Emre Kızıltan

İpek Yolunu yürümek istiyorum.
İpek Yolunu yürümek istiyorum.

Ben Emre Kızıltan. Yazar, müzisyen ve yedi yıllık Fen Bilimleri öğretmeniyim. Kendimi bildim bileli tema gönüllüsüyüm. Uzun süredir doğa yürüyüşlerine çıkıyorum. Doğa yürüyüşleri konusunda çeşitli dönemlerde sosyal medya üzerinden “doğru bilgi aktarma” mottosuyla paylaşımlar yapıyorum. Dört yıldır bulunduğum lokasyon üzerinde rota yapıcı ve rehber olarak gönüllü hizmet veriyorum.

Hikinge başlama serüveninizden bahsedebilir misiniz?

Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunuyum. Trabzon şehrinin bana sağladığı büyük bir faydadır doğa yürüyüşleri. Derslerden ve yarı zamanlı çalıştığım işlerden kalan zamanlarda sürekli ormana kaçıyordum. Bu etkinlikler kimi zaman kamp içerikli, kimi zaman doğa yürüyüşü içerikli oluyordu. Bir gün sürekli çıktığımız bir rotada tur rehberimizin aniden hastalanması üzerine rotayı en iyi bilen biri ile turun tamamlanması gerekiyordu. İşte parkura hâkim olduğumu ve bu işi yapabileceğime o zaman karar vermiştim. Gelen bütün konukların keyifli dönmesini ve sorunsuz şekilde turu tamamlamasını sağladım. Sonrası kolaydı. Yürüyüş eğitimi al, çeşitli bölgeler üzerinde ekipli-ekipsiz yürüyüşler yap ve keşfet.

Motivasyon kaynağınız nedir?

Vahşi yaşamın en büyük korkusu bilinçsiz insanlardır.
Vahşi yaşamın en büyük korkusu bilinçsiz insanlardır.

Uzun süredir bulunduğum bölgede tek başıma doğa yürüyüşleri gerçekleştiriyorum. Yeni yerler keşfetmek ve ilk benim görecek olduğumu bilmek hatta bunu gizli bir bilgi olarak taşımak bana heyecan veriyor. Paylaşmayı severim fakat ilk ben gözlemlemeliyim. Bu hevesi, sürekli dinlediğim yol şarkıları ile birleştirerek perçinliyorum.

Red Hot Chilli Peppers- Dark Necessities

J.J. Cale- I Got The Same Old Blues

Chicago- 25 or 6 to 4

Moby- Naturel Blues

Fatboy Slim- The Rockafeller Skank

123- Sun in The Arms Of Love

Doğada yalnızken tehlike atlattınız mı?

Yaklaşık on dört yıldır doğa yürüyüşü yapıyorum. Yorgunluk nedeniyle en fazla yürüyüş çalışmalarını birkaç gün ertelemişimdir. Pes etmek benim için büyük bir kayıp olacaktır. Umarım ilerleyen dönemlerde bu heyecanı devam ettirir ve doğaseverler ile paylaşırım. Doğada başımıza gelebilecek en büyük tehlike bilinçsiz hareketlerdir. Ne vahşi yaşam ne de bulunduğumuz bölge bize zarar verir. Sakin kalmak, doğru hareket etmek bize fayda sağlayacaktır. Bugüne kadar büyük ebatlı vahşi yaşam canlılarıyla karşılaşmadım. En fazla tilki gördüm. Vahşi yaşamın en büyük korkusu bilinçsiz insanlardır. Aslında onlar bizden korkuyorlar. Yaşadığım en zorlu durum ise bir kar fırtınasında kaldığım zamandır. Ekipmanım tam ve kıyafetlerim korunaklı olduğu için birkaç saatte atlatmıştım. Önemli olan bilgili olmak ve sakin kalmak.

Antrenman ve hazırlıklarınızdan bahseder misiniz?

Bu işi artık uzman gözüyle yaptığım için her an doğa yürüyüşüne hazır olmalıyım. Bu nedenle beslenme içeriğim ve egzersizlerim yaşım, kilom ve cinsiyetime göre doktorlarım tarafından belirlenmiştir. Kolesterol oranını en aza indirgemek, karbonhidrat, protein ve vitamin dengemi yüksek tutmak en önemli kuralımdır. Yürüyüşlere başlamadan önce mutlaka süt, pekmez, badem, fındık ve kuru dut karışımını karıştırıp içerim. Dönüşünde ise içebildiğim kadar kefir ve portakal suyu favorimdir. Yaşımdan ötürü artık sırt ağrılarım var. Sırt-bel-omur bölgesine daha dikkat ediyorum. Bu nedenle yaptığım ısınma-soğuma egzersizlerini daha özenle seçiyorum. Yürüyüşlerde yeni yerler keşfetmek için engebeli arazilerde yol alıyorum. Bu nedenle ayak bileklerime fazla yük biniyor. Zorlayıcı parkurlar öncesi her akşam ayaklarıma masaj yapıyor ve yürüyüş dönüşünde gece kremi sürüyorum. Basit pilates egzersizleri hem gün içindeki diğer işlerimde hem de doğa yürüyüşlerinde beni ayakta tutuyor.

Önünüzde ne gibi plan ya da hedefler var?

“Doğa, yalnızlığa cevap verir”
“Doğa, yalnızlığa cevap verir”

1-Türkiye sınırları içinde parkuru olan bütün antik yolları deneyimlemek ve yeni patikalar açmak.

2-Uluslararası doğa yürüyüşü yollarını görmek ve yürüyüş yapmak.

3-Utah kanyonlarını deneyimlemek

4-Tarihi İpek Yolu’nu tamamlamak

5-İspanya El Camino yolu üzerinde fotoğraf çekmek 6-Yakın zamanda kendi doğa yürüyüş mobil uygulamamı kullanabilir hale getirmek

Hiking yapmak isteyenlere önerileriniz ne olur?

  • Öncelikle yürüyüş yapmadan önce gideceğiniz yeri bir yakınınıza haber vermeyi unutmayın. Çantanızda bir yakınınızın telefon numarasını bulundurun. Rotaya tek başınıza çıkıyorsanız bulunduğunuz bölgede yer alan kolluk kuvvetleri veya milli park güvenlik görevlilerine bilgi verin.

Bu konuda yeniyseniz şehrinize yakın noktalara götüren doğa yürüyüş turlarına katılmalısınız. İlkyardım eğitimi almış ve rotaya hâkim rehberler size konforlu bir doğa keyfi konusunda yardımcı olacaklardır.

Yeni başlayanlar mutlaka yürüyüş sonrasında ateş yakarak ısınmak ve yemek pişirmek isteyeceklerdir. Bu bir yürüyüş hevesidir. Bu nedenle daha önce ateş yakılmış bir nokta üzerinde ateş yakın. Kontrollü olmalı ve ateş parçaları için dalları kırılmış odunları kullanmanızı öneririm. Ağaçlarımız geleceğimizin teminatı ve heyecanıdır. Çantanız hafif, ayakkabınız sağlam ve suyunuz bol olsun.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Keyifli bir söyleşi olduğunu düşünüyorum. Umarım metinden ve başlayacağınız doğa yürüyüşünden keyif alırsınız. Her bir yere dökülen kozalak size enerji katsın. Yağmura karışın ve doğayla kucaklaşın.

Yeni çalışmalarda görüşmek üzere… “Doğa, yalnızlığa cevap verir”