Entelektüel gelişim serisi

Barry Schwartz.
Barry Schwartz.

Entelektüel gelişim, bireylerin kendi yaşamlarını ve dış dünyayı anlamlandırmalarını sağlayan, farklı fikirlere ve farklı bakış açılarına açık olup farklılıklar konusunda bilinçli bireyler yetişmesini amaçlayan fikri bir gelişim sürecidir.

Bir şeyi alışkanlık haline getirmek isterseniz belli bir süre onu kesintisiz yapmanız gerekir.

Sizinle bir yolculuğa çıkmak istiyorum. Farklı alanlarda film izleyerek, video izleyerek ya şiir dinleyerek kendimizi disipline etmeye çalışacağız. Bu sayede entelektüel olma yolunca başarılı ve kalıcı adımlar atmış olacağız.

Bir sonraki sayımıza kadar şunları yapmanızı öneriyorum:

1. Ted konuşması izleyin: Barry Schwartz-Bilgeliği kaybedişimiz üzerine. Entelektüel gelişime önem veren ve sayısız bakış açısına sahip olmak isteyen her gencin izlemesi gerekir.

2. Film izleyin: Interstate 60'ı izleyin. Hayatında önemli kararlar vermenin eşiğindeki herkes bu çok da bilinmeyen bu filmi izlemeli.

3. Podcast dinleyin: Zihninin Kıvrımları-Serdar Kuzuloğlu'nun masalsı anlatımıyla tüm bölümleri dinlemenizi öneririm. Ben en çok Telaş Çağı'nı beğenmiştim.

4. Tiyatro izleyin: Çok Tuhaf Soruşturma'yı Rasim Öztekin anısına izliyoruz. Bu eserden esinlenmiş Pardon! filmini de izleyebilirsiniz.

5. Kitap okuyun: 50 Muhteşem Kısa Hikâye kitabını alın ve her gün bir hikaye okuyun.

Dergimizin ilerleyen sayılarında izlenmeye, dinlenmeye ve deneyimlemeye değer bazı yapıtları sizlerle paylaşacağım. Takipte kalmanız entelektüel gelişiminizi destekler ve kişisel gelişiminizi olumlu yönde etkiler.

Görüşmek üzere.

Yavuz Yiğit