En canlı gece fotoğrafları için ipuçları

En canlı gece fotoğrafları için ipuçları.
En canlı gece fotoğrafları için ipuçları.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte akıllı telefonların sunduğu kamera özellikleri giderek çeşitleniyor ve etkileyici fotoğraflar çekmeye fırsat sunuyor. Kullanıcılar artık sadece gündüz değil, gece ve karanlık ortamlarda dahi en güzel fotoğrafları yakalayabiliyor. Karanlık ortamlarda akıllı telefonlarla çok daha etkileyici fotoğraflar yakalamanın püf noktalarını derledik.

Karanlık ortamlarda akıllı telefonlar ile fotoğraf çekmek, maalesef birçoğumuzun beklentilerini tam olarak karşılayamayabiliyor. Ancak gelişen teknolojiler bu endişeleri tamamen ortadan kaldırıyor; daha net, canlı ve etkileyici görseller çekmeye imkân tanıyor. Teknolojinin sunduğu özellikler sayesinde, artık fotoğraflarda gece ya da gündüz farketmeksizin en ince ayrıntılar dahi görüntülenebiliyor. 2006 yılından beri profesyonel fotoğrafçılık yapan bir fotoğrafçı olarak karanlık ortamlarda, akıllı telefonlarla çok daha etkileyici görseller yakalamak için herkesin işine yarayacak yedi maddelik bir öneri listesi hazırladım.

1- Telefonunuzun kamerasını temiz tutun

Yapacağımız ilk iş, telefon kamerasını iyice temizlemek olmalı. Gün içinde parmak izi, toz parçacıkları ve çeşitli kalıntılar gibi unsurlar lense yapışarak çekeceğimiz fotoğrafların netliğini ve kalitesini yüzde 50 etkiliyor. Bu yüzden ilk iş olarak telefon kamerasının lensini, her çekimden önce dikkatlice temizlemek gerekiyor. Güçlü ve akıllı kameraya sahip bir süper net kamera lensi ile gece videolarını yumuşak ve net bir görüntüyle “parlamasız” bir şekilde elde edebilirsiniz. Arka kameranın ön kısmını kaplayacak şekilde yer alan süper şeffaf camın yanı sıra, geniş açılı kamera da süper şeffaf lens seçeneği ile çekimlerinizi kolaylaştıracak. Bu özelliklerin her ikisi de ultra düşük yansıtmalı özel bir nano kaplamaya sahip. Özel bir mühendislikle geliştirilen bu cam ve lens, karanlıkta çektiğiniz fotoğraflarda bile lens yansımasının azaltılmasına yardımcı oluyor.

Carla Limatola / Unsplash
Carla Limatola / Unsplash

2- Telefonunuzu tanıyın

Telefon kameranızın sunduğu özellikleri ve ne işe yaradıklarını önceden bilmemiz gerekiyor. Neler yapabildiğini bilirseniz ona göre daha verimli fotoğraflar çekebilirsiniz. Diyafram, çözünürlük ve megapiksel değerlerini bilmek, hangi ışık koşulları altında nasıl fotoğraflar çekebileceğinizi kestirmek önemli. Bazı cihazlarda bulunan yapay zekâ desteği sayesinde hem geniş açılı kamerada hem de 40MP özçekim kamerasında karanlık fotoğrafları muhteşem bir şekilde aydınlatıyor. Ayrıca “süper gece çekimi” opsiyonu akıllı bir şekilde aydınlatma sağlarken, -hiçbir ayrıntıyı kaybetmeden- portre moduna tarz katmak için gecenin karanlığından faydalanmaya imkân sunuyor. Adaptif piksel teknolojisi ise akıllı kameranın etraftaki ışığı tespit etmesini sağlıyor. Eğer ışık azalırsa buna adapte olabiliyor ve 108MP yüksek çözünürlük modundan 12MP yüksek hassasiyet moduna geçiş yapıyor. Ayrıntı seviyesi ve parlaklığı yüksek bir fotoğraf oluşturmak için her iki modda da aynı anda çekim yaparak bu kareleri birleştiriyor.

3- Doğru ışığı yakalamak

Harry Gillen / Unsplash
Harry Gillen / Unsplash

Doğru ışığı yakalamak, başarılı bir çekimin en önemli noktası diyebiliriz. Çekeceğimiz objeyi (insan, hayvan, bitki vs.) ekrana oturtmak ve görsel açıdan estetik oluşturmak, kadraja giren kötü bölümleri almamak çok önemli. Gündüz ve gece çekimlerinde ışık kaynağının doğrudan görmek yerine kaynağı arkamıza alarak fotoğraf çekmek, daha temiz kareler elde etmemizi sağlar. Telefonunuzun kamera ayarlarından ızgara görünümünü açıp çekim yapmak, kadraj yapma konusunda size yardımcı olacaktır. Büyük piksel sensörüne sahip gelişmiş cihazların kamerası, düşük ışığı tespit edebiliyor. Böylece piksel boyutunu büyütmek için dokuz pikselden oluşan blokları bir araya getirerek megapikselleri birleştiriyor. 2.4 mikrometre (eski adıyla mikron; milimetrenin binde birine ya da metrenin milyonda birine eşit uzunluk birimi) boyutundaki pikseller çok daha fazla ışığı toplayabiliyor. Düşük görüntü işleme özelliği ise karanlıkta bile net ve ayrıntılı fotoğraflar çekmeyi sağlıyor.

4- Daha net fotoğraflar

En önemli konulardan biri, fotoğrafın net ve temiz olmasıdır. Netlik ayarını manuel olarak yaparsanız, istediğiniz noktaya vurgu yapabilirsiniz. Farklı netleme denemeleri yaparak ise kadraj bilginizi geliştirebilirsiniz.

5- Doğru çekim mod’larını kullanmak

Her telefon kamerasının farklı çekim modları bulunuyor. Gece modu, ProMod, Portre modu ve diğerleri… Ancak hepsinin kullanım yeri ve zamanı farklıdır. Gece çekim yapacağınız zaman, öncelikle gece modunu kullanmanız gerekiyor. Gece çekim yaparken en önemli unsurlardan biri, çekim sırasında telefonunuzun titrememesi. Gece modunda pozlama süresi, iki saniye civarında olduğu için telefonu bu süre boyunca hiç oynatmamak gerekiyor. Bir diğer özellik, tek çekim modu, en iyi fotoğrafı ve videoları size toplu olarak sunmaya yardımcı olur. Bu mod kullanılarak yapılan çekimlerin yanı sıra, yapay zekâ ile güçlendirilmiş çekim modu da farklı alternatifleri denemenizi sağlıyor. Pro modunda çekim yaparken ise tüm ayarlara istediğiniz gibi müdahale edebiliyorsunuz. Pro modda çekilen karelere, bilgisayar üzerinden dokunuşlar yaparak, renklere ve dokulara daha da hâkim olunabiliyor. Gece çekimlerinde İSO ayarı çok yüksek olursa, gren (kumlama) yapma ihtimali yükseliyor. O yüzden İSO ayarının gece çekimlerinde 400’ü aşmaması, daha temiz bir görüntü almamızı sağlıyor. Öte yandan ShutterSpeed ayarı otomatik olabilir. Ancak 1/90 - 1/15 arası değerler de daha iyi görseller çekmeniz için yeterli olacaktır. ShutterSpeed ayarı, dört saniye olursa tripod kullanımı vazgeçilmez hale geliyor. Ayrıca gelişmiş hızlı çekim özelliği de önemli anların videosunu hızlıca çekebilmeye fırsat sunuyor.

Hassan Pasha / Unsplash
Hassan Pasha / Unsplash

6- Zamanlayıcı ve tripod kullanımı

Gece çekimlerinde en büyük sorunlardan biri, gündüz çekimleri gibi hızlı yapmak istememiz. El titremeleri, uzun pozlamalarda fotoğrafta bozulmalar yaşatabiliyor. Bunun önüne geçmek için tripod kullanmamız gerekiyor. Hatta bazı durumlarda telefonunuzda yer alan zamanlayıcıyı açmak da iyi bir alternatif olabiliyor. Çünkü telefona dokunduğumuz sırada telefon titriyor ve çekim titreyerek başladığı için fotoğrafımız başlarken bitmiş oluyor. O yüzden telefonda da zamanlayıcıyı açıp çekmek, en iyi sonucu almamıza imkân sağlıyor. 2,5 ve 10 saniye seçeneklerinden beş saniye en ideal olanıdır. Tek çekim modu ile 20 saniyeye kadar hareketli görüntüler çekilebiliyor. Yapay zekâ, çekim süresinden itibaren üç ile 10 saniye içinde farklı tipte fotoğraf ve videoları tek bir çekim ile görüntüleyebilme imkânı sunuyor. Tek çekim modunda ayrıca 30 saniyeye kadar videolar çekilebiliyor ve bu video farklı çeşitlerde kullanıcılara sunulabiliyor. Yapay zekâ desteğiyle en iyi kareler tespit edilip o anların fotoğrafları, kısa videoları, farklı alternatiflerle videonun içerisinden görüntüler alıp kaydedebiliyor.

7- Fotoğraf düzenleme

İşin en önemli kısmı ise sunum. Çok güzel bir fotoğrafı çok fazla edit yaparak, inanılmaz kötü hallere sokabiliriz. Fotoğraf çekmeye yeni başlayan kişilerin çok edit yapmanın fotoğrafı daha iyi yaptığına inanması en büyük sorunu oluşturuyor. Renklere ve ışığa yerinde müdahaleler hayat kurtarır. Ayrıca her fotoğrafın bir miktar keskinliğe ihtiyacı vardır. Fotoğraflarınıza yaratıcı renk efektleri ya da zevkinize göre şablonlar ekleyebileceğiniz birçok farklı fotoğraf düzenleme uygulaması mevcut. Bunun yanında telefonunuzun kendi düzenleme kısmını kullanıp gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Kadraj, renk, doku, hatta obje silme özelliği ile size alternatifli bir düzenleme aracı olabilir.