Hoş geldin kış, güle güle sonbahar

Bu kış sıcacık ve şık kalmana yardımcı olacak birkaç püf noktası...
Bu kış sıcacık ve şık kalmana yardımcı olacak birkaç püf noktası...

Henüz kar ile karşılaşamasak da aralık ayı geldi. Kış mevsiminin ilk ayını karşılıyor ve acısıyla tatlısıyla bir yılı geride bırakıyoruz. Kış geldi diye karalar bağlamayacağız tabii ki. Koyu lacivertlerle, siyahlarla karartmayalım içimizi. Enerjimizi yansıtalım kombinlerimize. Bu yılın favori renkleri kraliyet moru, Barbie pembesi, deniz mavisi ve ateş kırmızısı. Eğlenceli, cesur ve de güzeller değil mi? Bu renkleri kullanarak yaptığımız kombinler sadece şık olmamızı sağlamakla kalmıyor, kapalı havalarda ruh halimizi de yükseltiyor.

Her kış olduğu gibi bu kış da sürekli üşüyenler için de soğuğa meydan okuyanlar için de alternatifler mevcut. İster kargo pantolonla daha ince ama rahat bir kombin yapabilir, istersen de sımsıcak ve yumuşacık oyuncak ayı paltonla her an sıcak kalabilirsin. Kalın kalın giyinirken hacmimizi de olduğundan fazla büyük göstermemek gerek. Giyeceklerimizi doğru şekilde katmanlarsak hem sıcak kalır hem de şık ve fit görünebiliriz. Yani stilimizden ödün vermeden sımsıcak bir kış geçirebiliriz. İşte bu kış sıcacık ve şık kalmana yardımcı olacak birkaç püf noktası...

Lahana Gibi Kat Kat Giyin

 Asıl önemli olan ne giydiğin değil, kendini kıyafetlerin içinde nasıl hissettiğin.
Asıl önemli olan ne giydiğin değil, kendini kıyafetlerin içinde nasıl hissettiğin.
Giyeceklerimizi doğru şekilde katmanlarsak hem sıcak kalır hem de şık ve fit görünebiliriz.
Giyeceklerimizi doğru şekilde katmanlarsak hem sıcak kalır hem de şık ve fit görünebiliriz.

Katmanlı giyinmek... Kış kombinlerinin en önemli noktası bu. Kat kat giyinerek hem daha sıcak kalıyor hem de sıcaklığa göre kıyafetlerimizi incelterek daha rahat ediyoruz. İlk katman için terletmeden sıcak tutacak, nem çeken yünlü ürünler kullanabilirsin. Bunlar tenini iyice sarmalı ki seni daha fazla ısıtabilsin. Orta katman için polar bir üst ya da yünlü bir kazak tercih edilebilir. Kış ayının en kötü tarafı saate göre sıcaklığın değişmesinden ziyade durduğun yere göre değişmesi. Örneğin hava gölgede içini titretecek kadar soğuk olurken güneşe çıkınca sıcaklık seni terletebilir. İşte bu durumlarda katmanlı giyinmenin faydasını görürsün. Montunu çıkarıp kazağınla bir süre idare edebilirsin. Aynı şekilde okula vardığında iç mekanlar daha sıcak olacağından rahatlıkla diğer katmanlarınla güne devam edebilirsin.

Soğuk kış günleri için bir diğer püf noktamız ise geniş paçalı pantolonları skinny jean'lerle değiştirmek. Pantolon, bacaklarını tam saracağı için daha az rüzgar geçirecek ve dolayısıyla seni daha sıcak tutacak. Üzerine geniş kalın kazaklar ve altına büyük botlarla dengeli bir kombin oluşturabilirsin.

Bu yıl bol bol bomber ceketler göreceğiz. Hem kızların hem de erkeklerin kolaylıkla kombinleyebildikleri, çok fazla renk alternatifine sahip bomber'ları çok seveceksin. Kısa montlar moda olabilir ancak “benim için öncelik sıcaklık” diyorsan uzun kabanları tercih etmelisin. Boyunu daha uzun göstereceği gibi seni hayli sıcak tutacak.

Deri bir kombin için havanın çok da önemi yok. Kışın keskin soğuklarında da güneşli günlerinde de tercih edilebilir. Etek ya da pantolon, kısa deri ceket ve yüksek tabanlı postallarla kombinlendiğinde tamamlanıyor. Bu kış Avrupa’ya giderseniz farklı deri kombinlere sıkça rastlarsınız. Deri ceketten hoşlanmayanlar bu kombini omzuna alacağı bir kazakla, beline bağladığı bir kemerle, uzun hırka ya da uzun blazer ceketle hareketli hâle getirebilir.

Aksesuarları da Unutma!

Kalın kalın giyinirken hacmimizi de olduğundan fazla büyük göstermemek gerek.
Kalın kalın giyinirken hacmimizi de olduğundan fazla büyük göstermemek gerek.
Yani stilimizden ödün vermeden sımsıcak bir kış geçirebiliriz.
Yani stilimizden ödün vermeden sımsıcak bir kış geçirebiliriz.

Hiçbir kombin aksesuarsız olduğu zamanki kadar sıkıcı değildir. Bir kot pantolonla kombinlenmiş basit bir beyaz kazak çok çekici görünmeyebilir ancak şık bir saat, birkaç küpe veya sadece şık bir şapka eklediğinde kıyafetin inkar edilemez bir şekilde dikkatleri üzerine çeker. Boynuna takacağın atkı ya da eşarpla her gün giymekten sıkıldığın kabanını cesur ve şık bir hâle getirebilirsin. Şapka, eldiven ya da atkı kullanarak donuk kış kıyafetine renkler, desenler ve dokular ekleyebilirsin.

Her türlü şapka başınızı sıcak tutmaya yardımcı olacaktır. Bereler, keçe şapkalar, örgüler harika seçenekler. Benim kişisel favorilerimden biri, şapka olarak sayıldığından çok emin değilim ama kafamıza taktığımız için sayılabilir belki, kulaklıklar! Şehirde dolaşırken kulaklıklar çok önemlidir. Bütün gün soğuktan donan kulakların bonusu baş ağrısıdır. Kulaklarını dondurucu soğuktan korumak isteyeceksin.

Ve tabii ayakkabılar… Kar, karla karışık yağmur ve tuzlu yollar bu hava koşullarına karşı dayanıklı ayakkabılar gerektirir. Kalın topuklu botlar, günlük kısa düz botlar, postallar gibi klasik parçaların yanında olmazsa olmaz, pantolon ve eteklerle muazzam görünen, diz boyu çizmeler... Sadece bu çizmelerle bile havan değişecek. Ve kim demiş kışın sneakers giyilmez diye. Karda değil belki ama yine de günlük rahatlığına alıştığımız sneakers'lardan bütün kış ayrı kalmamız mümkün değil. Bu rahatlığa alışanın bir daha asla eskisi gibi ayakkabılar giyemeyeceğini herkes bilir.

Bunlar tabii sadece öneri, senin yerine yapılmış moda taraması denebilir. Asıl önemli olan ne giydiğin değil, kendini kıyafetlerin içinde nasıl hissettiğin. Bir kombin başkası için güzel olmayabilir ama sen içinde kendini harika hissediyorsan giymeye devam etmelisin. Çünkü enerjin yüzüne yansır ve seni olduğundan çok daha güzel/yakışıklı gösterir.

İclal Şahin Bayındır / Yazar