Ben sana kurban olurum

Arşiv.
Arşiv.

Siz bu metni okurken Kurban Bayramı'nın üzerinden belki de bir ay geçmiş olacak ama ziyanı yok. İstiyorum ki bu kısa yazıda, Kurban Bayramı'nın ismi üzerine konuşalım. Bayram boyunca kurban kelimesinin çıkış noktasını hiç düşündünüz mü? Benim kelime kökenlerine ve editörlüğe ilgi duymam ağzımdan çıkan her bir sözcüğün hikâyesinin peşine düşmemle başladı. Bu alışkanlığın; sonrasında daha iyi yazmamı, okumamı ve eleştiri yapmamı sağladığını da düşünüyorum.

Hangi kelimelerle konuştuğumuz aynı zamanda bizim nasıl ve hangi temeller üzerine yaşadığımızı da gösterir. Her şeyde olduğu gibi kurban ibadetinde de kurban kelimesinin etimolojisi bize bu eylemin amacı, kültürü, sonucu hakkında birçok şey söyler. Kurban geleneği tüm kadim dinlerde olmasına rağmen, çoğunluğu Müslüman bir toplum olarak biz Arapçadan geçen kurb köküne sahip bu kelimeyi kullanırız.

Kurb, yakınlaşma demektir. Hatta yakınlık anlamına gelen akraba ve yaklaşık anlamına gelen takriben de aynı kökten gelir. Bazı bölgelerde insanların birbirine kurban ifadesiyle seslenme sebebi de budur.

Kurban, bizi yakınlaştırıyor ama neye? Yaratıcı'ya, komşularımıza, merhametli bir insan olmaya, iyiliğe, ihtiyaç sahiplerine...

Tuğba Coşkuner: Eğitimci-Yazar-Editör