Derin denizlerdeki büyük macera: Sualtı dalışı

Çok derinlere dalınmasından ötürü vücudun basıncını kontrol edebilmek ve olabilecek acil durumlara müdahale edebilmek elzemdir.
Çok derinlere dalınmasından ötürü vücudun basıncını kontrol edebilmek ve olabilecek acil durumlara müdahale edebilmek elzemdir.

Uçtuk, kaçtık, yürüdük, koştuk... Birbirinden farklı ekstrem sporların yer aldığı bu köşemizde bu sayımıza kadar hep yer üstünde vakit geçirdik. Bu ayki sayımızda ise yeni dünyalar keşfedeceğiz. Yeryüzü seviyesinin biraz altına, denizlerin derin sularına, su altına. Haydi, derin bir nefes alalım ve birlikte dalalım.

Tüp kullanan dalışçıların aynı zamanda regülatör de kullanmaları gerekmektedir.
Tüp kullanan dalışçıların aynı zamanda regülatör de kullanmaları gerekmektedir.

Ülkemizin etrafı denizlerle çevrili olduğu için onlarca farklı rotada yapılan dalış destinasyonu mevcut. Buna rağmen dalış sporuna başlangıç olarak havuz tavsiye ediliyor. İlk eğitimlerde derinlik az olmasına rağmen ileriki seviyelerde 18 metreyi bulabilirsiniz ve bir bakmışsınız ki denizin derinliklerinde mercan resiflerini inceliyorsunuz.

Her dalış türünde aynı seviyeye inmek mümkün değildir. Bunun bir sebebi vücudun basınca olan direnci, bir diğer sebebi ise insan nefesinin ancak belli sürelere kadar tutulabilmesidir. Herhangi bir oksijen desteği bulunmadan yapılan dalış türüne “serbest dalış” denmektedir ve en popüler olanı da budur. Bir destek olmamasına rağmen bu alanda da 150 metreye kadar ulaşan rekor denemeleri mevcuttur. Ayrıca ülkemizden de Şahika Ercümen, 100 metreye 2 dakika 53 saniyede tek nefesle dalarak serbest dalışta dünya rekorunu kırmıştır.

Bir oksijen desteği, yani tüp kullanılarak yapılan dalış türüne de “tüplü dalış” denmektedir. Bir diğer ismi de “scuba diving” olan bu dalış türünde teorik ve pratik eğitim, hayati önem taşımaktadır. Zira çok derinlere dalınmasından ötürü vücudun basıncını kontrol edebilmek ve olabilecek acil durumlara müdahale edebilmek elzemdir.

  • Oksijen tüpünün yanı sıra dalış sırasında kullanılan birçok farklı ekipman da mevcuttur. Bunların en başında kıyafet önemli bir yer tutmaktadır. Tulum şeklinde üretilen dalgıç kıyafetinin yanı sıra yelek, gözlük, bone, eldiven, saat gibi ekipmanlar da kıyafetin bir parçası olarak yerini almaktadır.
Ülkemizin etrafı denizlerle çevrili olduğu için onlarca farklı rotada yapılan dalış destinasyonu mevcut.
Ülkemizin etrafı denizlerle çevrili olduğu için onlarca farklı rotada yapılan dalış destinasyonu mevcut.

Paletler de ayrı bir ekipman olarak ayaklara takılan bir aparat olarak kullanılmaktadır. Su altındaki hızı artıran bu aletlerin uzun modelleri serbest dalışta kullanılırken kısa olanları da tüplü dalış esnasında kullanılmaktadır. Tüplü dalış esnasında hızı artıran başka bir ekipman daha kullanılmaktadır ki bu da “motor”dur. Motorda bulunan pervane ile hem manevra kabiliyeti artmakta hem de istenilen seviyelere daha rahat dalınabilmektedir. Dalmayı kolaylaştıran başka bir alet ise “ağırlık”tır. Serbest dalışlarda kullanılan bu ekipmanın seçilmesi, özel dikkat gerektirmektedir.

Tüp kullanan dalışçıların aynı zamanda regülatör de kullanmaları gerekmektedir. Bu alet, tüpün içindeki havanın sporcu için solunabilir hâle getirilmesini sağlar.

Bu kadar ekipmandan bahsettikten sonra heyecanlanmış olabilirsiniz. O zaman bu sporu yapabileceğimiz destinasyonlara geçebiliriz.

  • İstanbul Boğazı’nda bile yapılan dalış sporu için en büyüleyici noktalar; Kaş, Bodrum, Saros, Antalya ve Fethiye’dir. Buralarda kısa bir eğitim aldıktan sonra da dalış tecrübesi yaşamak mümkündür. Genel olarak resif turlarının yapıldığı bu noktalara gitmeden önce yanınıza su altı kamerası almanızda fayda var.

Su altında yepyeni bir dünya keşfedeceksiniz çünkü. Bunu kaydetmek isteyebilirsiniz.

Su altı dalışlarına merakınız var ama bu spor için henüz hazır değilseniz üzülmenize gerek yok. Su dünyasını keşfedeceğiniz birbirinden ilginç Youtube kanalları mevcut. Hatta sadece İstanbul Boğazı’nda dalış yapan, oradaki eşyaları çıkartan kanallar bile mevcut. Bunlar sizin özleminizi bir nebze de olsa dindirecektir.

Gelecek sayıda bir başka ekstrem sporda görüşmek üzere, sporla ve dinç kalın…