İyi ki sahip olduğum şu beş şey var

Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan yöntemler
Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan yöntemler

Hayatımız boyunca dert diye tabir ettiğimiz birçok durum yaşıyoruz. Bunlar bazen bizim için küçük bir sorunken bazen de bizi karanlık kuyulara salacak kadar ağır ve o an için çözümsüz gelen dertlere dönüşebiliyorlar.

İşte böyle zamanlarda insan kendini çaresiz ve bir mağaraya sıkışmış gibi hisseder. Ama yine de yapılabilecek, bizi iyi hissettirecek bazı yöntemler var. Bu yazımda sana yaptığın an seni daha iyi hissettirecek bazı minik önerilerde bulunacağım. Elbette ki bu öneriler, mucizevi bir şekilde sorununu çözmeyecek. Ama o sorunla mücadele etme gücünü ve sorunlara karşı dayanıklılığını artıracak. İşte yapabileceğin birkaç eylem:

1) Zihnin karanlıklara boğulmuş durumda ve “Şimdi ne yapacağım?” diye kara kara düşünüyorsan böyle zamanlarda evi düzenlemek, kitaplığınla ya da mutfakla ilgilenmek, koltukların dahi yerini değiştirmek çok iyi hissettirebilir.

2) Ilık ya da sıcak bir duş almak belki sana iyi gelecektir. Banyonun küçük ya da büyük olması fark etmeksizin suyun altına girdiğin anda gözlerini kapat ve sanki hiç kimsenin keşfetmediği gizemli bir ormanın içinde bir şelalenin altında duruyormuşçasına rahat kalmaya çalış.

3) Eskiden keyif alarak izlediğin bir film ya da dizinin bazı bölümlerini izleyerek geriye dönüş yapabilir ve kendini iyi hissedebilirsin.

4) En doğal antidepresanlardan birisi de yürüyüş yapmaktır. Düşünceler zor zamanlarda çok hızlı hareket eder, yürüdüğün zaman ise yürümenin ritmiyle düşüncelerin de senkronize olmaya başlar. Böylece daha düzenli, daha mantıklı ve daha gerçekçi düşünmeye başlarsın.

5) İnsanın ruhu ve bedeni ayrılmaz bir bütün. Bedensel duruşumuz nasıl hissettiğimizi etkiler. Çok ciddi, çok ters ya da aksine çok güler yüzlü durduğunuz zaman ruhunuzun da bundan etkilendiğini göreceksiniz. Aynanın karşısına geç ve kendine bakarak gülümse. Bakalım hissiyatın nasıl olacak?

6) Çok meşhur bir söz vardır: “İnsan insanın kurdurur.” Bugün hissettiğimiz kötü bir şeyin kaynağında yine ilişkide olduğumuz insanlar vardır. Ama aynı zamanda da insan insanın yurdudur. Eminim bir şekilde seni destekleyen, sana iyi gelen en az bir kişi vardır. O insanı arayabilir, buluşabilir ve anlaşılma ihtiyacını karşılayabilirsin.

7) Kötü olan deneyimlere odaklanırsak hayatımızın hep böyle kötü ve acımasız geçtiğini düşünürüz. Böyle zamanlarda bu otomatik düşüncelere karşı manuel olarak bir şükür listesi oluşturmamız lazım. “İyi ki sahip olduğum şu 5 şey var.” başlıklı bir liste yaparak kendine giden yolu yeniden keşfet.

8) Bazı insanlar uyumayı bir kaçış olarak görse de sorunlu bir günde eve geldiğinde biraz uyku, zihnini dinlendirmeni sağlar. Uyumak duygu yoğunluğunu alır ve uyandığında seni mantığa götürür. Peki, çok bunaldığında senin bu tarz kendini iyi hissettirecek yöntem ve tekniklerin var mı?

Yazar: Beyhan Budak