Güneş, dost musun düşman mı?

Güneş gözlüklerimizi nasıl seçmemiz gerektiği hakkında size ipuçları vereceğim.
Güneş gözlüklerimizi nasıl seçmemiz gerektiği hakkında size ipuçları vereceğim.

Yaz iyiden iyiye geldi artık. Güneş yüzümüze gülüyor. Tatil hayalleri, plana dönüşmeye başladı bile. İçimiz kıpır kıpır.

Ah şu kelebekler… Neyse o konuya girmeyelim. Kışın ihmal ettiğimiz güneş koruyucu kremleri ayrı bir dikkatle sürme vakti geldi. Güneş koruyucularının her ne kadar yazkış sürülmesi gerektiğini bilsek de kışın biraz ihmal ettiğimiz doğrudur. Ve maalesef ki zararlı güneş ışınlarının bize en çok zarar verdiği dönem hayatımızın ilk 20 yılı. Ozon tabakasının her geçen gün incelmesi güneşi bize karşı daha da zararlı hale getiriyor. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş koruyucu kremler sürmeli, gölgemizin boyumuzdan kısa olduğu zamanlarda güneşe direkt maruz kalmamalıyız. Sadece cildimizi değil, gözlerimizi de bu zararlı ışınlardan korumamız gerekiyor. Hem göz sağlığımız hem de olası kaz ayaklarımız için önlem almak şart.

Ne tarz koruyucu kremler sürmemiz gerektiği uzmanların konusu. Biz, güzel gözlerimizi güneşten korurken nasıl daha şık olabiliriz; onu konuşalım. Güneş gözlüklerimizi nasıl seçmemiz gerektiği hakkında size ipuçları vereceğim. Gözlük deyip geçmeyelim, aslında mevsimsiz bir aksesuar olsa da yazın daha çok kullandığımız en göze çarpan tamamlayıcı parça. Doğru bir gözlük seçimi ile anında modaya uygun şık bir görünüme sahip olabilirsin.

İşte Benim Gözlüğüm!

Gözlük seçerken tabii ki önceliğimiz ihtiyacımız olan gözlüğü belirlemek. Eğer her kombinle rahatlıkla kullanılabilecek siyah bir gözlüğün yoksa siyah alternatiflere bakmalısın. Havacı gözlükleri ya da büyük kemik çerçeveli siyah gözlükler herkese yakışan her kıyafet ile kullanabileceğin ve eskimesin diye dua edeceğin alternatiflerden. “Hayır, yazı tamamıyla hissetmek, kombinimde yaşatmak istiyorum.” diyorsan rengârenk neon ya da dondurma renkli gözlüklere bakmalısın. Bu yıl pembe, mavi gibi renklerden aynalı camlara kadar her renk çok popüler. İhtiyacımızı ya da isteğimizi tam olarak belirlersek yüzlerce çeşit içinden sonuca daha kolay ulaşabiliriz.

Yüz Şeklini Bil, Tarzını Belirle

Yüz şeklimiz, ten rengimiz, saç kesimimiz ve giyim tarzımız gözlük seçimimizde önemli kriterler. Sarışınlar, kızıllar ve açık tenli olanlar pembe, uçuk mavi ve yumuşak yeşil tonlarında iyi görünürken, şanslı esmerler birçok rengi kullanabilir. Yüz şekli yuvarlak olanlar daha çok köşeli çerçeveli gözlükler; uzun yüzlü olanlar kare stilleri tercih etmeli. Kare yüzler ise daha yuvarlak çerçevelerin yumuşak eğrilerinden faydalanabilir.

Yıl boyunca kullanabileceğin, zamansız bir gözlük arıyorsan yeşil camlı kaplumbağa kabuğunu tercih edebilirisin. V yaka bir tişört, kot pantolon ve blazer ceket; kombini tamamlayacaktır. Siyah ve kaplumbağa kabuğu gibi klasiklerden uzaklaşmak istiyorsan yumuşak pastel renkler ile yaza ayak uydurabilir, kalabalığın içinden sıyrılabilirsin.

Bu yıl özellikle Y2K dediğimiz 2000’li yılların modası da çok popüler. Farklı renklerdeki camlarla 2000’li yılların çerçevesiz gözlükleri kombinini tamamlayıp sana hareket katacak. 2000’li yıllara dönmüşken kedi gözü gözlüklerden bahsetmemek olmaz. Onlara da bu yıl sokaklarda sıkça rastlayacağız. Siyah, kırmızı, mavi, yeşil tüm tonları mevcut.

Vintage hissi veren bu gözlükler önümüzdeki yıllarda da moda olmayı sürdürecek gibi. Kedi gözü gözlük satın alırken çerçevenin genişliğine dikkat etmeyi unutma. Kanatlı kenar, çerçevenin daha geniş görünmesini sağlayabilir. Sivri kenar, yüzünüzle aynı hizada ya da biraz daha ileride olmalı.

Havacılar burada mı? Bu gözlük nasıl bir gözlük? Her kıyafete, her yüz şekline ve her tarza uyan bir gözlük olabilir mi? Vakti zamanında pilotlar için tasarlanmış ve üretilmiş olsa da sanırım şimdilerde onlardan daha çok kullanılıyor. Cesur olmak niyetindeysen kıyafetini sade tut ve gözlüğünün öne çıkmasına izin ver.

Sen de Paris Hilton gibi beyaz çerçeveli gözlük sevenlerden misin? Beyaz kalın kemik çerçeveli beyaz gözlükler senin de en kötü gününü bile aydınlatıyor mu? Bana güneşi ve kumlu plajları hatırlatıyor. O kadar ki palmiye ağaçlarının altında ananas suyu içer gibi hissettiriyor insana kendini. Bir gözlüğe bu kadar anlam yüklemek de fazla ama cıvıl cıvıl bir elbise ile ya da beyaz monokram bir kombin ile bütün iltifatları toplamaya aday olabilirsin.

Tabii ki her yerde karşımıza çıkan ve hayatımızın bir parçası olan pandeminin güneş gözlüğü modasını da etkilediğini okuduğumda hiç şaşırmadım. Modacılar, bu yıl daha çok açık renk camlı gözlüklerin tercih edilmesinin asıl sebebinin maske kullanımı olduğunu söylüyor. Kullanıcılar, maske ile zaten yüzünün bir kısmı kapalı olduğundan karartma camlı gözlükleri tercih etmiyor, renkli camlara yöneliyorlar. Böylece hayat penceresinden dünya, gözlükle de olsa rengarenk görünüyor.

Hava nasıl olursa olsun; güneş kremlerimizi sürmeyi, kombinimizin en önemli parçası olan güneş gözlüklerimizi takmayı ihmal etmiyor ve yazın tadını çıkarmayı unutmuyoruz.

“Sevdiğim yaz geldi yine

Karıncalar ve sineklerle çıktık yeryüzüne Barbunla lüferle marulla zeytinle Uzaklarda kaldı nisanları basan sis, bun, yağmur Karadeniz’de bir mavi, çocuklar sevinsin diye Şairler sevinsin diye sevdiğim, yaz geldi yine”

Gülten Akın

İclal Şahin Bayındır-Yazar