Kahve temalı fotoğraf çekimi için ipuçları

Kalıplardan biraz uzaklaşırsanız bulabileceğiniz yeni fikirlerle daha da motive olacaksınız.
Kalıplardan biraz uzaklaşırsanız bulabileceğiniz yeni fikirlerle daha da motive olacaksınız.

Kahve fotoğrafları sosyal medyada en sık karşılaştığımız görsellerdendir. Peki, kaç tanesinde gerçekten kahvenin tadını hissedebiliyor ve kokusunu alabiliyoruz? Kahve temalı fotoğraflar çekmek kolay görünebilir ancak kahve fotoğraflarını estetik olarak yansıtabilmek her fotoğraf türünde olduğu gibi bazı çekim kriterlerine bağlı. İşte bazı ipuçları:

Zemin ve sırt için fon seçimi

Kompozisyonunuzu tamamlayan aksesuarlar kullanın.
Kompozisyonunuzu tamamlayan aksesuarlar kullanın.

Evde çekecekseniz, zemin ve sırt için kullanacağınız fonlar fotoğrafınızın en önemli ayrıntısı olacaktır. Kahve koyu tonlarda olsa da, ışığı doğru kullandığınız takdirde koyu ve dokulu zeminler renkli aksesuarlarla albenili duracaktır. Sahneniz küçük olacağından yıpranmış eski bir fırın tepsisi bile zemin ya da sırtlık olarak değerlendirilebilir. Arka planda kullanabileceğiniz fon bulmakta zorlanıyorsanız, bilgisayarınızda uygun bir görseli masaüstüne kaydedip fon olarak kullanabilirsiniz. Ancak bu hazır görsellerin gerçekçi durması için sahnenizle fon arasına mesafe koymayı unutmamalısınız. Bu sayede fon bulanık çıkacak ve hazır bir görsel olduğu anlaşılmayacaktır.

Işık kullanımı

Telefon fotoğrafçılığında önerdiğimiz ışık camdan gelen doğal ışıktır ancak doğal ışığı kontrol etmek bazen sorun olabiliyor. Alternatif olarak 5600 Kelvin sıcaklığında LED bir lambayı, beyaz hafif geçirgen bir bez parçasının veya fırın kâğıdının arkasına konumlandırıp, bu lambanın doğal ışığı taklit etmesini sağlayabilirsiniz. Işık ve difüzör olarak kullanacağınız geçirgen parça sahneye yakın durursa, ışık daha yumuşak ve büyük yansıyacaktır. Işığın geldiği yönün karşısına da beyaz bir karton yerleştirirseniz oluşacak gölge yumuşayacaktır.

Aksesuar ve tamamlayıcılar

Kompozisyonunuzu tamamlayan aksesuarlar kullanın ancak temanızla tutarlı nesneler olmasına özen gösterin. Renkli çikolata drajeleri, kek, süt, renkli peçete, kaşık gibi aksesuarlar fotoğrafınıza renk katar. Kahve koyu renkli olduğundan özellikle peçete gibi detaylarda canlı renkleri tercih edin.

Hikâyeli fotoğraflar

Temanızla tutarlı nesneler olmasına özen gösterin.
Temanızla tutarlı nesneler olmasına özen gösterin.

İzleyiciler hikâyeli fotoğraflara daha çok ilgi gösterir. İzleyicilerde hangi olumlu duyguları canlandırmak istediğinizi düşünmelisiniz. Bunun için farklı aşamaları gösteren fotoğraflardan kolajlar da oluşturabilirsiniz. Kahve çekirdekleriyle başlayabilir, pişirme ile devam edebilir, kahveyi fincana boşaltma sahnesiyle bitirebilirsiniz. Çalışma ortamını yansıtmak istiyorsanız, sahneye telefon veya bilgisayar gibi nesneleri dâhil edebilirsiniz. Daha sıcak bir atmosfer oluşturmak istiyorsanız, bir koltukta kitap okuyan ve kahvesini yudumlayan bir insan elini görüntüleyebilirsiniz. Hikâye yerine tarif ve sunum konseptli kolajlar da oluşturabilirsiniz. İzleyiciler kolayca uygulayabilecekleri tarif ve sunumları mutlaka deneyeceklerdir. Kahve görüntüleri sadece içeceği değil, aynı zamanda onunla ilgili aksesuarları, malzemeleri ve diğer öğeleri de içerebilir. Bu durumda en uygun seçenek kahve çekirdekleridir.

Çekirdeklerden oluşan bir “GÜNAYDIN” yazısı, izleyenlerin sizinle etkileşime geçmelerini sağlayacaktır.

Anı yakala

Durağan sahnelerin yanında kahve dökme anlarını da yansıtabilirsiniz. Yükselen dumanla birlikte yayılan kahve kokusunu izleyenler hemen duyumsayacaklardır. Güçlü bir duman efekti için kaynar su kullanabilirsiniz.

Çekim açısı

Tek bir çekim açısına bağlı kalmayın. 45 derecelik açıyla üst açıdan başlayıp, daha farklı açılarla aynı sahneyi çekmeye devam edin. Telefon kameranızda portre, makro veya çiçek sembollü kamera modları varsa, detay çekimler de ilgi çekici olabilir ve kolajınızı tamamlayabilir.

Temiz görünüm

Fotoğrafınızda görüntülenecek olan bardak, fincan, kaşık, tabak, zemin gibi tüm sunum öğelerini çekimden önce mutlaka temizlemeniz gerekiyor. Parmak veya kahve lekeleri hijyen açısından izleyenlerde hoş etki bırakmaz.

Mekân

Mekân olarak sadece kurgulanmış sahnelerle süslenmiş küçük alanları düşünmeyin. Koyu tonlarda tasarlanan kafeler bu tür fotoğraflar için oldukça uygundur. Tek yapmanız gereken, sabah veya öğleden sonraki saatlerde cam kenarını seçmek ve arka planın kalabalık ve karmaşık görüntüsünü yansıtmamak için portre çekim modunu kullanmak. Bu sayede arka alanı bulanık almış olacaksınız. Hem de hazır dekorlarla.

Düzenleme

Kahve koyu renkli olduğundan özellikle peçete gibi detaylarda canlı renkleri tercih edin.
Kahve koyu renkli olduğundan özellikle peçete gibi detaylarda canlı renkleri tercih edin.

Lightroom, Picsart veya Snapseed gibi birçok uygulamanın hazır filtrelerini deneyebilirsiniz. Bu ön ayarlarla sahnenize ve temanıza uygun karamsar tonlar, parlak renkler ya da toprak tonlu filtre seçimleri yapabilirsiniz. Hatta Instagram'ın kendi hazır filtreleri bile çoğu zaman yeterli gelebiliyor.

Başkalarından öğrenmek gelişmek için harika bir yol olsa da, becerilerinizi geliştirmek yeni teknikleri denemekle mümkündür. Kalıplardan biraz uzaklaşırsanız bulabileceğiniz yeni fikirlerle daha da motive olacaksınız. Bu aynı zamanda kendi tarzınızı bulmanın da bir yoludur. Şimdi bir kahveye ne dersiniz?