Bisikletle Gebze’den Çanakkale Şehitliği’ne yolculuk

Turun ilk yılında 18 sporcuyla yaptığımız bu faaliyet bizler için ciddi bir tecrübe oldu.
Turun ilk yılında 18 sporcuyla yaptığımız bu faaliyet bizler için ciddi bir tecrübe oldu.

Merhaba, ben Harun Canbazoğlu Gebze ve bölge ilçelerde yaklaşık on senedir bisiklet faaliyetleri planlamakta ve icra etmekteyim.

Çanakkale Şehitler Abidesi
Çanakkale Şehitler Abidesi

Gebze'deki ilk resmî bisiklet oluşumunun kurucularından olmakla birlikte şu an triatlon ve bisiklet branşlarında faaliyetini sürdüren Kocaeli Triatlon Kulübü’nün (S2R Team) Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmekteyim. Bunun yanında Türkiye Bisiklet Federasyonu 1. Kademe Bisiklet antrenörlüğümü sürdürmekte olup, Gebze ve bölge ilçelerde tüm yaş kategorilerinde bisiklet eğitimi vermekteyim.

"18 Mart Çanakkale Şehitleri Bisiklet Turu" fikri Kocaeli Triatlon Kulübü’nün -bizim tabirimizle S2R Team- kuruluş aşamasında ortaya çıktı. Bir spor branşıyla böyle bir değerli faaliyeti birleştirme fikri, kulüp arkadaşlarımızda ciddi bir heyecan uyandırdı ve 2019’un 18 Mart’ında bu turu gerçekleştirmeyi başardık.

Outdoor spor ve etkinliklerde çok yönlü düşünmek ve sürecin gelişiminde hızlı kararlar vermek gibi önemli hususlar vardır. Turun ilk yılında 18 sporcuyla yaptığımız bu faaliyet bizler için ciddi bir tecrübe oldu. Önceliğimiz her zaman turu sağ salim, kazasız ve sorunsuz tamamlamaktı.18 kişinin kondisyoner anlamda birbirine yakın, mental anlamda da tura hazır bulunması gerekliydi. Bireysel sürüş kadar grup sürüşünün önemi büyüktü. Bir kişinin hatası grubun bütününü etkileyebilecekti. Aynı zamanda zamanı verimli kullanarak gün ışığından yararlanmamız gerekiyordu. İlk turumuz, mevsim gerekliliğinin aksine bisiklet için çok ideal bir havada yapıldı. Genel öngörülerimizin dışında birçok olay gerçekleşti ve gelecek seneler için bizlere iyi bir referans oldu.

Turun 2'nci yılında ilk seneki tecrübelerimize güveniyorduk. İlk olarak sponsor görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Yerel firmalarla tur için anlaşmalar yaptık. Tüm yazışmaları gerçekleştirdik ve kafile listemizi oluşturduk derken tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci "2. 18 Mart Çanakkale Şehitleri Bisiklet Turu"nun önüne taş koydu.

Son iki hafta kala valilik kararıyla organizasyonumuzu iptal etmek durumunda kaldık. Bu kadar emek vermişken gelen iptal moralleri biraz bozsa da durumu hazmedip global bir sıkıntı yaşadığımızı kabullenmemiz uzun sürmedi. Biz de bu süreci iyi değerlendirip turu daha iyi nasıl yapabileceğimizin üstüne mesai harcadık. 2021 yılında pandemi koşullarının hafiflemesi ve normalleşme dönemiyle birlikte yönetim olarak turun tekrar yapılması kararını aldık.

Bu süreçte bir önceki dönem sponsor olan firmaların yanı sıra bölgemizin yerel yönetimleriyle de irtibata geçtik. Yapılan protokol neticesinde turun ana sponsoru Gebze Belediyesi oldu. Bu anlaşmayla birlikte yine o hazırlık döneminin tatlı telaşı başladı. Bütünlüğü sağlamak adına herkese tura özel tek tip bisiklet mayosu diktirildi. Güzergah boyunca geçilecek tüm illerle yazışmalar yapıldı. Bu tip sürüşlerde eskort araç büyük önem arz etmekteydi. Sürüş esnasında bir mekanik arızada grubun bütününü durdurmak yerine takip aracında sorunu gidermek gerekliydi.

Ayrıca yaşanabilecek kaza veya sakatlıklarda sporcunun devam edememe durumunda araca geçme zaruriyeti oluşabilirdi. Çantalarımızın da organizasyon boyunca taşınması gerekliydi. Gıda takviyelerimiz de bu takip aracında bulunmalıydı. Tur, 3 etaptan oluşuyordu. İlk gün Gebze/Bandırma 180 km, ikinci gün Bandırma/Çanakkale 160 km, üçüncü gün de Çanakkale/ Çanakkale Şehitler Abidesi 60 km olarak planlamamızı yaptık. 3 günde toplamda yaklaşık 400 km yol almakla birlikte, alacağımız irtifa 3000 metre civarıydı. Planlama doğrultusunda tüm eksikler tamamlandı ve geri sayım başladı.

Aylarca süren çalışmalar neticesinde 18 Mart 2021 Perşembe günü 24 sporcumuzla Gebze Kent Meydanı'ndan yerel protokol üyelerinin katılımıyla tura start verdik. Günlerce önceden son güne kadar değişmeyen hava durumu raporları, start günüde yüzümüze âdeta bir tokat gibi çarptı. Start alacağımız sabah, yağışlı havaya bir de ciddi bir soğuk eşlik etmekteydi. Yaptırdığımız mayolar bu öngörüyle yapılmasına rağmen yeterli olmayacak gibi görünüyordu.

Start aşaması planladığımız gibi gitmiyor, gitgide müthiş bir telaş ve kargaşa haline bürünüyordu. Birçok sporcumuz ürettiği alternatif çözümlerle yağmurdan en az etkilenmenin peşine düşmüştü. Kötü giden şartlar benim enerjimi düşürmeye yetmedi. Mutlaka tur direktörü olarak pozitif şeyler aşılamam gerekliydi. Biliyordum, ben beyaz bayrak sallarsam herkes sallayacaktı. Start seremonisi yapıldı ve Eskihisar Feribot İskelesi'ne geçildi. Buradan Topçular'a geçilecek, oradan sırasıyla Yalova, Bursa geçilip ilk gün Bandırma'da sonlanacaktı. Feribot, bizim için bulunmaz bir fırsat oldu. Burada hemen durumu ve şartları kabullenip toparlanma fırsatı bulduk. Startta yaptığımız konuşmayla birlikte yapılan turun milli yönünü sporcularımıza aktarmayı başardık ve Bandırma'ya pedal çevirmeye başladık. Çevredeki

kolluk kuvvetlerinin yollarda aldığı önlemlerle motivasyonumuz yükseldi ve yaptığımız işin önemini hissetmeye başlamıştık. 30 km'den sonra yağışın da durmasıyla hem ritmimizi bulduk hem de hızımızı artırdık. Her gün, yani her etapta bir ana yemek molamız olacak şekilde planlamamızı yapmıştık. Öğle yemeği sonrasında güneşin de açmasıyla Bandırma'ya keyifli ve sorunsuz bir şekilde ulaşmış olduk. Kolluk kuvvetlerinin ve güvenlik araçlarının da koordineli çalışması her sorumluluk alanında bir jandarma, bir trafik polisi aracının bizleri takibi de tur güvenliği açısından etkili oldu. İlk gece hem gündüz aldığımız hasarları giderdik hem de Bandırma'yı gezme fırsatı bulduk.

İkinci gün rotamız Çanakkale'ye idi. İlk günden edindiğimiz tecrübeyle otelden ayrıldık. Yine puslu bir hava vardı. Herkes streç içine sarılmış bir yiyeceği andırıyordu. Yağıştan etkilenmemek için birçok sporcumuz ayaklarına, baş bölgesine streç film ile kendince koruma yapmıştı. Henüz daha 10 km geçilmişti ki yağmur tekrar yüzünü gösterdi. Ekip seçkin sporculardan oluştuğu için kondisyon anlamında bir problem yaşayanımız yoktu. Mekanik arıza yaşayanlar takip aracında sorunlarını halledip gruba tekrar dahil oluyorlardı. İkinci günün yemek molası Biga'daydı. Biga çıkışından sonra yağmur her geçen dakika şiddetini artırdı. Lapseki yakınlarında artık yağmur bardaktan boşanıyordu adeta. Grubun önünü ben çekiyordum ve o müthiş sessizliği derinden hissetmiştim. Göz ucuyla arkama baktığımda herkesin kaskından, burunlarından suların süzüldüğünü gördüm.

Başka bir faaliyet olsa belki de turu orada bitirebilirdik ama yapılan "18 Mart Çanakkale Şehitleri Bisiklet Turu" olunca herkes yaptığı işin ehemmiyetinin öneminin farkındaydı. Lapseki'deki molamız tam bir drama dönüştü. Herkes ısınacağı bir petek aramaktaydı. Şahsen soğuktan o kadar etkilenmiştim ki çay söyleyecek dermanım bile yoktu. Isınmak için peteklere ellerimi sürtüyordum. Belki de elime çay dökülse onu bile hissetmeyecek haldeydim. Birçok kişinin de aynı durumda olduğunu görüyordum. Bundan sonraki tek hedef artık sıcak bir otel odasından başka bir şey değildi. Mola sonrası Çanakkale'ye ulaşıp ikinci günü de zor da olsa tamamladık. Her günün akşamı sıcak bir oda, sıcacık yemeklerle buluşma bize en büyük ödül olmaktaydı. İki uzun günü bitirmekle birlikte kendimize ödül vermekten de geri kalmıyorduk. Ve önümüzde sadece 60 km'lik son gün kalmıştı.

Durum yine değişmedi. Yine yağmur, yine rüzgar, yine derin bir soğuk... Feribotla Eceabat tarafına geçip abideye doğru pedal çevirmeye başladık. Artık o kadar alışmıştık ki yağmura, güneş açsa afallayabilirdik. Üçüncü gün olmasına rağmen disiplinden taviz vermeyen sporcularımız ile birlikte Çanakkale Şehitler Abidesi'ne ulaşabildik. Gebze'den aldığımız vatan toprağı ve al bayrağımızı meçhul asker anıtına bırakıp dönüş için yola koyulduk. Üzerimizden ciddi bir yük kalkmış olmakla birlikte inanılmaz bir özgüven ile dönüş için sürmeye başladık. Çanakkale merkezde son yemeğimizi ve alışverişimizi yaptık. Ardından bisikletlerimizi yükledik ve otobüslerle Gebze'ye doğru hareket ettik. Yağmur biz otobüsteyken daha da şiddetlense de artık kuru olmanın mutluluğu ve başarmış olmanın hazzıyla keyifli bir dönüş yolculuğu yaptık. Burada teşekkür etmem gerekenlerin en başında tabii ki bunca cefayı çeken sporcularımız gelmekte. Ayrıca bizleri bu süreçte yalnız bırakmayan turun 2 yılında da desteğini esirgemeyen sponsorlarımıza, son turun ana sponsorluğunu üstlenen Gebze Belediyesi ve değerli başkanımız Zinnur Büyükgöz Beyefendi’ye teşekkürlerimi sunuyorum.

İnşallah bu sene yine Mart ayında turun üçüncüsünü gerçekleştirecek ve yeni maceralara yelken açacağız. Umarız yağmursuz ve güneşli bir hava bize yoldaş olur.

Harun Canbazoğlu: Kocaeli Triatlon Kulübü (S2R Team) Yönetim Kurulu Başkanı-Bisiklet Antrenörü