İklim kriziyle mücadelede "en genç proje"

Arşiv.
Arşiv.

Yaşlı dünyamız bir süredir iklim krizinin pençesinden ve etkilerinden kurtulmak için çıkış yolları arıyor. Son yüz yılda yaşanan hızlı kirlenme, bir türlü önü alınamayan doğa tahribatları iklim krizini derinleştirmeye devam ediyor.

Tüm dünyada bilim insanları çok az vaktimizin kaldığını ürkütücü yeni verilerle ortaya koyuyorlar. Birçok hayvan ve bitki tür neslinin tükenmesiyle karşı karşıya, buzullar hızla eriyor, okyanuslarda çöpten adalar oluşuyor. Dünyanın bir köşesi kuraklık ve yangınlarla boğuşurken, başka bir köşesinde aşırı yağışlardan kaynaklı sel felaketleri yaşanıyor. Gelişmiş ülkelerin obur ve vahşi büyüme hedeflerinin doğamızda açtığı yara, geleceğimizin korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

Dünyayı en az kirleten ülkelerin başında gelen Türkiye ise iklim krizi ile büyük bir hassasiyet ve özveri ile mücadelesini sürdürüyor. Bu kirlenmede ve yakın gelecekte yaşanması muhtemel kötümser senaryolarda katkısı bulunmayan ülkemiz, değişen koşulları yeniden ele alarak “yeşil kalkınma” hedefini güçlendirecek enstrümanlar geliştirmeye ve devreye sokmaya devam ediyor.

Temiz enerji üretimleri, rekor miktardaki finansal kaynaklarla ve ilerici politikalarla desteklenirken, plastik kullanımının azaltılması yönünde de önemli mesafeler alınıyor. Doğa yaşamını, yok olma süresiyle en çok tehdit eden ve adeta toprağı nefessiz bırakan poşetlerin tüketimi bugün birkaç yıl öncesine kıyasla yüzde 75 oranında azalmış durumda. Sıfır Atık Projesi kapsamında kirlenmenin, atık üretiminin önüne geçilirken, bisiklet yollarının yapımından, depozito iade sistemine, eko-etiket uygulamasından, deniz temizliğine kadar sayısız çevreci faaliyete ve yeniliğe imza atılmaya devam ediliyor. Yapılan bu çalışmalardan en önemlilerinden bir tanesi de kısa bir süre önce 209 farklı üniversiteden öğrencinin katılımıyla hayata geçirilen İklim Elçileri Projesi oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 15 Ekim 2021 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yapmış olduğu çağrıyla, bakanlık tarafından 209 üniversiteyle resmi temaslar kuruldu ve hızla İklim Elçileri Projesi hayata geçirildi

İklim şûrası, gençlerle başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin ilk İklim Şûrası, iklim değişikliğinden en çok etkilenen illerin başında gelen Konya’da 21-25 Şubat 2022 tarihleri arasında düzenlendi. Şûra’nın açılışı ise Bakan Murat Kurum’un katılımı ve çevreci Güven İslamoğlu’nun moderatörlüğünde Gençlik Oturumu ile yapıldı. 209 İklim Elçisi’nin görüşlerinin alındığı, beklentilerinin dinlendiği programda gençler iklim değişikliği ile mücadele noktasında en yetkili ağızdan yapılan çalışmaları öğrendi. Toplantıda, uzun bir sürecin içinde olduklarını ifade eden gençler, yaşanabilir bir dünya için üstlenmiş oldukları sorumluluğun farkındalığıyla hareket ettiklerini, 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefi için mücadele vereceklerini ve yaşanabilir bir geleceğin oluşturulması noktasında kendilerini de bu anlamda son nesil olarak gördüklerini ifade ettiler. İklim Şûrası’nda bir bildiri de yayımlayan 209 İklim Elçisi’nin yeni hedefi ise üniversiteler için iklim değişikliği rehberi hazırlamak olacak.

Uluslararası platformlarda Türkiye'yi temsil edecekler

İklim Elçileri Projesi sadece 209 öğrenciden oluşmayacak. Elçiler, öğrenim gördükleri üniversitelerde de iklim değişikliği temalı kulüpler kurarak faaliyet alanlarını genişletecekler. Kısa sürede binlerce gönüllü öğrencinin bu kulüplere katılımıyla iklim krizi ile mücadelenin öğrenciler arasında hızla ve nitelikli bir şekilde yaygınlaşması bekleniyor.

Türkiye’nin en büyük genç çevreci hareketi olan İklim Elçileri Projesi’nin üyeleri, uluslararası platformlarda da ülkemizi temsil ederek, iklim değişikliği ile mücadele konusunda Türkiye’nin üstlendiği rolü anlatma ve tanıtma görevini de üstlenecekler.