Çikolata ve bisiklet

İsviçre.
İsviçre.

İsviçre’de bisiklet sürmek yaşamın temel unsurlarından biridir. İnsanlar bisikleti yaşamın neredeyse her alanında kullanmaktadır. Ayrıca ülkede kurumsal olarak da bisiklet önemli bir yere sahiptir: Uluslararası Bisiklet Birliği (Union Cycliste Internationale, UCI) 1969'da merkezini Paris'ten İsviçre'ye taşımıştır (Başlangıçta Cenevre'ye, şimdi Aigle'ye).

Yol uzunlukları

Bisiklet binicileri, toplamda 8.500 kilometrelik işaretli bisiklet yolları ile dokuz ulusal rota ve 50'den fazla bölgesel parkur boyunca iki tekerlek üzerinde tüm İsviçre'yi keşfedebiliyor. Her yılın sonunda İsviçreli bisikletçiler toplamda 150 milyon mili (1 mil 1,60 kilometreye eşittir.) geride bırakıyor.

  • İsviçre'de yaşam kalitesi her zaman bir öncelik olmuştur. Bu nedenle, iki tekerlekli araçlara yer açmak için sokaklar yılda birkaç kez motorlu taşıtlardan arındırılır.

İsviçre'nin hemen hemen her bölgesindeki “yavaşlama günü” sırasında, yılda bir pazar, 25 ila 60 kilometre uzunluğundaki bir yol, motor trafiğine kapatılır ve bisikletçiler, yayalar ve patenciler için tamamen açık bırakılır.

Yaşa, cinsiyete göre dağılım

İsviçre’de bisikleti en çok kullanan yaş grubu 18-24’tür. Onu 25-44 yaş grubu takip ediyor. Cinsiyete göre dağılımda ise erkeklerin kadınlardan daha fazla bisiklet kullandığı görülüyor. Ayrıca yıllara göre dağılımda da bu kişilerin sadece iş değil günlük rutinde de bisikletleri sıkça kullandıkları biliniyor. Bu bakımdan diğer Avrupa ülkeleri ile de yakın bir benzerlik bulunuyor.

Bisiklet sürme için genel kurallar

Elektrikli bisikletler, bisiklet yollarını ve şeritlerini kullanmalıdır. 25 km/saate kadar çıkabilen bisikletler yavaş, 45 km/saate kadar çıkabilen bisikletler hızlı e-bisiklet olarak bilinir. Yavaş e-bisikletlerin, moped kullanımını yasaklayan tabelaların olduğu şeritleri kullanmasına izin verilir.

Hızlı e-bisikletler bu şeritlerde motor kapalıyken sürülmelidir. Hızlı e-bisikletler bir plaka ve vinyet (bir tür vergi kâğıdı) taşımaya devam etmelidir.

Bisiklet kaskı takmak tavsiye edilir. Hızlı elektrikli bisiklet kullanıcıları için ise kask takmak zorunludur.

Zorunlu ekipmanlar

Sabit aydınlatma (önde beyaz, arkada kırmızı)sabit veya çıkarılabilir ve geceleri açık havada 100 metreden görülebilir. Diğer ışık kaynakları bisiklete veya gövdeye (kol, çanta, sırt çantası) monte edilebilir.

Parlak giysiler, ideal olarak bir floresan yelek giyilmelidir. Geceleri kıyafetlere yansıtıcı öğeler eklenmelidir.

Aydınlatma sadece geceleri değil, şafakta ve alacakaranlıkta ve yağmurlu veya sisli havalarda da açılmalıdır. Daha doğru olanı, aydınlatma gündüz ve gece kullanılmalıdır.

Bisiklet sürme için yaş sınırları & Gereklilik

Asgari yaş yoktur. Ancak çocukların sadece pedal çevirebilecekleri yaşta bisiklet kullanmalarına izin verilir.

Altı yaşından önce, en az 16 yaşında bir kişi eşliğinde ana yollarda bisiklet sürme hakları vardır. Tüm e-bisiklet modellerini sürmek için asgari yaş 14'tür. 16 yaşından itibaren, yavaş elektrikli bisiklet kullanan bisikletçilerin ehliyet almasına gerek yoktur.

14 yaşındaki gençlerin, M kategorisi ehliyete (moped) sahip olmaları halinde yavaş elektrikli bisiklet sürme hakları vardır. Hızlı bir elektrikli bisiklet sürmek için ehliyet sahibi olmak gerekir (en azından M kategorisi için).

Bisiklet için vergilendirme - cezalandırma

Toplu taşıma hizmetleri, bisiklet tutkunları için önemli bir ortaktır.
Toplu taşıma hizmetleri, bisiklet tutkunları için önemli bir ortaktır.

2012 yılının başından itibaren bisikletler vinyetten (bir tür vergi kâğıdı) muaf tutulmuştur.

25 km/s'den hızlı pedal desteği olan elektrikli bisikletler için, her yıl yenilenmesi gereken bir moped kontrol plakası ve bir vinyet gerekiyor.

Dağ bisikletleri de dâhil olmak üzere tüm e-bisikletler için gündüz yanan farlar zorunludur. Aydınlatma zorunluluğu, halka açık olmaları koşuluyla tüm yollar ve tüm patikalar için geçerlidir. Aydınlatmanın olmaması durumunda bisikletli 20 frank para cezası ile cezalandırılır.

Bisiklet sürerken müzik dinleme yasağı

Bisikletliler, diğer tüm yol kullanıcıları ile aynı kurallara tabidir. Ses üreten cihazlar dikkati dağıtmamalıdır. Kulaklığında yüksek sesli müzik varken bisiklete binen biri muhtemelen trafiğe tam olarak odaklanamayacaktır.

Kask zorunlu değil

İsviçre'de bisikletçiler için kask takmak zorunlu değildir. Zorunluluk, yalnızca "hızlı" bir e-bisiklet kullanıcıları içindir. Bununla birlikte, ciddi kafa yaralanmaları riskini büyük ölçüde azalttığı için her zaman kask takılması önerilir.

Toplu taşıma ve kayak merkezleri birleşiyor

Dağ bisikletçileri ve yarış bisikletçileri, dünyanın her yerinden bisikletli turistlerin nefes kesici manzaralar gördüğü İsviçre Alpleri'ni özellikle sever.

  • Örneğin, her yıl ağustos ayının sonlarında, 34 ülkeden 2.500 Alp hayranı, İsviçre Bisiklet Alpenbrevet macerasına katılarak beş Alp geçidini doldurur.

Toplu taşıma hizmetleri, bisiklet tutkunları için önemli bir ortaktır. İsviçre Federal Demiryolları (SBB), bisikletleri bisikletçinin istediği istasyona teslim eden ve bisikletlerini yanlarında taşıma ihtiyacını ortadan kaldıran özel bir hizmet sunmaktadır.

Bisiklet yolu planlamasında olumsuz durumlar

Lozan Üniversitesinde profesör olan Patrick Rérat, Le Temps gazetesine verdiği demeçte, bisiklete binmenin İsviçre'de siyasi bir öncelik olmamasının büyük bir sorun olduğunu söyledi. Diğer birçok Avrupa şehri pandemi sırasında hızlı bir şekilde ek bisiklet yolları oluşturmak için harekete geçerken - Roma (150 km), Brüksel (40 km), Berlin (22 km) ve Barselona (21 km) - İsviçre'de çok az değişiklik oldu.

Rérat “Yine de güvenli bisiklet altyapısı ile artan kullanım arasında açık bir bağlantı var.” dedi. “İsviçre'de en iyi bisiklet yollarına sahip şehirler Basel ve Bern'dir. Ve orası en çok bisikletçinin olduğu yer.” diye ekledi.

Bisikletlilerden toplanan veriler

Canton du Valais’de (Valais Kantonu) aktif ulaşımın teşvik edilmesi sadece daha az trafik sıkışıklığı, daha az hava ve gürültü kirliliği ve bölge sakinleri için daha fazla sağlık yararı amacıyla bisikletlilerin davranışlarından elde edilen veriler kullanılıyor. Aylık aralıklarla alınan veriler saatte hangi yöne ne kadar bisikletlinin geçtiğini anlamaya yardımcı oluyor.