdan zengin, ham ve bozulmamış güzelliğini dünya yeni yeni keşfediyor. Buralarda bisiklet yolları köy yollarından, unutulmuş gibi görünen asfalt şeritlerden aşağıya doğru uzanır.

Bu yazımızda ülkemize daha yakın bir bölge olan Balkanlar'ın bisiklet kullanım alışkanlıklarını ele alacağız. Balkan ülkeleri tek başlarına Batı ve Orta Avrupa ülkeleri kadar gelişmiş bisiklet yollarına sahip değiller. Fakat son yıllarda yapılan yatırımlarla ülkelerin kendi içindeki ve diğer ülkelerle bağlantılı yolları ilerleme kaydediyor. Gelin hep beraber detaylara bakalım.

Balkanlar Bisikletle Nasıl Keşfedilir?

Alpler, Adriyatik Denizi, Akdeniz, Ege ve Karadeniz arasındaki bu bölgenin otantik, dokusal açıdan zengin, ham ve bozulmamış güzelliğini dünya yeni yeni keşfediyor. Buralarda bisiklet yolları köy yollarından, unutulmuş gibi görünen asfalt şeritlerden aşağıya doğru uzanır. Nehirlerin kıvrımlarını takip ederler. Kıvrıla kıvrıla ilerler ve üzüm bağları, meyve bahçeleri ve geniş ayçiçeği tarlaları arasından geçerler. Yol boyunca sizi eski Yunanlılar, Romalılar, Osmanlılar, Venedikliler ve Avusturya-Macaristanlıların bir zamanlar dolaştığı tepelerin arasına sıkışmış, zaman içinde kaybolmuş köylerle, tarihi yapılarla karşılaştırırlar.

Hırvatistan

Eşsiz kıyıları ile meşhur olan Hırvatistan’da bisiklet sürmek size diğer ülkelerde karşılaşamayacağınız manzaralar sunuyor. Ülkenin diğer bölgeleri de ayrı güzellikler barındırıyor.

Eşsiz kıyıları ile meşhur olan Hırvatistan’da bisiklet sürmek size diğer ülkelerde karşılaşamayacağınız manzaralar sunuyor.
Eşsiz kıyıları ile meşhur olan Hırvatistan’da bisiklet sürmek size diğer ülkelerde karşılaşamayacağınız manzaralar sunuyor.

Bosna Hersek

Bosna Hersek, doğal güzelliklerinin yanı sıra yakın zamanda gerçekleşen Balkan Savaşı’ndan dolayı da dünyaca bilinmektedir. Savaşın izlerini bir bisikletli gözünden görmek mümkündür. Başkent Saraybosna’da ve birçok şehirde, girilmesi savaştan dolayı yasaklanmış yerler olsa da gezilebilecek çok büyük bir alan bisikletlileri beklemektedir.

Bazı şehirlerde bisiklet için yatırım diğer şehirlere göre daha fazladır. Örneğin vatandaşların %55'inin ara sıra ya da çoğu zaman bisiklet kullandığı Bijeljina Şehrinde, projelere başlandı, mevcut bisiklet yollarının durumu iyileştirildi, genişletildi ve yayalar için alan eklendi. Belediye Başkanı Mićo Mićić sadece merkezde değil aynı zamanda Stanišići ve Drina nehrine bağlamak için şehir çevresinde daha fazla şerit ekleneceği sözünü verdi.

Slovenya

Bazı şehirlerde bisiklet için yatırım diğer şehirlere göre daha fazladır.
Bazı şehirlerde bisiklet için yatırım diğer şehirlere göre daha fazladır.

Slovenya’da bisikletle ilgili çalışmaların bölgeyi Avrupa'nın en yaşanabilir yerlerinden biri haline getirmeye nasıl yardımcı olduğuna bir göz atalım. Öncelikle Velo-City 2022'ye ev sahipliği yapan Ljubljana, tüm bisikletseverler için mutlaka gidilmesi gereken bir şehirdir. Genel olarak bu tarz gelişmelerde devletin rolü belirleyici haldedir. Örneğin on yıldan uzun bir süre önce, Ljubljana Belediyesi yayalara ve bisikletlilere motorlu taşıtlardan daha fazla öncelik vermeye başladı. Bunun sonucunda sürdürülebilir kentsel gelişim politikalarının tanınması için birçok ödül kazandı ve Velo-City 2022'ye ev sahipliği yapma teklifi aldı. Karbon emisyonlarında %70'e varan bir azalma ve %16'lık bisiklet kullanım oranı ile şehir, çalışmalarının karşılığını aldı.

Bulgaristan

Bulgaristan diğer Balkan ülkeleri gibi bisiklet yollarına yatırım yapıyor. İnovasyon Bakanlığının Bulgar bisiklet üreticilerine hibeleri, destekleri yeni fabrikaların açılmasında yol açıcı oluyor. Örneğin son zamanlarda bisiklet üreticisi E-Velox’a yeni bir fabrika kurulması için 800 bin Euro teşvik ödemesi yapıldı.

İnovasyon Bakanlığının Bulgar bisiklet üreticilerine hibeleri, destekleri yeni fabrikaların açılmasında yol açıcı oluyor.
İnovasyon Bakanlığının Bulgar bisiklet üreticilerine hibeleri, destekleri yeni fabrikaların açılmasında yol açıcı oluyor.

Arnavutluk

Arnavutluk, Adriyatik Denizi’nin güzelliklerini görebileceğiniz bir başka Balkan ülkesidir. Bu ülkenin birçok yerinde Türk izlerini görmek mümkündür. Ayrıca yatırımlar da öne çıkmaktadır. İşkodra gibi birçok şehirde kurulan bisiklet stantları bisiklet kullanımını yaygınlaştırmayı hedeflemektedir. Bu tür kampanyalara devlet görevlileri bile bizzat dahil olmaktadır.

Sırbistan

Sırbistan ülke içinde belediyeler arası konferanslardan çıkan kararlara önem vermektedir. Bu kapsamda Kruševac şehri Avrupa düzeyinde ödüller almıştır. Diğer şehirler de bu doğrultuda hareket etmektedir.

Kosova

Kosova, dik tırmanışlardan tamamen düz alana kadar farklı yapıda yollar sunar. Ulusal Parklar ve destansı yol gezisi rotaları, manastırlar, kaleler, anıtlar, kiliseler, camiler, eski dağ yolları, eski demiryolu rayları, tozlu toprak ve engebeli kırsal yollar karşılaşacağınız türde yerlerdir. Prizren ve Peja arasındaki yol bunları görebileceğiniz bir rotadır. Bisikletliler için ikmal yapmak kolaydır: Her büyük kasabada birkaç süpermarket, fırın; neredeyse her köyde bir mini dükkan veya büfe vardır.

Bu yazımızda Balkanlar'ı bisiklet kullanımı, bisiklet yolları, devlet teşvikleri gibi birçok açıdan genel hatlarıyla ele aldık
Bu yazımızda Balkanlar'ı bisiklet kullanımı, bisiklet yolları, devlet teşvikleri gibi birçok açıdan genel hatlarıyla ele aldık

Yunanistan

Komşu ülke Yunansitan’da birçoğumuzun haberdar olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra devlet bisiklet kullanımı için önemli yatırımlar yapıyor. Özellikle elektrikli bisikletler için akıllı şarj altyapısının geliştirilmesi, CO2 emisyonlarının azaltılması ve vatandaşlar için maliyet tasarrufu temel hedefler arasında.

Bu yazımızda Balkanlar'ı bisiklet kullanımı, bisiklet yolları, devlet teşvikleri gibi birçok açıdan genel hatlarıyla ele aldık. Dünyada olduğu gibi buralarda da yönelim sağlıklı ve çevre için yararlı olan bisikleti destekleme yönünde. Doğal güzellikleri ve tarihi ile meşhur bu bölgede daha çok bisiklet görmek dileğiyle.