Coğrafya kaderdir: Kore

Hiç tanımıyorum ama yanıma gelip hemen soru sormaya başlıyor insanlar.
Hiç tanımıyorum ama yanıma gelip hemen soru sormaya başlıyor insanlar.

Dha Hyuk Jung ile Kore üzerine röportaj gerçekleştirdik. Daha çok Türk-Kore kültürünü karşılaştırarak aklımıza takılan soruları kendisine sorma fırsatı bulduk.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Dha Hyuk Jung
Dha Hyuk Jung

İsmim Dha Hyuk Jung. Ama Türkçe isim olarak Ali ismini kullanıyorum. Babam Pakistanlı, annem Koreli. Kore'de doğdum, liseye kadar Kore'deydim. Eğitimime yurt dışında devam etmek istedim. Yabancı bir ülkede okumak, dil ve kültür öğrenmek her açıdan faydalı olur diye düşündüm. Babamın tanıdık bir arkadaşı vardı, onun vasıtasıyla Türkiye'ye geldim. Liseyi burada Üsküdar Lisesinde okudum. Tabii son sene açık öğretime geçtim. Şimdi İstanbul Üniversitesi İktisat bölümünde okuyorum.

Türkiye deyince bir Korelinin aklına ne gelir?

Kore'de bir kanal var, orada yabancı kültürleri tanıtıyordu. Ölmeden önce yemeniz gereken yemek diye kebabı anlatmışlardı. Hatta Kore'de Seul'un merkezinde bir yer var. Orada Türkler kebap satıyorlar. O kadar meşhur ki, kebap yemek için insanlar sıraya giriyor.

Türk ve Kore kültürünün gözünüze çarpan benzer ya da farklı yanları nelerdir?

Benzerlikleri bilemiyorum ama fark çok var. Buradaki insanlar çok sıcakkanlı, çok aktifler. Mesela Fenerbahçe'nin bir maçına gittim. Maç bitti, kimse birbirini tanımıyor ama hep birlikte marşlar söylüyorduk. Türkiye'ye ilk geldiğimde sokaktan geçiyordum, 5 ay falan olmuştu geleli. O zamanlar da Türkçeyi çok konuşamıyorum. Çay içen bir dayı vardı kahvehanede. Beni çağırdı. Gittim yanına oturdum bana çay ikram etti, sormaya başladı “Nereden geliyorsun, ne yapıyorsun?” diye. Hiç tanımıyorum ama geliyor hemen soru sormaya başlıyor insanlar. Bayağı sıcakkanlılar yani, Kore'de böyle değil.

Türkiye'ye ilk geldiğinizde yemeklere alışabildiniz mi? Kore mutfağı ile benzerlikleri var mı? Favori Türk yemeğiniz ne?

Hiç benzerlik yok maalesef. Burada yemekler çok yağlı. İlk seferlerde midem bulanıyordu yerken. Ve çok tuz kullanılıyor sizin yemeklerde.

Tatlılardan baklavayı biraz yiyorum ama tatlılar da çok tatlı oluyor. Favori olarak İskender derdim sanırım. Mesela burada çok çay içiliyor bir de, her yerde çay ikram ediliyor. Bizde de çay var ama buradaki gibi değil. Fakat çayı gerçekten sevdim, hatta Kore'ye giderken birkaç paket götürmüştüm içmek için.

Türkiye, Kore savaşında Kore'ye asker göndermişti. Bu, Kore halkı arasında hatırlanan ve bilinen bir şey mi?

Tabii, meşhur. Ayla filmi vardı mesela. Kore'de televizyonlarda yayınlanmıştı o da. Kore Savaşı anlatılırken de Türkler yardım etmişti diye anlatılıyordu. Zaten Türkiye herkesin aklına dost ülke olarak gelir.

Güney Kore, dünyanın en hızlı internetine sahip ülke. Türkiye'ye geldikten sonra internet hızına alışabildiniz mi?

Metrodayken niye internet çekmiyor onu anlamadım. Bazı bölgelerde bir operatör çalışıyor, diğeri çalışmıyor, başka yerde de tam tersi. Bir ara hat tamamen kullanım dışı oldu. En azından az çalışıyorsa sıkıntı yok da hiç çekmemek ne demek. Nasıl çekmez, anlam veremiyordum ama alıştım artık biraz.

Kore dizileri Türkiye'de çok popüler, sizce Kore dizilerini özel kılan şey ne?

Evet, bu kadar popüler olmasına ben de şaşırdım. Ben de geldiğimde ilk defa gördüm. Kore'den Türkiye'ye bu kadar dizi ihracatı var mıymış diye şaşırdım. Özellikle kızlar izliyor zaten, erkekler o kadar izlemiyorlar. Biraz fazla romantik olması dikkat çekiyor herhalde.

Dizileriniz ile gerçek hayatınız benzer mi?

Diziler biraz hayal gücü, romantik tabii, çoğu gerçek değil. (gülerek)

Dünyaya Güney Kore'den yayılan K-Pop kültürünü bu kadar popüler yapan şey sizce neydi? Bu kadar fanının olması sizce normal mi?

Bunu seven de var sevmeyen de var. Açıkçası neden bu kadar hayranlık var bilemiyorum. Sanırım farklı bir tür olmasından dolayı olabilir.

Güney Kore'de Müslüman nüfus mevcut mu, camiler var mı?

Hemen hemen her şehirde 1 tane cami var. Her cuma günü Seul'un merkezindeki camiye cuma namazına gidiyorduk.

Güney Kore'de İngilizce öğretmenlerinin diğer öğretmenlerden daha yüksek maaş aldığını duymuştuk. Bu doğru mu? Doğruysa bunun sebebi yabancı dile verilen önemden dolayı mı?

Evet doğru. Daha yüksek maaş alıyorlar. Kore, dış ülkelerle çok bağlantıya sahip. O yüzden bir işe girmek için İngilizce kesinlikle şart. Bir şirkete girmek için, yüksek yerlere gelmek için İngilizce olmazsa olmaz.

Bir Koreli olarak, Türkiye'yi bir cümleyle özetleyecek olsanız bu ne olurdu?

Çok köklü ve zengin bir tarihe sahip olan ülke derdim sanırım. Kore'de çoğu kişi Osmanlı'dan sonra kurulan ülke olarak biliyor Türkiye'yi. Tarih derslerinde Osmanlı İmparatorluğu diye geçiyor ama içeriğinden çok bahsedilmiyor. Fakat genel olarak biliniyor.

Röportajı hazırlayanlar: Beyzanur Özkan ve Ahmet Arif Kutlu(lise öğrencileri)

Röportajı veren: Dha Hyuk Jung