Çeyrek fermuar kapüşonluya karşı

Kapüşon.
Kapüşon.

O kapüşonu kafamıza geçirmesek de sırtımızda olduğunu bilmek rahatlatıyor herhalde bizi ki kapüşondan bir türlü vazgeçemiyoruz. Her ne kadar vazgeçemesek de çeyrek fermuarlıların kapüşonlulara oranla artıları daha fazla. Hem kombinasyon alternatifleri olarak hem de giyip gideceğimiz yerler bakımından kapüşonluya pabucunu ters giydirebilir. Her şey bir yana kapüşonluya göre daha temiz bir görünüş ve daha profesyonel bir görünüm sunduğu da bir gerçek. Mesela işe giderken giyebileceğin bir çeyrek fermuarı, akşam serininde sahilde dolaşırken de üzerine alabilirsin. Ve bu baharda, hafta sonu yürüyüşlerinde evden çalışırken ya da arkadaş ortamlarına akarken onu giymek için çok fazla fırsatın olacak.

Çeyrek fermuarların tam da kullanma havaları, elinin altında mutlaka olması gereken bir parça.
Çeyrek fermuarların tam da kullanma havaları, elinin altında mutlaka olması gereken bir parça.

Peki, nedir bu çeyrek fermuar? Fermuarın boyun çizgisinin hemen altına kadar açılması çeyrek fermuar, göğsün alt kısmına kadar açılması yarım fermuar olarak adlandırılıyor.

Stil veya konforu tek üründe görmenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Rahat ama havalı bir şey arıyorsan çeyrek fermuar tam aradığın parça. Bir lacivert pamuklu çeyrek fermuarı alıp 100 farklı kıyafetin temeli olarak kullanabilirsin. Eğer bir tane çeyrek fermuarlı kazak ya da sweatshirt’ün yoksa abarttığımı düşünebilirsin. Kesinlikle abartmıyorum. Pek çok renk seçeneği var ama lacivertle başlamak en iyi seçim. Soğuk havalarda şık bir tişört ve kot pantolonla ya da sıcak havalarda rahat bir tişörtle çok rahat kombinleyebilirsin. Şık, sportif ve rahat…

Sporcuların ve sportif görünmek isteyenlerin tercihi

Çeyrek fermuarlı kazak.
Çeyrek fermuarlı kazak.

Golf oynayanların forması diyebiliriz çeyrek ya da yarım fermuarlılar için. Yani beyaz yakalıların casual tercihleri arasında. “Sportmen bir kişiliğim var.” diyorsan ve cool görünmek istiyorsan yarım fermuarlı kazak/sweatshirt'ler gabardin pantolon ya da kotlarla eşleştirildiğinde mesaj yerine ulaşacaktır.

En önemlisi de bu kazaklar rahattır, sıcaktır. Boğucu olmayacak kadar hafiftir ve fazla çaba harcamadan görünümüne incelik katar. Ayrıca bir polo tişörtün üzerine çeyrek fermuar atarak tişörtün bir adım ötesine geçebilirsin.

Giymesi, çıkarması kolay; rahat ve sıcak. Al, giy, çık. Doğru yatırım diyebiliriz.
Giymesi, çıkarması kolay; rahat ve sıcak. Al, giy, çık. Doğru yatırım diyebiliriz.

Kısa boylu erkekler için çeyrek fermuarlı kazak ya da sweatshirt'ler tek başına veya üst katman olarak harika olurken, henüz ısınamayan havalar için de üstüne bir kaban ya da ceket giyerek orta katman olarak kullanılabilir. Son katmanlı görünümün şeklimizi gizlemesini değil, vurgulamasını isteriz. Bu durumda, süveterin üzerine giyilebilecek kadar bol, ancak vücudunuzun hatlarını takip edecek kadar da oturan bir parça olduğunu göreceksin. Çeyrek fermuarlar, her kısa boylu erkeğin dolabında olması gereken parçalardan biridir. Doğru kombinlendiğinde, olduğundan daha uzun boylu gösterdiği üretici firmalar tarafından satış stratejisi olarak dile getiriliyor. İlk okuduğumda ben de çok şaşırdım ama araştırma yaptıkça bu şekilde tanıtıldığını fark ettim. Tabii ki bu, uzun erkekler tarafından tercih edilmediği anlamına da gelmiyor. Sadece çeyrek fermuarlılara da bu şekilde ekstra anlam yüklemişler.

Çeyrek fermuarlar.
Çeyrek fermuarlar.

Kızların da tayt ve eşofman üzerine sıkça tercih ettiği bir model çeyrek fermuarlar. Spor markalarının klasikleri arasında.

Kumaşına göre değişiklik gösterse de spor yaparken kullanılan çeyrek/yarım fermuarlı üstler ter tutmayan kumaşlardan özel olarak hazırlanıyor. Spor yapmayı kolaylaştırmak amacıyla kısa belli modeller sporcular tarafından daha fazla tercih ediliyor. Günlük kullanıma da uygun olan bu üstler tek başına kullanıldıkları gibi atletlerin ve tişörtlerin üzerine giyildiğinde kombini tamamlıyor.

'Bir parçayı ne kadar sık ve farklı alternatiflerle kullanıyorsam onun için dolabın en değerli “kağıdı” diyebilirim.'
'Bir parçayı ne kadar sık ve farklı alternatiflerle kullanıyorsam onun için dolabın en değerli “kağıdı” diyebilirim.'

Teknik olarak nisan ayı gelmiş olsa da henüz istediğimiz sıcaklıklara ulaşmış değiliz. Çeyrek fermuarların tam da kullanma havaları, elinin altında mutlaka olması gereken bir parça. Giymesi, çıkarması kolay; rahat ve sıcak. Al, giy, çık. Doğru yatırım diyebiliriz. Bu tür farklı kombinasyonlarla kullanabileceğim parçaları alırken, doğru yatırım yapıyormuşum gibi hissettiğimi itiraf etmeliyim. Bir parçayı ne kadar sık ve farklı alternatiflerle kullanıyorsam onun için dolabın en değerli “kağıdı” diyebilirim. Çeyrek/yarım fermuarlar da bu yatırımlardan biri. Bendeki değeri hep artıda.

Karsız, yağmursuz da geçse bir kış mevsimini daha geride bıraktık ve bahara ulaştık. Literatürde mart ayı bahar sayılsa da nisan ayı gelmeden, ağaçlar çiçek açmadan, baharın kokusunu hissetmeden bahar gelmiş diyemiyorum. Ümitlerinizin kiraz ağaçları gibi çiçeklendiği, içinizde kelebeklerin uçuşmaya başladığı güzel bir bahar ve güzel bir bayram geçirmenizi dilerim.

İclal Şahin Bayındır / Yazar