Doludizgin yaz

Bu uzun ve sıcak günlerde, burada anlatamadığım daha birçok etkinlik yapılabilir. Unutma ki; her dakikasının çok kıymetli olduğu yaz tatili sadece 86 gün.
Bu uzun ve sıcak günlerde, burada anlatamadığım daha birçok etkinlik yapılabilir. Unutma ki; her dakikasının çok kıymetli olduğu yaz tatili sadece 86 gün.

Haziran ayını uğurladık. Okullar kapandı. Bayram geçti, büyüklerin gönülleri hoş edildi. Şimdi sıra geldi kendimize. Eğlenceli bir tatil geçirmek için heyecanlanlıyız, biliyorum. Dozunda eğlencenin kimseye zararı olmaz. Öyleyse tatil başlasın!

Tatil demek arkadaşlarla doyasıya sohbet etmek, yılın kritiğini yapmak, mağaza gezmek, belki biraz alışveriş, yürüyüş, spor yapmak, yüzmek, güneşlenmek, müzik dinlemek, bisiklet sürmek, bir hamakta sallanmak, sonunu merak ettiğin kitabı bir solukta bitirmek. Kısaca canının istediğini rahatça yapabilmektir tatil. E, tatil demek de yaz demektir.

Açık hava sinemaları, doğa yürüyüşleri, sahil eğlenceleri, piknikler, düğünler derken yaz hızla geçecek. Bir bakmışsın eylül gelmiş. Onun için yazın keyfini çıkarmakta fayda var. Peki, bu etkinliklere giderken neler giyebiliriz ya da daha önemlisi neleri kesinlikle giymemeliyiz? Etkinliğin eziyet haline gelmesini istemiyorsan yazımı dikkatle okumanı tavsiye ederim.

Açık hava etkinlikleri:

Etkinliklerde rahat etmek önemlidir.
Etkinliklerde rahat etmek önemlidir.

Birçok şehirde yaz aylarında sokak şenlikleri, kültürel etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinliklere giderken genelde rahat kıyafetler seçmek gerek. Kot tişört çok geniş bir tanımlama farkındayım ama çeşitleri çok önemli değil. Sen istediğin gibi şekillendirebilirsin. Akşamların serin olabileceğini hesaba katmayı unutma. Kot ceket ya da bir hırka geceni kurtarabilir. Eğer etkinlik biraz daha resmi ise spor konseptten uzaklaşarak şık bir bluz ya da gömlek uygun olacaktır. Erkekler ise beyaz veya uçuk renklerde gömlek ile altına gabardin pantolon seçebilirler. Ayakkabı olarak da günlük giydiğimiz spor ayakkabı, sandalet (kızlar için), babet tercih edilebilir.

Etkinliklerde rahat etmek önemlidir. Formal kıyafetler, şortlar veya çok dar kıyafetler hareket kabiliyetini kısıtlayacağından giymeni tavsiye etmem. Aynı şekilde yüksek topuklu ayakkabılar ve büyük, ağır çantalarla da gitmemek gerek. Uzun süre ayakta kalacağını, kalabalıkla birlikte hareket edeceğini düşürsen konser işkenceye dönüşebilir. Bir diğer önemli ayrıntı ise kalabalık etkinliklere giderken çok değerli takılarını takmamalısın. Hem maddi hem de manevi değeri olan takılarını çok sevdiğini biliyorum ama sonradan üzülmeni istemem. Takıların, kalabalık içinde bir yere takılabilir, düşebilir ya da çalınabilir. Hiçbir şey tadını kaçırmasın.

Piknik:

Piknik.
Piknik.

Güzel havaların vazgeçilmezi piknik. O yelpaze mangalın üzerinde salınmadan yaz bitemez. Hava ne kadar sıcak olursa olsun, o mangal ateşi yanacak, o top oynanacak. Yaz mevsiminin yazılı olmayan kurallarının başında gelir bunlar. Havanın ve doğanın enerjisine uygun cıvıl cıvıl renkler piknikte kendini daha iyi hissetmeni sağlayabilir.

Piknikte rahatça yürüyüş yapıp oyunlar oynamak istiyorsan ayağını tam saran, destekli ve hava alan rahat spor ayakkabıları tercih etmelisin. Terlik ve sandaletler koşarken ya da atlayıp zıplarken sürekli ayağından çıkacağından seni rahatsız edecektir. Ormanlık alana pikniğe gidiyorsan havanın sıcaklığına aldırmadan yanına mutlaka hırka ya da uzun kollu bir sweat almalısın. Ağaçlar güneşi engellediği için ormanın içi serin olabilir. Bütün gün piknik alanında olacağından her ihtimale karşı yanına bir yedek tişört almanda fayda var.

Pikniğe giderken güneş koruyucu krem sürmeyi ihmal etme ve mutlaka kremini yanına al. Gölgede olsan bile birkaç saatte bir tazelemen gerekecek. Şapkanı ve güneş gözlüğünü de almayı unutma.

Açık hava sinemaları:

Açık hava sineması.
Açık hava sineması.

Bir yaz klasiğidir açık hava sinemaları. Özellikle yazlık mekanlarda daha yaygın olsa da büyük şehirlerde de yaz etkinliği olarak belediyelerin etkinlik takvimlerinde yerini aldı. Rahat ve açık bir atmosferde film izlemenin keyfine diyecek yok. Bu etkinliğe giderken kombin belirlemeden önce hava durumunu mutlaka kontrol etmelisin. Hava serinleyecek gibiyse üzerine ince bir hırka ya da şal alman geceni kurtarabilir. Havanın sıcaklığı iyiyse hafif ve terletmeyen kıyafetler bütün gece rahat etmeni sağlayacaktır. Rahat kesimli pantolon ya da şort tercih edebilirsin. Kendini rahat hissettiğin sandalet ve terlikle kombinin tamam. Ayrıca yanına sinek ya da böcek kovucu alırsan rahatlığın bir kat daha artacaktır.

Doğa yürüyüşleri ve kamp:

Tatil demek, yaz demektir.
Tatil demek, yaz demektir.

Artan tatil ve otel fiyatları son zamanlarda insanları kampa zorlamış olsa da bu işin müdavimleri yok değil. Eğer sen de kamp yapmaya yeni yeni hevesliysen ilk etapta kamp malzemeleri satılan bir mağazadan eksiklerini tamamlamakla hazırlıklarına başlayabilirsin. Kamp konusu başlı başına bir yazı konusu olabilir. Kısaca bahsetmek gerekirse en önemli ayrıntı kampa giderken bir bavul dolusu eşya götürmemen gerektiği. Sadece ihtiyacın kadar, rahat kıyafet götürmen yeterli olacaktır. Erkek kız ayrımı olmaksızın; akşamlar kamp alanlarında serin olacağından uzun kollu alt üst eşofman; gündüzler içinse nefes alabilen terletmeyen hafif ince üstlerle şort ve şalvar kesim pantolonlar tercih edilebilir. Deniz kenarında bir kamp alanını kullanacaksan deniz malzemelerini terlik, havlu ve özellikle güneş kremini almayı unutma.

  • Doğa yürüyüşlerinde havanın sıcaklığı kadar parkurun süresi ve tarzı da önemlidir. Uzun ve engebeli bir parkurda hava koşullarında değişiklik olabileceğini göz önünde bulundurarak katmanlı giyinmeyi tercih edebilirsin.

İnce ve hafif bir ceket veya yelek gibi üst katmanlar; nefes alan, terletmeyen ve teri hızla emen kumaşlardan üretilen özel kıyafetler parkuru konforlu bir şekilde tamamlamanı sağlayacaktır. Yürüyüş ayakkabıları, trekking ayakkabıları veya hafif yürüyüş ayakkabıları gibi ayakları destekleyen, kaymaya karşı iyi bir tutuş sağlayan modeller tercih edebilirsin. Çoraplar da rahat yürüyüş için önemli bir ayrıntı. Çok kalın olmayan, kaymayan ve terletmeyen spor çoraplarıyla rahatça yürüyebileceksin. Ve tabii ki şapka, bandana, güneş gözlüğü ve güneş kremin yürüyüş çantasının olmazsa olmazlarından…

Düğünler:

Düğün.
Düğün.

Yaz dediğin düğün mevsimi değil mi aynı zamanda? Eş, dost ve arkadaşlarımızın düğünü belki de bu yazın en önemli etkinliği... Gelinin her düğün konusu açıldığında senden bahsetmesini istemiyorsan sakın düğüne beyazlar içinde gitme. Gelinin güzelliğine gölge düşürmek istemeyiz değil mi? Ne de olsa gün onun günü… Eğer gelin ya da damadın çok yakını değilsen; düğünün en şıkı olma rolünü gelinin/ damadın kardeşine bırakmalısın. Kimseden rol çalmayalım. Düğünün konseptine göre giyebileceğin kıyafet alternatifleri değişir. Eğer kır düğünü ise erkekler takım elbise giymek zorunda değiller. Daha spor -tabii ki kot, tişörtten bahsetmiyorum- gabardin pantolon ile uçuk renkli gömlekler konsepte uyum sağlayacaktır. Kızlar ise daha hafif kumaşlardan uçuş uçuş bir elbise tercih edebilirler.

Ev etkinlikleri:

  • Yazın her günü bir etkinlik yapılacak değil ya. Evde olduğun zamanlarını güzel geçirmenin yolları var. Bin parçalık bir puzzle’a başla.

Vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksın. Ya da internetten yeni tarifler deneyerek ev halkına sürprizler yapabilirsin. İnternetten araştırarak yeni bir hobi edinebilirsin. Youtube ya da Pinterest’te DIY (Do it yourself) videolarına bakarak elindeki malzemelerle yeni şeyler üretebilirsin.

Bu uzun ve sıcak günlerde, burada anlatamadığım daha birçok etkinlik yapılabilir. Unutma ki; her dakikasının çok kıymetli olduğu yaz tatili sadece 86 gün. Telefon ve internet detoksu yaparak güneşli günlerin tadını çıkar. Çünkü yazın her günü başka güzel… Kaçırma!