Belçika'da bisiklet kullanımı

2019'da Wallonia'da her üç kişiden biri toplu taşımayı kullandı. Brüksel'de ise eşit oranda toplu taşıma ve araba kullanıldı.
2019'da Wallonia'da her üç kişiden biri toplu taşımayı kullandı. Brüksel'de ise eşit oranda toplu taşıma ve araba kullanıldı.

Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Belçika’da bisiklet kullanımı diğer ülkelerde olduğu gibi önemli bir yere sahip. Hollanda, Danimarka kadar olmasa da bu kullanım oranı gün geçtikçe artmakta. Peki, bisiklet kültürünün ülkedeki yeri nedir? Halkın ne kadarı bisiklet kullanıyor? Bu ayki yazımızda bu soruların cevaplarını arayalım.

Belçika'da bisiklet kullanımının genel avantajları

Bisiklet, Belçika’da zaman bakımından şehir içi 2 ila 5 kilometre arası mesafedeki yolculuklar için de en hızlı araçtır. Özellikle trafik sorununa karşı bisiklet kullanımı büyük bir kazanımdır.

Bisikletle seyahat etmek büyük tasarruf yapmayı sağlar. Arabaya kıyasla satın alma, bakım ve sigorta fiyatları çok daha düşüktür; yakıt maliyeti neredeyse yoktur; vergilendirmede de büyük avantaj vardır.

Sürdürülebilir hareketliliğin teşvikinin bir parçası olarak Federal Kamu Hizmeti Kurumu da bisiklet kullanmanın önemini vurgulamaktadır. Bu tutum, bisiklet yolculuğunu etkileyen federal politikanın koordinasyonunu, bilgisini ve farkındalığını içerir: Devletin bu konuda net bir desteği bulunur.

Elektrikli ya da elektriksiz bisiklet kullanım oranları

Elektrik Desteği Olmayan Bisikletler: Normal bisiklet olarak bilinen türdür.

• Belçikalıların %41'i yılda en az bir kez yolculuk için bisiklet kullanır.

• Flanders (%55), Wallonia (%20) ve Brüksel (%25) bisiklet kullanımın en yüksek oranda olduğu şehirlerdir.

• Bisikletle yapılan ev-iş yolunun çoğunun uzunluğu 2 ila 10 km arasındadır.

• 54 yaşından itibaren bisikletin kullanım oranı azalmakta ve bu oran %44'ten %33'e düşmektedir.

•Cinsiyete göre dağılıma bakıldığında kadınların %35'i, erkeklerin %47'si elektrik desteği olmayan –elektriksiz bisiklet kullanmaktadır.

• Kullanıcıların %46'sı yükseköğrenim, %30'u ise ortaöğrenim mezunudur.

Elektrik destekli bisikletler – elektrikli bisikletler

Vatandaşların riskli davranışlar açısından dile getirdikleri en büyük sorun hız olmaya devam ediyor.
Vatandaşların riskli davranışlar açısından dile getirdikleri en büyük sorun hız olmaya devam ediyor.

• Belçikalıların %15,6'sı yılda en az bir kez 25 km/s hız sınırına sahip bir elektrikli bisiklet kullanıyor.

• Flandre'de %22 ile Wallonia'ya (%7) ve Brüksel'e (%5) göre daha yüksek kullanım var.

• Evden işe bisikletle gidilen yolun uzunluğu çoğunlukla 5 ila 20 km arasındadır. (%59).

• 54 yaşından itibaren elektrikli bisiklet kullanım oranı %13'ten %22'ye çıkar.

• Cinsiyete göre dağılıma bakıldığında kullanım oranlarının aynı olduğu görülür.

• Ortaöğrenim mezunları için %21, yükseköğrenim mezunları için %12'lik kullanım oranı bulunur.

Bisikletle ilgili hangi vergi düzenlemeleri bulunuyor?

Ekolojik amaçlarla bisiklet kullanımını artırmak için çeşitli önlemler alınmıştır:

2022 mali yılı için seyahat edilen km başına azami 0,24 Euro'ya kadar vergi muafiyeti ile birlikte işveren tarafından ödenek verilmesi kararlaştırıldı. Bu ödeneğin amacı, bisiklet kullanımını daha fazla teşvik etmek ve bisiklet kullanım maliyetlerini karşılamaktır. İşveren tarafından, işçisi için vergiden muaf olarak şirket bisikleti sağlanması amaçlanmıştır.

Bisiklet ödeneği nedir?

Bisiklet ödeneği; bir işveren tarafından, evleri ile iş yerleri arasındaki mesafenin tamamını veya bir kısmını bisikletle seyahat etmek için bisiklet kullanan personel üyelerine verilen bir kilometre yardımıdır.

İşveren bisiklet ödeneğini verip vermemeye karar verebilir ve miktarı serbestçe belirler.

Bu ödenek bisikletçinin masraflarını karşılamak için kullanılır, ancak asıl amacı daha fazla işçiyi bisiklet kullanmaya teşvik etmektir.

Kilometre indirimi, 2022 mali yılı için seyahat edilen km başına 0,24 Euro'ya kadar vergiden muaf olmayı sağlar. (2023 mali yılı 0,25 Euro). Başka bir deyişle, kilometre ödeneği tutarı kat edilen km başına 0,24 Euro'yu geçmediği sürece ödenecek vergi yoktur.

Bisiklet Ödeneği - Tazminatı ve Şirket Bisikleti

Ev/iş yolculukları konusunda SPF (Federal Kamu Hizmeti Kurumu) şunları açıklamaktadır:

• İşe bisikletle gidenlerin %66'sı kilometre ödeneği alıyor.

• Bu oran Flanders'ta %71,7 ile Wallonia Bölgesi'ne (%44,7) ve Brüksel'e (%47,7) göre önemli ölçüde daha yüksektir.

• İşe bisikletle gidenlerin yaklaşık %7,5'i şirket bisikletinden yararlanıyor.

Bisiklet kullanımındaki çeşitlilikler

Brüksel'de bisiklet kullanımı yaşa, cinsiyete, bisiklet türüne göre çeşitleniyor. Örneğin bisikletle seyahat eden kadınların oranı %3,25 arttı. Yoğun saatlerde gözlemlenen tüm bisikletler arasında elektrik destekli bisikletlerin varlığında ise %7'lik bir artış oldu. Kask takan bisikletçi sayısı (2020'de %60) ve çocuklar için ulaşım cihazıyla donatılmış bisiklet sayısı da (2020'de %16) artmaya devam ediyor.

Güncel durum

Bisiklet kullanımı yaygınlaşsa da diğer yandan araba kullanımı Belçikalılar tarafından en çok tercih edilen ulaşım şekli olmaya devam ediyor. Geçen yıl, Belçikalıların %83'ü araçlarıyla ulaşımını sağladı.

2019'da Wallonia'da her üç kişiden biri toplu taşımayı kullandı. Brüksel'de ise eşit oranda toplu taşıma ve araba kullanıldı. Fakat maalesef vatandaşların riskli davranışlar açısından dile getirdikleri en büyük sorun hız olmaya devam ediyor.

Yararlanılan kaynaklar

https://mobilit.belgium.be/fr/... https://www.gracq.org/actualit... https://finances.belgium.be/fr... https://www.rtbf.be/article/lutilisation-du-velo-a-bruxelles-a-continue-daugmenter-et-de-se-diversifieren- 2020-10789811 https://www.rtbf.be/article/l-... https://tr.wikipedia.org/wiki/...

Üniversite öğrencisi Aydın Demir