Hayat kurtaran uygulamalar

Arşiv.
Arşiv.

Doğal afetler hayatımızın kaçınılmaz bir gerçeği ve maalesef son zamanlarda ağır kayıplar ve acılar yaşadık. Bazen bir butona basarak kendimiz ya da çevremizdekiler için güvenli alan oluşturabiliriz. Olası bir tehlike ya da maruziyet durumunda faydalı olabilecek uygulamaları sizler için derledik.

AFAD acil

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Acil Çağrı mobil uygulaması. Toplanma alanlarını görüntüleyebilir ve afet durumunda acil çağrı başlatabilirsiniz.

Bridgefy

Bluetooth üzerinden internet veya SMS olmadan özel mesaj göndermenizi sağlayan mesajlaşma uygulaması. Acil durumlarda 100 metre mesafedeki kişilere çevrimdışı olarak mesaj gönderebilir, iletişimde kalabilirsiniz. Bu uygulamayı ailenizin ve sevdiklerinizin de yüklemesi gerekir.

Life360 mobile

Life360, uzaktayken ailenizin güvende olduğunu bilmenizi sağlar . Ailenizin ve arkadaşlarınızın gerçek zamanlı konumunu özel bir harita üze rinde kolayca görüntüleyebilir ayrıca sevdikleriniz varmak istedikler i yere ulaştıklarında da uyarı alabilirsiniz. Uygulamayı sevdikleriniz le birlikte yükleyebilirsiniz. Life360 ile birbirinizi takip etmek kolay ve güvenilirdir.

Whistle

Whistle bir düdük uygulamasıdır. Çok yüksek bir ses çıkararak olası bir durumda dikkatleri üzerinize çekmenizi sağlar.

Güvendeyim

Güvendeyim; deprem, sel ya da diğer acil durumlarda sevdiklerinize güvende olduğunuzu bildirmenizi sağlar. Böylece baz istasyonları meşgul edilmez ve afetten zarar görenler cep telefonları ile kolayca arama yapabilir. Öncesinde belirlediğiniz 5 numaraya konumunuz gönderilir. Güvendeyim, Akut Arama Kurtarma Derneği uygulamasıdır.

Deprem ağı

Earthquake Network araştırma projesi, depremleri gerçek zamanlı olarak algılayabilen ve toplumu uyarabilen akıllı telefon tabanlı bir erken deprem uyarısı sistemi geliştirmektedir.

Akıllı telefonlar, her cihazda bulunan ivmeölçer sayesinde depremleri tespit edebilir. Bir deprem tespit edildiğinde, uygulamanın yüklü olduğu kullanıcılar derhal uyarılır. Deprem dalgaları belirli bir hızda (5 ila 10 km/s) hareket ettiğinden, depremin zarar verici dalgalarının henüz ulaşmadığı kişiler uyarılabilir.