Hırka: Ruhumuzu ısıtan kıyafet

​Hırka: Ruhumuzu ısıtan kıyafet.
​Hırka: Ruhumuzu ısıtan kıyafet.

Sonbaharın en güzel ayıdır kasım. Ara ara güneş yüzünü gösterirken kışa hazırlar soğuğu. Mont giyecek kadar soğuk olmayan ama ince giyinecek kadar da sıcak olmayan kararsız havaların ayıdır. Ne güzel bir geçiş ayı… Kararsız havaların en doğru kararı katmanlı giyinmek. Katmanlı giyinmenin de en şık hali hırka. Hani yağmurlu havalarda elinde sıcacık kahven camın kenarına geçip sarıldığın hırkan ya da canının en sıkkın olduğu zamanlarda seni sarıp sarmalayan üzerinden bir türlü çıkmayan hırkan var ya işte o, bu senenin modası.

Eve, işe, okula uygun mutlaka bir hırka modeli var. Bu nedenle ona sadece hırka demek haksızlık olur: O bir dert ortağı, karın ağrının ilacı, kombinin eksik parçası, cool tarzının vazgeçilmezi, fazlalıklarının kapatıcısı… Rengarenk, uzun, kısa, kalın, ince, yazlık, kışlık, mevsimlik çeşit çeşit; her dolaba uygun her kombinin tamamlayıcısı. Kelimenin tam anlamıyla o bir kombin kurtarıcısı.

Atalarımız ne demiş: Bir lokma, bir hırka. Gucci’nin Milano defilesinde gözleri şenlendiren hırka tasarımlarını modayı takip edenler görmüştür. Özellikle altın düğmeler ve süet cep detayları görülmeye değer. Modanın öncüsü bir markanın hırkayı bu kadar ön plana çıkarmasının ardından hırkanın moda olması hiç de şaşırtıcı değil. Öyleyse ben de hem kızların hem de erkeklerin kullanabileceği her tarza uygun birkaç hırka modeli derledim.

Eve, işe, okula uygun mutlaka bir hırka modeli var.
Eve, işe, okula uygun mutlaka bir hırka modeli var.

Oversize Hırkalar: Çoğumuz şık olmak uğruna rahatsız kıyafetler giymeyi bıraktık bile. Hatta rahatlık konusunu biraz abartmış olabiliriz. Oversize kıyafetlerimiz dolaplarımızda artık yer yaptılar kendilerine. Gece gündüz, okulda kafede her mekanda kullanılabilecek bir oversize modeli var. Hırkalar bunlardan sadece biri. Skinny jeanler, eşofman altları veya taytlar ile kombinlendiğinde hem rahat hem de şık bir görünüm sağlıyor. Kumaşın içinde boğulmamak için kıyafetinin geri kalanını daha fit ve sade tutmanı tavsiye ederim.

V Yaka Hırkalar: Bu tarz hırkalar biraz daha ileri yaşlarda ya da daha business kombinlerde yer alıyor. Ama bu demek değil ki gençler giymiyor. Kesinlikle hayır. Üniversitede hırka seçimini V yakadan yana yapan gençleri görmek mümkün. Düğmeler açık ya da kapalı fark etmez her iki türlü de çok şık bir tamamlayıcı. Gömlek, tişört, crop top, basic atlet ya da daha ince uzun kollu sweat’ler üzerine rahatlıkla kullanılabilir.

Duster Hırka: Yani süper uzun hırka. Genellikle baldır boyunda ama bazen daha uzun. Bu tarz hırkaları kullanmak biraz riskli. Yanlış kombin seni kısa ve şişman gösterebilir. Bol paça pantolonlar uzun hırkaların altına kesinlikle tercih edilmemeli. Sıfır yaka boğaza kadar dayanmış bir tişört yerine de V yakalı bir tişört yoğun kumaş görüntüsünden uzaklaştıracaktır. Dar paça pantolon ile yüksek tabanlı ayakkabılar daha zarif, uzun boylu ve şık gösterecektir. Eğer üzerine bir ceket ya da daha soğuklarda bir mont/palto giyeceksen mutlaka hırka, boyundan uzun olmalı. Midi/maksi boylarında bir elbise ile kombinleyeceksen de geniş kesim değil, vücudu saran bir elbise seçmelisin. Bu kombini hırkanın üzerinden saracak şekilde bir kemer ile hareketlendirebilirsin.

Tam ve yarım fermuarlı hırkalar: Golf sahalarından fırlamışçasına zarif ve cool dolaşmak kendini daha iyi hissettirecekse kesinlikle aradığın hırka bu. Özellikle retro tarzını sevenler, günlük kullanıma uygun bu tarz hırkaları tercih edebiliriler. Genellikle geometrik desenlere sahip bu hırkaları tek renk kanvas pantolonlar ile kombinleyerek şık bir görünüm elde edebilirsin.

Erkekler nasıl hırka seçmeli?

Tüm hırkalar hem tişört hem gömlek üzerine kullanılabilir.
Tüm hırkalar hem tişört hem gömlek üzerine kullanılabilir.

Erkekler için de hırka sonbahar için çok ideal bir tercih. Yukarıda bahse konu tüm hırkalar ve kombinleri kız-erkek herkesin uygulayabileceği şekilde seçtim. Erkeklerin hırka seçerken nelere dikkat etmesi gerektiğini vurgulamak isterim. Tüm hırkalar hem tişört hem gömlek üzerine kullanılabilir. Aynı şekilde jean üzerine olduğu kadar eşofman, kanvas ya da kargo pantolon için de iyi bir tamamlayıcı. Peki doğru hırka nasıl seçilmeli? Hırka, bir blazer veya ceket gibi oturmalı, omuzlarda yeterli alan olmalı ve göğüs kısmına doğru daralmalı ama karnına doğru biraz genişlemeli. Düğmelerini açık ya da kapalı kullanabilirsin. Daha gösterişli bir görünüm için vücuduna daha iyi oturan, omuz dikişleri sarkmayan, kol boyu parmaklarını kapatmayan bir hırka seçmelisin. Tabii rahat görünmek ve daha da önemlisi rahat etmek istiyorsan düşük omuzlu oversize modeller tam üniversite tarzının vazgeçilmez parçası.

Unutmamak gerek ki eğer yalnızsan hiçbir hırka seni ısıtamaz ama sevdiklerin yanındaysa hiçbir ayaz seni vuramaz. Neşe ve mutlulukla geçireceğin bir kasım olsun. Senenin son ayında da görüşmek üzere!