İnsan ve doğa dostu mobil uygulamalar

Arşiv.
Arşiv.

Gerek pandemi sürecinde yaşananlar gerekse küresel ısınmanın etkileri doğaya daha saygılı olmanın ve çevre dostu bir vatandaş olmanın ne kadar önemli olduğu gerçeğini bizlere bir kez daha gösterdi. Bizler de bu sayıda toplum yararını gözeten ve bu konuda sorumluluk alma bilinciyle hazırlanmış bazı mobil uygulamaları sizler için derledik.

Carbon Footprint & CO2 Tracker

Carbon Footprint & CO2 Tracker.
Carbon Footprint & CO2 Tracker.

İlk uygulamamız, karbon ayak izinizi hesaplamanıza yardımcı olan Carbon Footprint & CO2 Tracker. Elektrik tüketimi, ulaşım, yemek ve boş zaman aktivitelerinize göre günlük karbon ayak izinizi hesaplayarak iklim değişikliği ile mücadele etmenizi sağlayan bu uygulama; ihtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza uygun ipuçları sunarak karbon ayak izinizi kolayca azaltmanıza yardımcı oluyor.

MyPlasticDiary

MyPlasticDiary, plastikten arındırılmış bir yaşam sürmenize yardımcı oluyor. Plastik ayak izinizi takip etmenizi ve kullanım miktarınızı azaltmanızı sağlıyor. Uygulama; satın aldığınız veya tükettiğiniz tüm plastik ürünleri kaydedip hedefler belirlemenize, bunlara ulaşmak için sanal hedefler oluşturmanıza ve sosyal medya entegrasyon özelliğini kullanarak da ilerlemenizi arkadaşlarınızla paylaşmanıza olanak tanıyor.

Biriktir

Biriktir.
Biriktir.

Türkiye’deki geri dönüşüm noktalarını gösteren bir uygulama olan “Biriktir”, aynı zamanda arkadaşlarınızı, ailenizi, komşularınızı ve iş arkadaşlarınızı da dâhil ederek yaşadığımız dünyayı daha sağlıklı, temiz ve güzel hâle getirmeyi amaçlıyor. Uygulama, geri dönüştürülen atıklar doğrultusunda puan veriyor ve çevrenizdekilerin ne kadar geri dönüşüm yaptığını görmenize olanak tanıyor.

Forest

Forest.
Forest.

Hem globalde hem de ülkemizde kullanılan Forest, telefonda ya da sosyal medyada geçirdiğiniz zamanı kısıtlamanıza yardımcı olurken, çevreye katkı sağlıyor. Telefonunuza belirli bir süre dokunmadığınızda, uygulama sanal ağaçları büyütmenize izin veriyor ve bu da Trees for the Future tarafından beş Afrika ülkesinde dikilen gerçek ağaçlar ile değiştirilebiliyor.

Eevie

Eevie.
Eevie.

Bu uygulama günlük alışkanlıklarınızı takip ederek gezegen üzerindeki olumsuz etkilerinizi azaltmanıza yardımcı olacak küçük değişiklik önerilerini sizinle paylaşıyor. Yapay zekası sayesinde günlük hayatınıza anlık olarak eşlik etme yetisine sahip mobil uygulama, karbon ayak izinizi en aza indirmenizi sağlayacak bir eko-rehber niteliğinde. Uygulama sayesinde iklim dostu alışkanlıklar edinebilir ve karbon emisyonlarınızı azaltabilirsiniz.

Think Dirty

Think Dirty.
Think Dirty.

Satın aldığınız kozmetik ve temizlik ürünlerinin çevreyle ne kadar barışık olduğunu biliyor musunuz? Bunu öğrenmenize yardımcı olan bir mobil uygulama, Think Dirty. Ürünlerin barkodlarını taratarak içinde kullanılan malzemeler, sertifikalar ve sağlık üzerindeki etkileri gibi başlıklar üzerinden ne kadar “temiz” olduklarını size karşılaştırmalı olarak veriyor. Bilinçli bir tüketici olmak adına faydalı olacağını düşündüğümüz bir uygulama.