E-ticaret siteleri için akıllı telefonla profesyonel fotoğraf çekme

Bir ürünü sattıran en önemli kriterlerden biri kuşkusuz fotoğrafın kalitesidir.
Bir ürünü sattıran en önemli kriterlerden biri kuşkusuz fotoğrafın kalitesidir.

Birçok iş yeri pandemi döneminden olumsuz etkilenirken, e-ticaret dünyası hızla büyüdü. Firmalar yeni dönemin yoğun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, bu sektörde geleceğini inşa etmek isteyen küçük girişimcilerin sayısı da giderek artıyor. Üstelik e-ticaret siteleri geliştirdikleri alt yapılarıyla, girişimciler için kendi web sitelerini oluşturma imkânı sunuyor. Size de sadece araştırmak kalıyor.

Telefonunuzun kamera ayarını yüksek çözünürlükte ayarlamanız önemlidir.
Telefonunuzun kamera ayarını yüksek çözünürlükte ayarlamanız önemlidir.

E-ticarete başlamadan önce kendinize şu soruları sorabilirsiniz: Hangi ürünü satabilirim? En iyi e-ticaret platformu hangisi? Online mağaza açma prosedürleri neler? Ürün fotoğrafı nasıl çekilir?

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre 2021 yılında 263 milyona ulaşan alıcı sayısı, 2025 yılına kadar 292 milyona ulaşma potansiyeline sahip. Peki ya siz? Kendi çevrimiçi mağazanızı kurup, gelir elde etmek istemez misiniz?

Bir ürünü sattıran en önemli kriterlerden biri de kuşkusuz fotoğrafın kalitesidir. Alıcıların %93’ü fotoğrafa bakarak görsele tıklıyorlar. İşte bu sebeple yazımızda telefon ve doğal ışığı kullanarak, ürün fotoğraflarınızı nasıl çekebileceğinizi anlatacağız.

“KENDİN YAP”: Akıllı telefonla evde profesyonel ürün fotoğrafları nasıl çekilir?

Pencere Kenarı ve Doğal Işık

Evinizde çok ışık alan bir pencere kenarını tercih edin. Telefonların ışığı kaydeden sensörleri yeterli büyüklükte olmadığından doğal ışık kaynağımız büyük olmalıdır. Diğer bir husus, pencereye yakın durmanız gerektiğidir. Ürün, ışığa ne kadar yakın olursa ışık da o kadar yumuşak düşer ve sert gölgeler oluşmaz. Telefonunuzun flaşını mutlaka kapalı tutun. Aksi takdirde doğal olmayan bir ışık parlaması oluşacaktır.

Beyaz Fon, Yansıtıcı, Difüzör

Yassı olmayan ve ayakta durabilen ürünler göz seviyesinden çekilirse, daha estetik duracaktır.
Yassı olmayan ve ayakta durabilen ürünler göz seviyesinden çekilirse, daha estetik duracaktır.

Ürünlerin beyaz ya da beyaza yakın fonlarda çekilmiş olması, e-ticaret sitelerinin en önemli kriterleri arasındadır. Beyaz fonun tercih nedeni, ürünün detaylarını daha iyi yansıtıyor olması. Beyaz fonu büyük ebatlı seçerseniz, hem tabanda, hem de sırtta tek parça bir fona sahip olmuş olursunuz. Beyaz fon aynı zamanda yansıyan ışığı genişletme ve yansıtma görevini görecektir.

Ürünün gölgede kalan tarafını aydınlatmak için gölgeli tarafa beyaz büyükçe bir fotoblok, beyaz karton ya da beyaz köpük bir malzeme yerleştirebilirsiniz. Bunun yanında pencereden gelen güneş ışığı çok sert yansıyorsa, pencere kenarına difüzör görevi görecek kumaş bir parça, fırın kâğıdı veya fon perde koyabilirsiniz. İmkânınız varsa bulutlu havaları tercih edin. Bu sayede bulutlar doğal bir perde görevi görecek, ilave bir difüzöre ihtiyaç duyulmayacaktır.

Yüksek Çözünürlük

Telefonunuzun kamera ayarını yüksek çözünürlükte ayarlamanız önemlidir. Bu sayede sitede fotoğraf büyütülerek incelendiğinde, doku kaybı oluşmaz. Yüksek megapikselli bir telefonla daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Telefon Tripodu

Tripodla daha hızlı çekimler yapabilirsiniz. Telefonu ve tripodu bir kerelik konumlandırmanız yeterli olacaktır. Sahneniz hazırken siz sadece ürün değiştirmekle meşgul olacaksınız. Üstelik fotoğraflarınızın titrek çıkma ihtimalini en aza indirmiş olacaksınız.

Zamanlayıcı Ayarı veya Kumanda

Tripodla çekim yapacaksanız 3 saniyelik zamanlayıcı ayarınızı açmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede çekim, siz deklanşöre bastıktan 3 saniye sonra gerçekleşecek ve dokunmadan kaynaklı titreme olmayacaktır. Diğer bir alternatif, telefonun kulaklığını veya varsa tripodun uzaktan kumandasını kullanmaktır. Bu sayede telefona hiç dokunmamış olursunuz. Elle çekim yapacaksanız tripodu, zamanlayıcı ayarı ve kumandayı kullanmayın.

Farklı Açılar

Çorap gibi yassı ürünler, “flat lay” denilen teknikle üstten çekildiğinde sizi daha az yoracaktır. Ürün yuvarlak hatlıysa ve durmuyorsa, alt kısmını çift taraflı bantla sabitleyebilirsiniz. Yassı olmayan ve ayakta durabilen ürünler göz seviyesinden çekilirse, daha estetik duracaktır. Ayrıca ürünlerinizin yakın çekimlerini de eklemek önemlidir. Ürününüzü farklı açılardan göstermek, ürün açıklamalarınızda yer almayan bilgileri görsel olarak yanıtlamanıza yardımcı olabilir. Baskı ayrıntısı, kumaş, doku veya ürünün kalitesini gösteren ilave fotoğraflar, önemli öğeleri vurgulamanıza olanak tanır. Farklı açılardan çekim yapmak için tripodu veya telefonun konumunu değiştirmek yerine, ürünü döndürün. Bu sayede aynı sahne için çekilmiş tüm açılar tutarlı görünecektir.

Çözünürlük

Bazı telefonlar ham dediğimiz RAW veya DNG formatta çekim yapmamıza olanak tanır. Olmayanlar Lightroom Mobile’ın kamerasını PRO ve DNG ayarına getirip çekim yapabilirler. RAW formatta çekilmiş fotoğrafların mutlaka düzenlenmeye ihtiyaç duyacağını lütfen aklınızdan çıkarmayın. Bunun yanında kameranın yakınlaştırma özelliğini kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Yakınlaştırma özelliği görüntü kalitenizi düşürecektir. Yakınlaştırmak yerine sonradan kırpın.

Fotoğraf Düzenleme

Uygulama mağazalarında beyaz fonlu ürün fotoğraflarını düzenleyebileceğiniz birçok alternatif mevcut. Lightroom Mobile ve Snapseed en çok tercih edilenler arasındadır. Tek yapmanız gereken parlaklık açmak, beyaz tonu arttırmak, leke varsa silmek, biraz kontrast arttırmak, biraz keskinlik vermek, puslu görüntü oluştuysa bunu azaltmak için “sisi kaldır” özelliğini kullanmak ve ihtiyaç duyulması hâlinde fotoğrafı kırpmak.

Telefonla beyaz fonlu ürün fotoğrafı çekmek zor görünebilir, ancak pratik yaparak ve doğru ışık konumunu belirleyerek siz de profesyonel fotoğraflar çekebilirsiniz. Kazandığınız deneyimle daha iyi görseller elde edebileceğiniz “ışıklı fotoğraf çekim kutusu (lightbox)” yatırımı yapmayı ve ürün fotoğrafçılığınızı bir adım öteye taşımayı da düşünebilirsiniz.

Samet Güler & Serap Caymaz: Fotoğrafçı