Dinozorun tarihçesi

Dinozor fosili.
Dinozor fosili.

Antik Roma ve Yunan uygarlıklarında insanlar kah grip salgınına iyi gelecek şifalı bitkiler toplamaya çıkmışken kah azıcık kafalarını dinlemek için herkesten uzakta uyumaya çalışırken kah aylak aylak dağ tepe dolanırken kah inatçı keçilerine verimli otlaklar ararken bir gün ilginç bir şeye rastladılar. Bir ejderhaya... Hayır hayır, bir deve. Ya da ejderha ve dev karışımı bir şeye!

Aslında buldukları ne ejderhaydı ne devdi ne de ejderha ve dev karışımı bir şeydi. Sadece bir dinozor fosiliydi. Ama bunu bilmiyorlardı ve bence bilmek de istemezlerdi. Çünkü bu kemikler hakkında birbirinden ilginç bir sürü komik, korkunç, gizemli, heyecan verici, macera dolu hikaye uydurdular ve onları onlarca yıl boyunca anlattılar. E, ne de olsa internet ya da televizyon gibi zaman geçirecek icatlar yoktu. Bu yüzden tarih boyunca insanlar bilmedikleri şeylerin boşluklarını hayal güçleriyle doldurmuşlardır. Birçok masal, efsane, halk hikayesi de bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Resmi olarak isimlendirilen ilk dinozor 1626'da Oxford Üniversitesi Doğa Bilimcisi ve Kimya Profesörü Robert Plot tarafından tespit edilen Megalosaurus'tur. Dinozor tarih öncesinde yaşamış büyük sürüngen demektir. Nişanyan Sözlük'e göre dinozor kelimesi Türkçeye, İngilizcedeki dinosaur kelimesinden geçer. Kelimeyi ilk kez 1841'de Sir Richard Owen kullanmıştır. Bu sözcük Eski Yunancadaki deinós δεινός yani "korkunç, müthiş” ve saûros ΣΑΥ͂ΡΟΣ yani “kertenkele” sözcüklerinin birleşimidir. O zamanlar böyle bir isimlendirme yapmışız çünkü dinozorları uçan korkunç kertenkeleler sanıyorduk. Dinozor kelimesi bir de 1980'den itibaren ülkemizde genelde çağ dışı kimseler için kullanılır ama onun konumuzla hiçbir alakası yok.

Dinozorları hep devasa canlılar olarak düşünsek de bazıları hindiden bile daha küçüktü. Soylarının tükenme sebebi iklim değişikliği, astreoidler veya volkan patlamaları olabilir.

Dinozorları merak edenler için Motto’dan öneriler:

•NG Dinozorlar Çağı Belgeseli

•BBC Prehistoric Planet

•Walking With Dinosaurs

•BBC Dinozor Dünyası

Tuğba Coşkuner / Eğitimci-Yazar-Editör