Bu uygulamalar ile bilimi cebinizde taşıyın

Arşiv.
Arşiv.

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte yazılım çalışmaları da hız kazanmış, bu durum bilime olan ilgiyi de günden güne artırmıştır. Örneğin bazı yazılımlar bir telefonu taşınabilir bilim laboratuvarına dönüştürerek araştırma gözlemleri yapmanızı, depremleri takip etmenizi, kuşlar ile yıldızlar arasında çalışmanızı ve hatta sanal bir parçacık hızlandırıcı tasarlamanızı sağlayabilir. İşte, telefonunuzda bilimsel faaliyetler yapmanızı sağlayacak en favori uygulamalardan bazıları.

Star Walk 2 Ads

Tepenizdeki şu parlak nokta; bir yıldız mı yoksa bir gezegen mi? Bunu telefonunuza sorun. Bu uygulama cihazınızdaki algılayıcıları kullanarak nerede olduğunuzu ve kameranızın hangi gök cisimlerine baktığını anlıyor. Ardından, bakmakta olduğunuz yıldız ile gezegenler hakkında biraz bilgi veriyor. Uygulama o an yıldızlara bakmıyor olsanız bile gökyüzü hakkında size bilgiler sunuyor hatta Uluslararası Uzay İstasyonu'nu bile takip edebiliyorsunuz. Bu uygulamada gün batımı saatlerinden Mars’ın jeolojik bileşimine kadar keşfedecek bir sürü bilimsel içerik bulacaksınız.

MyShake

Berkeley-California Üniversitesi Sismoloji Laboratuvarı'nda çalışan araştırmacılar akıllı telefonları kullanarak sismik faaliyetlerin küresel bir fotoğrafını oluşturmak istiyorlar. Bu amaçla da MyShake uygulamasını geliştirmişler. Uygulama, telefonunuzun algılayıcılarını kullanarak veri topluyor fakat bunu arka planda yaptığı için cihazınızın olağan faaliyetini etkilemiyor. Araştırmacılar daha sonra bu bilgiyi kullanarak deprem faaliyetinin modellerini iyileştirebiliyor ve tahmin sistemleri geliştiriyorlar. Fakat uygulamayı salt veri toplamaktan daha fazlası için kullanabilirsiniz. Özellikle yakındaki veya dünyanın herhangi bir yerindeki sismik hareketleri görmenizi de sağlayan bu uygulama bir deprem esnasında ne yapılması gerektiğine yönelik tavsiyeler de sunuyor.

WolframAlpha

Grafikli hesap makinenizi unutun. Süper güçlü bir arama ve hesaplama motoru olan bu uygulama yardımıyla fiziksel ve kimyasal formüllerin grafiğini çizebilir, maddelerin özelliklerini listeleyebilir, dünyanın jeolojik katmanları hakkındaki bilgileri görüntüleyebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

Bilimsel verilerin de çok ötesine giden bu uygulama; karmaşık matematik denklemlerini çözüyor, ölçü birimleri arasında dönüşüm yapıyor ve hatta hava durumu verilerine ulaşmanıza yardımcı oluyor.

eBird bu Cornell Lab

Bu uygulamaların pek çoğu kullanıcıların yayımlanabilir araştırma ve koruma çalışmalarına katılmasını sağlıyor. Örneğin amatör kuş gözlemcileri bu uygulamayı indirmeli.

Cornell Üniversitesi Kuşbilim Laboratuvarı'nın idaresindeki bu uygulama yaptığınız kuş gözlemlerini tanımlayıp kayıt altına almanın yanı sıra elde ettiğiniz bulguları diğer kişilerle paylaşmanızı da kolaylaştırıyor.

Uygulama, gözlem ve paylaşım yapmanın yanında anlayamadığınız türleri belirlemenize de yardımcı oluyor. Bölgenizdeki yaygın gözlemlere yönelik bilgi sağlıyor, sizi yakındaki önemli kuş noktalarına yönlendiriyor ve nadir bir gözlem fırsatı çıkabileceği zaman size haber veriyor. Eğer gözlem için daha uzak bölgelere gidiyorsanız endişelenmeyin, eBird internet olmadan da çalışıyor.