Entelektüel gelişim serisi

Arşiv.
Arşiv.

Gençler "Acaba ne yapsak?" diye soruyorlar genelde. Burada en iyi gençlik projelerini derledim. Örnek alabilir, takip edebilir ve daha fazla geç kalmadan bu projelerin güçlü bir parçası olabilirsiniz.

1. T3 Vakfı Özellikle gençlerin teknoloji gelişim süreçlerine katılmalarını sağlamak, girişim, araştırma-geliştirme, proje ve faaliyetler yürütmesi adına teknoloji alanında girişimcilik kültürünün oluşması ve bilimsel çalışmalara katkıda bulunmayı amaçlayan T3 Vakfı (Türkiye Teknoloji Takımı) Teknofest, Deneyap gibi birçok başarılı projeye imza atıyor.

2. AGH (Avrupa Gönüllü Hizmeti) AGH ile 17-30 yaşları arasında yüzlerce genç, mezuniyet ve dil yeterliliğine bakılmaksızın, 1 yıla kadar Avrupa'da diledikleri bir ülkede gönüllü faaliyetlerde yer alarak yabancı dillerini geliştirebiliyor, kültürlerarası iletişim becerilerini artırabiliyor ve bu sayede ülkelerine döndüklerinde kazandıkları özgüvenle iş piyasasındaki seçeneklerini çeşitlendirebiliyorlar. Gönüllülerin yeme, içme, konaklama, vize, sigorta gibi masrafları Ulusal Ajans tarafından karşılanmakta. Kısacası toplumsal fayda için çalışırken kendinizi de geliştirebiliyorsunuz.

3. YetGen Yetkin Gençler, 21. yüzyıl yetkinliklerinin ve farkındalığının kazandırılmasını amaçlayan bir eğitim programı. Eğitimde takım çalışması ve sunum teknikleri gibi temel becerilerin yanında algoritmik düşünme ve Excel ile modelleme gibi teknik beceriler de verilmekte. Öğrencilerin 21. yüzyıl temalı okuryazarlıkları (bilgi, teknoloji, finansal, dijital) geliştirilmekte, kişisel gelişim temalarına (bilinçli farkındalık, stres yönetimi, sağlıklı yaşam) da dokunulmaktadır. Eğitimin bağlayıcı temaları ise Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedefleri teknoloji ve girişimcilik şeklindedir.

4. İzcilik Özellikle çocukluk ve gençlik döneminde, birlikte hareket edebilme, karar verebilme, kendini tanıyabiliyor olmak çok önemli. İzcilik de tam olarak bunu sağlıyor. Çok zor durumlarda dahi hayata devam edebilmeyi, kendi yeteneklerini keşfedebilmeyi, doğayı tanımayı, doğaya saygı duyarak onunla birlikte yaşayabilmeyi, özgüven kazanmayı, arkadaş ilişkilerini geliştirmeyi sağlayan izcilik; her ne kadar zor gibi görünse de mutlaka güzel anılar ve güçlü beceriler bırakıyor.

5. Duke of Edinburgh Award 14 ile 24 yaş aralığındaki tüm gençlerin katılabileceği uluslararası bir kişisel gelişim programıdır. Programın amacı, gençlere kendi sosyal hayatlarında, toplumda ve dünyada fark yaratmalarını sağlayacak becerileri kazandırmaktır. 1956'da kurulduğundan bu yana 140 ülkede 8 milyonu aşkın genç ile buluşan Duke of Edinburgh Award, Türkiye'de 2003'ten beri 20 binden fazla gence dokunmuş. Bronz, gümüş ve altın kategorileri olarak 3 ödül programı bulunuyor. Programlar yerine göre her hafta düzenli olarak devam ederken bedensel, duygusal ve sosyal becerilerinizi de geliştiriyor. Liderlik vasfını, takım ruhunu, diğer insanlarla bir arada olmayı öğreniyorsunuz. İster yeni bir dil ister bir enstrüman öğrenin isterseniz de bir spor öğrenin.

Yazan: Yavuz Yiğit